woensdag, november 03, 2010

Boeken, boeken, boeken...

Andreas VesaliusImage via Wikipedia't Is weer boekenbeurs... en met de dood van Mulisch is meteen bekend wie de bestseller zal hebben.
Ik ben een boekenwurm, en lees zowat alles wat me voor de voeten komt. Maar het is hoogst, hoogst zelden dat ik een nieuw boek koop. Te duur !
Als je weet dat je het jaar nadien het boek voor een of twee eurootjes kunt mee grabbelen op de rommelmarkten, dan is het idioot er al dat geld aan te geven.
Maar er is meer... Vermits je nu mijn blog zit te lezen, heb je uiteraard internet... en op internet vind je ook boeken en zelfs heel veel gratis.
Je kunt neuzen in het Gutenbergproject (ook Nederlandstalig!) en in Google Books (ook in het Nederlands !). Je moet er wel rekening mee houden dat het alleen boeken betreft waar geen eigendomsrechten meer op rusten, dus ...oude boeken.
Maar dat is net zo leuk! Je kunt er bladeren in prachtige oude bijbels, in medische naslagwerken van Vesalius of het Cruydtboeck van Dodoens... en zo veel , zo véél meer.
Je kunt er ook eens gaan snuffelen naar boeken over bepaalde onderwerpen. Neem nu maar eens de bouwtechnieken van in de tijd van toen... Bouwmaterialen en hoe ze te verwerken. Maar dan dingen die bijna vergeten waren, en nu plots weer wat actueel worden. Ook de voortbeweging in de tijd van voor de auto, de constructie van een molen en de evolutie van die constructies... Allemaal dingen die nu plots weer actualiteit lijken te worden, en dank zij de boeken voor ons zijn bewaard.
Och, ik ben geen techneut, dus ga ik nu niet liggen neuzen in de windmolens van toen om inspiratie te vinden voor de windmolens van nu, maar voor wie het wel kan, het ligt er, zo maar, vrij ter beschikking.
Maar ook heerlijk boeken om te lezen... En niets verhindert je om eventueel die oude dingen te lezen in de oorspronkelijke taal, en met de huidige vertaalprogramma's kun je naar willekeur een stukje laten omzetten in een voor jou wat begrijpelijker taaltje... Maar die oude teksten zijn sowieso heerlijk om eens op te knabbelen... De Drie Musketiers sabelen in de oude versie veel uitvoeriger (= langzamer?) dan in de moderne versie. Bladzijden beschrijvingen over hun mooie kledij, allemaal verdwenen in de moderne tijd.
En je kunt nog veel meer... Je kunt je gaan amuseren met het opzoeken van de verschillen in de diverse oude vertalingen van de Bijbel...
Maar je kunt ook genieten van de eerste druk van Vondel, en je kunt al die mooie gedichten van in je jeugdjaren (zo ver terug...) weer vinden in die oude dichtbundels... in het archaïsche Nederlands van toen.
Oude modeboeken... Heerlijk om in te bladeren, en voor bepaalde mensen, er zal wel een middel te vinden zijn om die modelletjes uit te printen en eigenhandig te kleuren en in te kaderen in een mooi oud kadertje...
Ik durf er niet te dikwijls naar toe surfen, want als ik daar terecht kom, dan ben ik uren zoet... en vergeet heel de wereld om me heen.
Wat zitten ze daar eigenlijk op die boekenbeurs te doen? Gek, blijkbaar is nog niet alles geschreven. Zelfs ik zit hier nog bezig, ook al heb ik niet echt veel belangrijke dingen te zeggen, tenzij misschien, je enkele aangename minuutjes te bezorgen, en je misschien zelfs eens te doen glimlachen. Maar misschien maak ik je onbewust wel eens boos, en ben je het helemaal niet met me eens... Maar ook dat is ergens een beetje waardevol, want het leert je dan ook weer iets, over je zelf en over mij...
Maar echt, je moet eens gaan neuzen... wedden dat je wel eventjes "weg" bent?
Literatuurdeluren in het verleden... Herleven bij het dichtwerk van: Een grote hond en een kleine kat, zaten samen op de kamermat... of wegdromen met Jacques Perk, meevaren op de jacht naar Moby Dick (Call me Ishmael)
och... misschien ligt het aan mij, misschien ben ik een van de weinigen die zich kunnen laten drijven op woorden, meedrijven met de woordenvloed naar het paradijs van de boeken, van de fantasie.
Maar weet je, doe jij dat niet, dan is het hoogtijd dat je er aan begint ! Er ligt niet één wereld voor je open, maar honderden, duizenden, miljoenen!!!
tot de volgende (Als je nog wegraakt uit die oude schatten???)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: