vrijdag, september 17, 2010

zoetjes...Benediktje, zoetjes...

Gebedsmolens in swayambhunathImage by Lisa de Vreede via FlickrIk kan het natuurlijk hebben over suiker, of misschien over SweetWell, de nieuwe Belgische zoetmaker, veilig voor diabetici en bruikbaar om te bakken en te koken... (Echt waar, google maar eens! Alleen, het zit nog niet echt in de handel, het moet opboksen tegen massa's andere zoetmakers die niet graag hun marktaandeel laten vallen...)
Maar eigenlijk wil ik het voornamelijk hebben over de uitlating van Paus Benedikt de Zestiende...In zijn speech verklaarde hij dat pedofilie een ziekte is, dus: kerk vrij van schuld...
Bullshit !
Hoort thuis in dezelfde reeks als homofilie als ziekte beschouwen.
Het moge klaar en duidelijk zijn dat homofilie en pedofilie geen ziekte zijn! Het is wel een afwijking in de zin dat het niet handelt volgens de norm, maar niettemin is het, ook al blijken er bij homofilie duidelijk sporen in de dna te zitten die wijzen op een "anders" zijn, toch volkomen afhankelijk van de menselijke wil. Net zo goed als je kunt besluiten tot celibaat, kun je ook besluiten geen homofiele relaties aan te gaan. (Vermits het echt lichamelijk is vastgelegd, kies je dan best niet voor een niet-passend alternatief!)
Ondertussen weten we dat homofiele neigingen onder meer ontstaan in de moederschoot, onder meer onder invloed van bepaalde chemische stoffen (vervuiling !).
Van Pedofilie las ik dat nog niet, maar het zit er m.i. dik in dat ook dit ontdekt wordt.
En wat dan ? Blijft het feit dat de daden op zich afhankelijk zijn van de mens in casu! Zelfs al zou er iets zijn in de dna, dan nog blijft het een bewuste keuze!
Trouwens, als de priester in de katholieke kerk opteert voor het celibaat, dan lijkt me dat, althans in de geest, opteren voor een leven zonder partner, 't zij man, 't zij vrouw, 't zij...kind.
Ik, en 80 % van de Belgen vind het een idioot iets, dat celibaat, (er is ook niets van terug te vinden in de bijbel), maar och, er zijn ook leken die jonkman blijven of jongedochter, maar voor hen is het een echt vrije keuze. Bij de pastoor is het een opgelegd iets. Dat is een totaal ander iets !
Bovendien druipt, ook nu nog (in mindere mate) de macht van de pastoor af. Het feit dat ze in burgerkledij lopen heeft die macht ingeperkt tot de parochianen, maar toch, het charisma toegemeten aan de vertegenwoordiger van God, druipt van hen af als een machtsaureool... Dus is misbruiken van de macht ook makkelijk zat. En tegenover kinderen wellicht nog makkelijker.
Nee, Benediktje, je mag dan al de zestiende zijn in de rij, zelfs al noem je het een ziekte, het is het niet ! Je kunt er niets aan doen als je de griep krijgt, maar je kunt wel je fikken thuishouden als het over pedofilie gaat.
Maar ik geef je wel gelijk, dat niet de Kerk als dusdanig de schuld heeft. Het is de priester of bisschop of wat dan ook die zelf de schuld draagt voor zijn daden. De schuld van de Kerk beperkt zich er toe dat het een machtsaureool heeft opgebouwd, en die macht doorgeeft aan zijn vertegenwoordigers. Het misbruiken van die macht is echter steeds een individueel iets. De kerk zou misschien kunnen opteren voor een back to basics, waarbij groepjes mensen samen komen om te bidden en om Gods woord te bespreken en te over denken, te vertalen naar hun leven, net zoals het oorspronkelijk was. Zonder plechtstatigheid, zonder poespas, zonder rituelen die verworden tot...rituelen. ( Wij grinniken wat om de gebedsmolentjes van de Tibetanen, maar kloppen onszelf met een in onze maatschappij zinloos teken, vol berouw op de borst...Heb jij al iemand die berouw, spijt heeft in onze maatschappij zien op zijn borst kloppen??? Dit is minstens even gek, even ritualistisch als dat molentje!)
Als we de bijbel mogen geloven, dan had Ons Heer geen steen om zijn hoofd op neer te leggen, nu zijn er kathedralen vol goud en ornamenten, en draagt men kledij uit de tijd van de Romeinen om toch maar afstand te scheppen met de gewone gelovige... Heel mooi, maar niet bindend.
Wel heel goed geschikt om afstand te scheppen, om macht te verlenen...
en uit macht...komt veelal misbruik.
Individueel en soms nog veel erger: als organisatie, dwingend opgelegd.
Benediktje, je maakt dezelfde fout als Danneels, ook jij schermt in de eerste plaats de organisatie af... en je vergeet het Geloof!
Wat gek is, is dat de fout van enkelingen nu plots zo uitvergroot wordt, dat het voorgesteld wordt als of alle priesters pedofiel zijn geworden, en dat die fout van enkelingen gebruikt wordt om heel het fundament van die logge organisatie onderuit te halen. Luc reageerde ook al dat we terug moeten naar de eenvoud van de oorsprong... (zie blog van gisteren).
Misschien is het wel goed dat de Kerk eens de pen op de neus krijgt, maar laat het niet zo zijn dat mensen daardoor afgekeerd worden van hun Geloof. Wat nu gebeurt heeft immers niets te zien met het Geloof! Het heeft alles te zien met mensjes, kleine mensjes, ook al staan ze dan in een enorme organisatie, een reus van een organisatie...
een reus op lemen voeten
zo blijkt nu...
djudedju
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Wat mij frappeerde was dat de paus de kindermisbruikers wilde straffen door ze nooit meer met kinderen te laten werken. Alsof de geestelijken een speeltje wordt afgenomen! Het zegt alles over de gedachtengangen van de betrokkenen.

Groeten voor jou en Anny, Toon.