zondag, november 28, 2010

De vorst...

Wintertime - time to feed the birdsImage by Bailey & Muppet via FlickrOfte: Het vriest ! De lucht is helder, en wat er nog ligt van sneeuw is hard bevroren. De thermometer op mijn koertje wijst -6° C. aan...
Mooi weer, wellicht ook gezond weer, maar duur weer, want de verwarming doet overuren...en de mazout staat weer eens duur (wij moeten de milieuramp betalen, denk ik).

In Brussel kan de vorst rondlopen in de vorst. Gek dat de vorst en de vorst twee volkomen andere begrippen zijn. Bovendien kan de vorst ook nog eens aan de vorst hangen, in de vorst...Ik heb het eventjes voor u opgezocht...
Vorst: heerser, komt van het Middelnederlands Vorste, Oud Hoog Duits Furisto, bij de Westgermanen als vertaling van het Latijnse princeps
Vorst: dakvorst naast het Middelnederlandse verste.Oud Hoogduits first, fyrst, hangt verder samen met het latijn postis (porstis) voor paal, deurpost. Verwant met het voorzetsel voor en den voor de wortel van het werkwoord staan.
Vorst: koude Middelnederlands vorst. Frusta is Germaans bij -vriezen.
Vorst: Banwoud, domeinbos Middelnederlands vorst als naam. vgl met oud Hoogduits forst en mlatijn forestis (648)...
Zeg nog dat mijn blog niet leerrijk is. Ik moet bekennen dat die vierde betekenis van vorst mij ook onbekend was, maar ja, ik heb dan ook geen domeinbossen... Alhoewel ik het gevoel heb dat we met zijn allen tegenwoordig uit het woud gebannen zijn...
Vroeger, als kind, konden en mochten wij ravotten in de bossen, in bomen klimmen een mooie tak afsnijden voor een zwaard of voor een katapult, en wisten we honderden nesten zitten... Nu moeten de kinderen netjes op het pad blijven en mogen hoogstens nog eens diep inademen...

We hebben enkele dagen geleden wat vetbollen en een pot zaad buiten gezet, en nu zit de tuin weer vol met vogels van alle slag. De pot is nieuw, dat is zo'n soortement buis, waar op een vernuftige manier gaatjes in zijn, met stokjes waar de vogels kunnen op zitten (het is wat krap voor de mussen!) en zaadjes pikken uit de immense voorraad. Ze zijn dan verkwistend, maar dat is niet erg, want op de grond zitten de minder handigen (potigen?) dan de gevallen zaadjes op te pikken.

Ook vooraan hangen er een paar van die vetbollen, en de stoutsten wagen het om te komen pikken terwijl ik op drie meter van hen zit. Dit zijn vooral koolmezen en pimpelmeesjes.
Merels en lijsters zijn eigenlijk wat de dutsen van die bevoorrading. Zij kunnen niet zo goed aan die bollen gaan hangen. Maar wees niet bang, allemaal, ook merels en lijsters en co, duiken regelmatig het kippenhok in, om het kippenvoer te pikken. En iedere nacht zit het kippenhok vol vogels, die schuilen voor de kou. Als je plots het kippenhok binnengaat, dan is het een gefladder van je welste!

Buiten zitten de beestjes dan als dikke pluizige beestjes, diep neergehurkt, zodat de pootjes ook in het verenpak zitten. Geen wonder dat mijn kippenhok op een vogelasiel lijkt... De beestjes hebben het koud.

Denk jij dan ook wel eens, "hoe is de mens er ooit toe gekomen, hier in deze streek te komen???" Want dat is niet zo evident! De winter was niet alleen koud, het was ook hongeren, want eten was er niet, tenzij wat schamele voorraad, restjes van de voorbije oogst aan noten en zo... En wellicht was er de eerste keer niet echt een voorraad aangelegd, want ze wisten niet eens wat winter hier was... Nee, het is echt een wonder dat ze hier kwamen, en hier wisten te overleven, ja, zelfs zich wisten te installeren. Dat was echt een overwinning op de natuur... of het begin van de verwoesting van de natuur... want de landbouw was een van de oplossingen, en landbouw was in die tijd echte roofbouw.

Maar daar heb ik al zo dikwijls zitten over praten... Wellicht iedere keer als de natuur weer een greep doet naar de macht, met overvloedige regen, of extreme hitte, of zoals nu, met bittere kou... Wij kunnen het ons niet meer inbeelden, maar het is echt niet zo lang geleden, dat hier, ook hier! hele benden uitgehongerde mensen rondzwerfden en boerderijen plunderden in wanhoop van de kou en de honger (de grote aardappelplaag was toen de oorzaak).

Maar er is duidelijk een samenhang tussen de heerschappij van de mens over de natuur en de teloorgang van die natuur... We beheren niet, we veroveren en buiten uit.
Maar wellicht ook nu komt de dag dat de natuur blokkeert en dat het systeem kraakt in al zijn voegen.

toch maar eens over na denken, voor het te laat is

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: