vrijdag, november 05, 2010

De fietstrommel

Kasteel Axelwalle - Kouterstraat - Zingem, op ...Image via WikipediaHé, van mij mag dit de prijs: "Uitvinding van het jaar!" !
In Gent is de eerste fietstrommel geplaatst. Ik weet niet wie de uitvinder is, ik weet ook niet of Gent überhaupt de eerste stad is die ze plaatst, maar ik vind het grandioos !
Een fietstrommel is een goed gekozen woord, want het lijkt net een uitvergrote broodtrommel, maar dan eentje om fietsen in te bergen. De bedoeling is dat ze her en der geplaatst worden ter beschikking van de mensen die wel willen fietsen, maar in de stad geen plaats hebben om die fiets te stallen. Voor 25 euro krijgt de gegadigde een sleutel waarmee hij de trommel kan openen en sluiten, en hij kan zijn fiets veilig en droog stallen.
Die 25 euro vind ik wel wat duur, maar ja, voor niets gaat de zon op, en als het een eenmalige betaling is, lijkt het me niet zo duur.
Maar het is in ieder geval weer een stap in het stimuleren van de fiets in het stadsverkeer, en dat is een goed ding. Als je nu op het spitsuur (alleen 's nachts is het geen spitsuur, tenzij de weekends, dan ook 's nachts) door de stad wandelt, dan stinkt het gewoon naar de auto.
Wie het kan zou, in de mate van het mogelijke, bewuster moeten kiezen voor zijn eigen wereld waar hij of zij in leeft, maar ja, we kiezen zo makkelijk voor het gemak hé???
Voor het eerst zijn er een deel bladeren van mijn linde weg, weggewaaid in de felle wind van gisteren. En wind was er, ik heb er in rondgelopen, met koeken... Veertig dozen hebben we verkocht, ondanks een wat zieke Maria... Het gevolg, gisterenavond zat ik ook al wat te snotteren, en vannacht ben ik opgestaan om iets in te nemen tegen de "versnoftheid" zoals we dat hier poëtisch betitelen...
Zit ik meteen weer bij de taal. Weet jij dat ze in de streek van Zingem spreken van een vliebauter ( de uitspraak ligt dicht bij vliebaawter) al ze het over een vlinder hebben ? De relatie met het Engelse butterfly ligt voor de hand hé !
Hier in Mater spreekt men niet van een egel, maar van een Hutse... en kijk, als je bij Jacob Van Maerlandt gaat kijken, dan noemt hij dat ook ! Dus een echt oud Vlaams woord.
Eindelijk ben ik door de reeks van zes boeken over geschiedenis heen... Vanmorgen las ik da laatste bladzijden, die meteen een eerste blik gunden op de eenentwintigste eeuw... Oef, het was een hele kanjer, duizenden bladzijden geschiedenis... Nu ja, ik heb ondertussen heel wat andere boeken gelezen, want je weet, ik ben een van die echte boekenwurmen, die twee, drie boeken op het zelfde moment leest. Nu ja, 't is te zeggen, ik lees een stuk in een boek die ik laat liggen op het toilet, ik lees 's nachts in die geschiedenisboeken (tot Anny reclameert), en dan lees ik overdag beneden ook nog een en ander... Dus laat ons corrigeren, in dezelfde tijdsspanne...
En sinds enige tijd surf ik minder op internet, omdat ik daar dan ook weer zit te lezen in boekwerken van in illo tempore non suspecto...(zoals het Evangelie placht te beginnen in vroegere tijden, toen de mis nog in het latijn was...)
Als ik praat met mijn neef (ik zeg het liever op zijn Vlaams, mijn kozijn, maar hij is dan kwaad, een kozijn is een raam zegt hij dan...), dan is dat ook een boekenwurm, maar op een totaal ander manier. Hij studeert eigenlijk steeds weer verder en verder... Laatst was hij stelselmatig bezig ieder boek te lezen die hem in handen kwam over de geschiedenis van Belgisch Kongo tot in de huidige tijd. Als hij er over praat, dan kan ik een stukje meepraten, want ik las ook enkele van die boeken, maar ik maak er niet echt een studie van. Ik heb geen behoefte aan intens bestuderen van één onderwerp, ik hou ervan van veel dingen wat te weten, in de hoop dat dit mijn kijk op de dingen wat breder maakt.
Ik heb altijd weer wat schrik van mensen die zich toespitsen op één kijk op de dingen... Dat doet mij altijd een beetje denken aan fanatici... Zij hebben een kijk op één ding, maar zien de wereld er omheen niet meer. In 't Vlaams stellen we dan dat ze een paardenbril op hebben. Niet dat "miene kozzen" zo is, want hij bestudeert niet echt één onderwerp, maar als hij zijn tanden in iets zet, dan haalt hij er alles bij wat er bij te halen is. Hij beperkt zich dus niet tot één ding, is dus niet blind voor al het andere, maar hij is blijkbaar een mens die heel stelselmatig te werk gaat, zelfs in zijn lectuur.
Ik niet, ik lees met graagte een thriller tussen de Wereldgeschiedenis door...
Je ziet, er zijn soorten van mensen, zelfs in één familie...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: