dinsdag, oktober 12, 2010

Licht uit, of je verdikt weer, schat !

LONDON - JUNE 17: Giacometti's bronze sculptur...Image by Getty Images via @daylifeJe kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel ergens ter wereld een onderzoek over bezig... Nu heeft een onderzoekscentrum vastgesteld dat muizen die 's nachts licht hebben, ook al is het een heel zwak licht, veel dikker worden dan hun soortgenoten die in het duister slapen.
Meteen trekken de vroede vorsers de conclusie: het stijgende aantal dikkertjes in onze samenleving hebben wij te danken aan de lichtvervuiling, vooral in de steden.
Waarvan akte.
Men heeft geconstateerd dat het licht op een of andere manier zorgt voor een verstoord eetpatroon. Meer uitleg is er niet voorhanden in het bewuste artikel.
Maar ik zie het zo al voor me... Met een ietsepietse licht kun je stilletjes de trap af naar de keuken, naar de ijskast. In het volmaakte donker is dat niet te doen.
Maar dat antwoord is wellicht niet het juiste... ze hebben het over het eetpatroon, dus kan dat zijn over de verstoorde tijdstippen, maar net zo goed over de soorten van voedsel...
Dus, lieve dikkertjes, wil je vermageren, dan doen we voortaan aan ieder raam rolluiken die het licht volmaakt tegenhouden, en dat piepkleine nachtlampje in het stopcontact, dat zwieren we de vuilnisbak in. Want dun is de mode.
en licht maakt je dikkerderderder...
djudedju
Meteen is er ook een oplossing voor anorexia... slapen in een zonnig verlichte kamer.
Of zie ik het nu weer te simpel, en is anorexia gewoon ook een mogelijke verstoring van het eetpatroon, en kun je dus van licht ook absurd mager worden?
En meteen is ook het probleem van Biafra en de Sahellanden opgelost! Ze zijn niet mager omdat ze geen eten hebben, maar omdat ze slapen bij het licht van de sterren en Janneke maan. 't Is maar dat we het weten hé.
En bij mij is het rolluik dicht, en toch...maar ja, ik heb wel zo'n piepklein nachtlampje, want ik moet 's nachts nogal eens uit bed om te plassen, en de meubelen zijn veel harder dan mijn knieën en tenen... ook 's nachts...
Bovendien zal die nachtelijke beweging normaliter ook wel een gunstig gevolg hebben op mijn calorieverbruik? Rondsjokken in den halven donker, dat verbruikt toch meer dan gedachtenloos in den klare lopen??? Of is dat ook al verkeerd? Is er nergens een vroede vorser die dit even kan uitzoeken met muizen of zoiet?
We leven in een maatschappij die van je uiterlijk een heel groot streefdoel maakt.
Dat is betrekkelijk recent ! Vroeger keek men naar je mogelijkheden om te werken, naar je verstand, en voor de rest zou het wel loslopen.
Nu lees je heelder artikels over je uitzicht. Welke verf je waar moet smeren op je façade om er modieus uit te zien, waarom je dit jaar geen purper meer moogt dragen maar wel warm wijnrood, waarom je als dikkertje moeilijker aan werk geraakt, waarom te mager ook niet goed is en wat je er aan moet doen... en nu moeten we het licht ook al uitdoen.
sjongejongejonge...
Waar maken we ons allemaal zorgen over ?
Ik ken dikke mensen die perfect functioneren in hun job, en mensen die voldoen aan het moderne beeld van "de mens" die helemaal niet functioneren.
Ik ken dikkertjes die amper eten en toch dik zijn (dat lichtje zeker?), en dunnen die vreten alsof ze nog voorraad moeten opdoen voor de komende hongerwinter.
Ik ken maar één werkelijke reden om al dan niet te functioneren in de maatschappij: je goed voelen in je vel en in je job.
En dat kan volmaakt naar de knoppen worden gemaakt door idiote boekjes die je een schuldgevoel aanpraten over je niet zo volmaakte lijn in deze och zo volmaakte wereld...
tommetoch
waar zijn we mee bezig ?
Weet je, ik zie je graag, hoe je er ook uitziet, zelfs al ben je krom en scheef, dik of dun, als je maar die heerlijke glimlach op zet... dan is iedereen mooi !
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Het lijkt me dat wanneer je als een roos slaapt, je minder energie verdoet, dan wanneer je de hele nacht ligt te woelen. Ik behoor doorgaans tot de laatste groep en zit geregeld in de vroege uurtjes een glas melk te drinken aan de keukentafel.

Nee, ik denk dat een mens van doorwaakte nachten in het licht meer afvalt dan van een nachtrust in het donker.

Gr. van mij voor jou en Anny, Toon!