donderdag, november 11, 2010

De grote oorlog...

Het is goed om eens stil te staan bij de menselijke waanzin bij uitstek: oorlog...
Volgens ons vader hoofdzakelijk een economisch verschijnsel, maar volgens mij vooral een menselijk drama!
14-18... nog steeds de grote oorlog genoemd, was de eerste oorlog met "moderne" wapentuigen, en met een totaal ander manier van oorlog voeren dan voorheen.
Het grootste verschil zit hem in het aantal slachtoffers, en het enorme aantal burgerslachtoffers.
Je zou denken dat na één van die enorme slachtingen de mensheid zou wakker geworden zijn, maar niets daarvan, ze zijn sindsdien eigenlijk nooit meer gestopt, en zijn ook heden nog steeds bezig.
Eén ding is een beetje veranderd... daar momenteel de oorlog dagdagelijks op je scherm passeert, zijn er relatief minder burgerslachtoffers... Relatief, want er zijn ook landen waar we geen, of strikt gecensureerde beelden van krijgen. En van landen die de democratie hoog in het vaandel voeren stellen we vast dat er ook daar soms censuur is...

Kortom, oorlog was en is vuil, gemeen, bloederig en ... menselijk. Menselijk, want er zijn echt niet veel diersoorten die via moorden dingen proberen te verwerven. Als in dierengevechten van één soort, er een gewonde of een dode valt, dan is dat eerder een ongeluk dan wel opzet.

Menselijk lijkt plots wel een scheldwoord, terwijl we het steeds gebruiken om onze superioriteit mee aan te geven... ????

Ach, werp geen steen naar regeringen of dictators, zelfs niet naar de lui van the big business... werp een steen gewoon recht naar boven en ga er zorgvuldig onder staan... Want allemaal doen we mee aan het spel van de haat. Kijk maar eens naar de rassendiscriminatie, naar godsdienstfanaten die hun overtuiging desnoods met geweld willen opdringen, denk een aan... en aan... je weet vast nog we voorbeelden. En ergens, ook al doen we ons best, ergens doen we allemaal een beetje mee.

Mochten wij, de massa voetvolk, dit niet in ons hebben, dan zou de regering en/of haar leiders het niet zo makkelijk hebben om oorlog te gaan voeren, met ons, het gewone klootjesvolk, als slachtvee.

Enkele dagen geleden heeft men nog enkele stoffelijke overschotten gevonden uit de grote oorlog... enkele van de vele die vermist zijn. En aan het graf van een van deze onbekende lijken wordt vandaag een plechtigheid gevierd, ter herdenking...

Aan de Ijzer staat een monument: Hier liggen hun lijken als zaden in 't zand, hoop op de oogst, oh Vlaanderland...

De eerste oogst kwam heel kort nadien... 40-45...
de les was al vergeten...

Wordt wakker, en waak op jezelf en je eigen haat !

tot de volgende ?

1 opmerking:

Tiens Mevissen zei

Goedemiddag Toon,

Heb je wel eens goed geluisterd naar de song "Sag mir wo die Blumen sind" van Marlene Dittrich?

Zo nee, hier kun je hem vinden:

http://www.youtube.com/results?search_query=sag+mir+wo+die+blumen+sind+marlene+dietrich&aq=1

Het refrein: "Wann wird man je verstehen..."

De mens is hardleers..................

Limburgs muulke,

Tiens