donderdag, november 04, 2010

Koeken...

Diverse Fourré-koekenImage via WikipediaNog deze voormiddag rij ik naar Monique, om vijftig (50 !) dozen koeken in mijn auto te zetten, en deze namiddag komt Maria (van Lambert) om samen te gaan verkopen...
We gaan leuren
met koeken...
Ten bate van Ziekenzorg.
Reeds jaren koop ik koeken aan hen, en nu ben ik voor het eerst ingeschakeld in de verkoop. Met een ancien in het vak: Maria.
Eigenlijk zit ik er een beetje mee... Ik vermoed dat voor mij het moeilijkste punt zal zijn om het kort te houden. Ik ken mezelf, en als de mensen een praatje beginnen, dan babbel ik mee...oeverloos... Ik heb een lange periode van ervaring, heel de tijd dat ik thuis zit wegens mijn rug, was ik verdomd blij met ieder babbel, en ik heb dan ook het babbelen verheven tot een van mijn bezigheden. Eén van mijn verstrooiingen. Maar als we verkopen, moeten we verkopen, en vooruit gaan... 'k Zal dus de gesprekken moeten kort houden (Wie mijn blog leest weet dat dit niet mijn sterkste punt is...)
Maar helaas, je kunt geen beweging runnen zonder financiën... Dus moeten we zorgen voor inkomsten. En die koeken zijn zowat het grootste inkomen voor onze beweging hier ter plaatse. Als we het moesten doen met de toelage van "nationaal", dan zouden we niet ver bollen.
Maar ergens is dat ook goed zo! Het maakt dat je als beweging alert moet zijn, dat je moet uitkijken dat je geen te gekke dingen doet, en vooral dat je inventief bent en zoekt naar bronnen van inkomen. Zoals die koeken.. Het zijn lekkere koeken, en ze zijn beterkoop dan in de winkel, bovendien, je moet er niet voor uit huis, je krijgt ze thuis besteld... door vrijwilligers, dezer dagen zul je in Mater overal (vooral) dames zien rondlopen met dozen koeken in de arm, van huis naar huis aanbellend... of ze geen koeken willen kopen tot steun van Ziekenzorg Mater...
De KVLV gaat rond met bloemen, wij met koeken en 11.11.11. komt gewoon geld vragen... allemaal voor wat je echt goede doelen kunt noemen. Want iedere beweging heeft zijn waarde. Bij 11.11.11. gaat het over ontwikkelingswerk, daar is het duidelijk, maar bij andere bewegingen lijkt het soms niet zo duidelijk. Toch hebben ze hun waarde! Laat ons beginnen met de jeugdbewegingen, daar is het duidelijk dat het voor kinderen heel interessant is om te leren met elkaar omgaan, om te leren spelen (zonder ruzie te maken), om te bewegen en om en dat is wel het voornaamste, om te leren samen werken. (Zij gaan ook rond met een en ander!) Eigenlijk zijn KAV en VKLV , KWB en dergelijke een beetje voortzetting daarvan. Daar gaat het ook over samenwerken, en samen dingen doen. Onze Crea valt daar ook min of meer onder, maar ziekenzorg op zich is toch wel een buitenbeentje, daar gaat het niet in de eerste plaats over het bijeenbrengen van mensen in een werking, maar gaat het over dingen doen voor de zieken. Niet in de minste plaats een systeem uitbouwen om regelmatig de zieken te bezoeken. En geef toe, dat is dan niet meer het gewone bewegingswerk! We zitten dan een beetje in de groep van 11.11.11., een organisatie die leeft om iets te doen voor de anderen. Onze crea leunt daar in die mate bij aan, dat we hoofdzakelijk zieke mensen een hobby willen bezorgen, naast een maandelijkse leuke bijeenkomst.
We gaan dus geld in het laatje brengen...
... om te kunnen werken. Laat mij een klein voorbeeldje geven, al onze zieke leden krijgen een verjaardagsgeschenkje, dit jaar is dit een fleece-dekentje. (Die keer was mijn auto bijna te klein om al die dekentjes te kunnen bergen!!!) Het gaat echter niet over wat ze krijgen, ze krijgen iets, met een bezoekje er bij, en dat is veel belangrijker ! Maar die dingen kosten geld, en dat geld ... daar verkopen we die koeken voor!
't Is nochtans geen weer om er voor je plezier door te lopen, het regent wel niet, maar 't is waaiende wind (We gaan onze koeken goed moeten vasthouden!). Heb je al gezien dat er al heel wat bomen kaal staan? Vind je ook niet dat ze dan lijken op mensen die wanhopige hun armen ten hemel heffen? Voor mij lijkt het of de bomen dan veel hoger reiken dan in de zomer. Gek natuurlijk, maar optisch lijkt het wel zo. Mijn linde heeft nog al zijn blaren, ze worden geel en bruin, maar ze hangen er nog. Lindes houden steeds lang hun blad. Maar onder mijn klimhortensia's lagen hele gele bergen blaren (nu niet meer, ze zijn weg gewaaid). (Deze zin is een prachtoefening voor West Vlamingen: hele gele bergen...)
Heb je al eens gegrasduind in de boeken op internet? Nee? Je moet het echt even doen! Bij Gutenberg vond ik een boekje over een bezoek aan België... een reisgids ? Nee, niet echt, heelder bladzijden gaan over het deerniswekkende lot van de armen mensen in de mijn, de mensonwaardige arbeidstoestanden en de opkomst van het gevaarlijke en verderfelijke socialisme...(!) Echt, je moet eens neuzen in die verstilde beelden uit het verleden, en hoe de mens toen leefde, dacht en...schreef.
Bovendien, als je ze opent in HTML, dan heb je ook de afbeeldingen er bij, en zit je veelal in prachtige etsen, hele oude foto's weg te dromen... Echt, je moet het eens doen !!!
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Tiens Mevissen zei

Haha, Toon,

Met koeken op stap!

In tegenstelling tot wat jij doet: ik kijk niet naar kale bomen die naar de hemel reiken, ik kijk naar de grond. De papierberken beginnen eindelijk hun blad te verliezen, oranje-geel met nog een snuifje lichtgroen. De pruimelaar strooit daar lustig zijn donkerrode blad overheen en de viburnum weet ook al van geen ophouden.
Die kleurenpracht op de grond, ik veeg even de bladeren niet weg, ik laat ze liggen om van die kleurenmix te genieten.

In Engeland is er een bedrijf, Reid en Taylor, die de kleuren van dit soort natuurgebeurens verwerkt in zijn stoffen.
Niet alleen van bladeren, ook van bijvoorbeeld kiezelstenen.
Zie http://www.reidandtaylor.co.uk/

Mijn vader droeg indertijd uitsluitend pakken van Reid and Taylor-stoffen. Die waren namelijk bestand tegen de wrijving van vooral het steenstof in de mijnen. Hij was niet de enige in ons dorp...

Limburgs muulke, droog ùaar warm, ook voor Annie,

Tiens