dinsdag, september 28, 2010

De sjokkolatte boot

A child suffering the effects of severe hunger...Image via WikipediaHet zou niet in het Zoete Land der Franken zijn, dat in Bordeaux een man het voor elkaar kreeg een boot van 3.5 meter te maken uit chocolade, en er ook nog eens een rondje mee te varen.
Ik kreeg een power pointje met foto's van mooie landschappen, die bij nader toezien bestonden uit brood, vlees, kaas en groenten. Prachtig gemaakt.
Het moet heerlijk zijn, om op een van die supergoedkope computerkes ergens in een ver ontwikkelingsland dergelijke beelden te mogen aanschouwen. Je ziet zo dat het kwampjoetertje meteen stuk gaat, door kwijl van de goesting die in het klavier droop.
Je moet eens in de steden kijken naar het afval, en zien welke hoeveelheden eten er in de vuilnisbak belanden. Niet dat het op de boerenbuiten minder erg zou zijn, maar daar gaat "den overschot" toch nog naar de kippen of het varken.
Maar ik blijf het erg vinden...
Ergens moet ik een trauma hebben opgelopen bij het zien van die uitgehongerde kindjes uit de Sahel landen... Ik moet zelfs niet eens mijn ogen dicht doen om die beelden weer voor me te zien. Ze zijn in het geheugen van mijn ogen ingegrift. Dat babytje aan de lege moederborst... en wij maar landschapjes maken met goed voedsel en bootjes uit chocolade waarin je echt kunt varen. Wie heeft daar iets aan ?
Wie heeft er in hemelsnaam baat bij de wetenschap dat je ook uit chocola een bootje kunt fabriceren?
Ik leef in het land waarin duizenden en duizenden mensen een streng dieet volgen omdat ze te dik zijn, ik ben er ook eentje van. Dat is des te schrijnender als je daar tegenover die hongerkindjes plaatst. Wij eten verkeerd, omdat we te veel keus hebben, zij hebben niet te kiezen, er is niets.
Maar wie ligt er nu wakker van die kindjes ginder ver weg? Kom, pak nog een pint en vergeet het.
Doe je ogen toe en geniet van de milde vruchten der aarde. En maak van je oren als er mensenkinderen zijn die pogen te ontsnappen uit die verschrikkelijke armoede en hier pogen een kruimel van onze tafel mee te eten. Wat zou jij doen, mocht je honger hebben, echt honger, en je buur zit daar te schransen en werpt hele broden in zijn vuilnisbak ????
Als we niets doen, dan is het niet moeilijk te voorspellen dat steeds meer mensen de tocht zullen onder nemen naar de gedekte tafels van het Westen. Wij zouden het ook doen, en als je de geschiedenis echt leest, dan is het al meerdere keren gebeurd...
Ooit zei een Romeinse keizer: "Wil je de vrede, bereid dan de oorlog voor!". Ik zeg je nu, wil je de vrede, deel dan je weelde mee aan de anderen...
Mijn boom ligt nu, in een grote berg van wirrewarrige takken en dikke blokken op mijn oprit. Mijn auto staat op de oprit van de buur... en straks gaan we die wirwar heel geduldig en vol goede moed in kleine handzame stukjes knippen, voor de kachel van Veerle...
Op mijn neus zit een korstje, een rozentak vond het heerlijk daar een schram te zetten, in verzet tegen het afzagen...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: