zondag, november 07, 2010

Kale mens

The Old Gardener, 1885Image via WikipediaIk heb nog eens door mijn grote encyclopedie van het Dierenrijk gebladerd, en ik vond er geen ene ! Geen enkel zoogdier is kaal (toch niet in natuurlijke vorm, er zijn wel kweekproducten zoals de naakthond en de naaktkat, maar dat is niet natuurlijk.) Of toch, wat dieren in de orde van olifanten, nijlpaarden en co, die zijn ook zowat kaal.
Maar verder: noppes, niets, niente, rien de knots...
Maar de mens is kaal, op een plukje haar op zijn hoofd na, en nog wat her en der, dunnetjes (nu ja: meestal) verspreid over je lijf en als schamele bedekking van de schaamdelen.
Ik vind dat gek.
Wat doet een Darwin daarmee ?
Je kunt mij niet vertellen dat dit een evolutionair voordeel geeft! Of ik zie het toch niet!
Je zou kunnen denken: de mens is ook (zoals de olifant) afkomstig uit de tropen, dus heb je al dat haar niet ven doen, maar de andere apen, onze dichtste familie zoals men stelt, die is wel goed voorzien van haar! Met uitzondering van gezicht en schaamdelen zijn ze dik bedeeld met haren.
Gek.
Ik zie niet hoe dit komt. U wel ?
Wij zijn de "naakte apen" las ik ooit wel ergens. Maar waarom ?
Je moet eens kijken naar de dieren die met naaktheid zijn gestraft, zoals de olifant, die beesten moeten zich in de modder gaan wentelen om wat bescherming te hebben. Wij, deden wij dat oorspronkelijk ook? Waren we modderkruipers ?
Maar geef toe, evolutionair lijkt het dan nog veel minder logisch. De olifant met haar, de mammoet, is uitgestorven.
Bizar als je er over nadenkt.
Maar ja, het heeft natuurlijk helemaal geen zin daarover te piekeren.
Maar we zijn naast ons denkvermogen dus ook nog eens op een andere manier speciaal! En dan spreek ik nog niet van het wonder van onze handen, die helemaal anders zijn dan bij de apen. Maar hier zie ik dus wel een evolutionair voordeel, dus dat is te begrijpen.
Ik ga heel dat gekke ding maar weer opbergen, in de stilste en donkerste hoek van mijn brein, bij de dingen "liefst te vergeten" en bij de dingen "onoplosbaar"...
Vanmorgen zijn we naar Deinze geweest, eerst naar de rommelmarkt en daarna naar het museum, naar de speciale tentoonstelling over Deinze en de Leieschilders... Het was weer prachtig ! Ik heb genoten, gezwolgen, bijna verdronken in het mooiste wat onze kunst ooit bood... Als je de kans ziet, ga het zeker eens bezoeken, het is echt de moeite. Er hangen ook heel wat schilderijen van Emile Claus, de ondergewaardeerde kunstschilder van mijn hart... (naast een resem anderen) Maar echt, je moet het eens gaan bezoeken!
Dan terug naar huis, en rap een boterhammetje gegeten, want het was al veel te laat om nog warm eten klaar te maken. Zo is Anny ook eens op haar gemak, en voor mij stoort het niet, ik hou van brood.
en nu zit ik hier te bloggen...
en na te genieten...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

2 opmerkingen:

Tiens Mevissen zei

Hahaaaaaaaaaaaa,
niet lang genoeg gezocht of gedurfd?

Het dier dat het meest op de mens lijkt?
Zijn organen worden zelfs al bij ons ingeplant!

Juist ja, het varken.
Of heb jij al eens gehoord dat een apenhartklep in een mens werd gestoken!

Fijne zondagavond nog,

Tiens

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Tja, maar een varken is normaal niet kaal, ook hier spreken we van een kweekproduct! En zelfs bij die kweekproducten is het haar lang niet altijd geminimaliseerd, kijk eens bij het hongaarse varken, daar loopt een soort rond met lang haar ! Maar ook het varken wentelt zich in de modder he...