dinsdag, november 30, 2010

Wikileaks

Logo used by WikileaksImage via WikipediaSinds enige tijd lees ik via Twitter de korte mededelingen van Wikileaks, want op de site zelf raak je maar moeizaam binnen...
Nu, sinds de hype rond de openbaring van 250.000 "geheimen" van de ambassades al helemaal niet meer. Gelukkig dus maar dat ik nog wat hoor via Twitter..
Ik weet niet echt of zo'n ding als wikileaks echt wel goed is... Ik weet ook niet of ik wel "alles" wil weten van iedereen.
O.K., ik weet nu met zekerheid dat er hier in ons Belgiekske echt wel degelijk kernwapens liggen, maar eigenlijk wist ik dat al bijna zeker. Bovendien, als straks ons landje in brokken valt, wie gaat er dan de kernwapen hebben? Na BHV een nieuwe ruzie ?
Soms heb ik het idee dat veel weten ook veel zorgen betekent... Nu ik tijd heb om alles te lezen en te bestuderen, voel ik me geen ziertje gelukkiger, integendeel, heel wat van die nieuwtjes maken me doodongelukkig, terwijl ik er niets aan kan veranderen. Want neem nu die kernwapens, of ik nu voor of tegen ben, dat laat de NATO ijskoud, ze liggen er en ze blijven er liggen (hopelijk, want ze gebruiken lijkt me nog véééél erger !).
Maar al die "wetenswaardigheden" doen mij steeds meer denken aan het feit dat we in alles en nog wat verkeerd bezig zijn. Neem nu de spreuk van die oude Romeinse keizer, "Wilt ge de vrede, bereidt dan de oorlog voor"...
Hij had en heeft gelijk, dank zij het feit dat iedereen dom, agressief en machtsgeil is.
Ieder weldenkend mens weet immers dat het niet gezond is de oorlog voor te bereiden. Dat er steeds risico's in zitten dat er links of rechts toch eens ene op de knop duwt, en BOEOEMMMMMMMMMMM !!!!!
Kijk nu maar naar Noord Korea... In de veronderstelling dat het wel degelijk Noord Korea is, die begonnen is, lijkt een antwoord in de zin van oefeningen voor de deur van dat Noord Korea misschien wel wenselijk, opdat ze zouden stoppen voor aleer ze echt begonnen zijn... Maar ben jij 100% zeker dat Noord Korea is begonnen? Ikke niet. De Noord Koreanen beweren dat het Zuid Korea is, en bewijzen zag ik nog niet. Als ik nog eens binnen raak op Wikileaks lees ik er misschien meer over, maar ook nog steeds zonder de ultieme zekerheid.
En in Irak is men een oorlog begonnen omdat er kernwapens en biologische wapens en zo zouden geweest zijn... Ze hebben heel het land met stoffer en blik onderzocht, niets gevonden, maar ja, Saddam was toch maar ne slechterik, die mocht er aan...
Waarheid lijkt nogal dikwijls de versie van de overwinnaar te worden.
Maar ondertussen zien we dat de wapenwedloop blijft duren. Men zegt wel dat het aantal kernwapens verminderd is, maar we lezen dan heelder dagen dat men nu ens hier dan weer daar landen weet die ook kernwapens zouden aan het ontwikkelen zijn. Net of dat zo moeilijk zou zijn, ik las ooit dat een student er eentje maakte, gewoon voor de lol, en op basis van wat er op internet over te vinden is.
Radioactieve stoffen verdwijnen met kilo's van uit allerlei plaatsen, en niemand maakt zich echt zorgen.
Of... niemand is nog ooit echt gerust?

Misschien escaleert de situatie Korea nu weer eens, en misschien vinden de economisten van deze wereld een oorlogje wel opportuun om de zieke economie weer leven in te blazen... En dan blijkt plots dat die voorbereiding niet diende om de vrede te bewaren, maar wel degelijk om te vechten... En dat de kleine man, de rekening betaalt. Economisch is de oorlog wel nuttig, misschien, als er genoeg mensen sneuvelen en industrieën stil vallen en auto's niet meer kunnen rijden om oorlogsredenen, is het zelfs goed voor de aarde en het milieu... En wie kijkt er nu op enkele honderden miljoenen mensenlevens als de economie er deugd van heeft???

Je moet eens wat gaan rondstruinen op internet, en wat zitten zoeken naar de sommen die per land worden uitgegeven aan bewapening... Heel wat landen richten zich hier bij hoofdzakelijk op defensieve bewapening (?), maar als je bijvoorbeeld de bewapening van de vredeskampioen bij uitstek, ons aller USA bekijkt, dan zie je meteen een ander plaatje. Motief? De beste verdediging van het land is de oorlog verleggen buiten je eigen grenzen...

Nee, dat allemaal te weten, dat is echt niet van aard om beter te slapen.

't Heeft gisteren weer gesneeuwd, en blijkbaar vannacht ook nog. Het is berekoud, en de vogeltjes zitten in rijen aan te schuiven om bij het voer te raken... Ze komen vandaag met mazout voor de verwarming, en het is weer duurder dan vorig jaar...
Economie gaat slecht...
... misschien een klein wereldoorlogje?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: