donderdag, september 16, 2010

10 euro korting voor de pijnloze dood ?

Halal MeatImage by Omar Omar via FlickrIk las een stukje nieuwsbericht... Moslims die hun schaap laten verdoven vooraleer zij overgaan tot de rituele slachting, krijgen een korting van 10 euro...
Tot daar het bericht.
Nu ben ik een dierenliefhebber, dus zou je wellicht denken dat ik hier sta te juichen bij het lezen van dit bericht, maar niets is minder waar.
Ik heb bedenkingen bij die verdoving...
Tegenwoordig worden dieren in het algemeen verdoofd om ze te slachten. Men spuit een verdovingsmiddel in, en het dier wordt pijnloos gekeeld. Waar zit dan die verdoving ? In het vlees? In het bloed (en dus in de bloedworst ofte zwarte pens?)? En wie mag het op eten? Wij dus. Wat de nevenwerkingen zullen zijn op lange termijn?
Ik ben een van die mensen die al heel lang en de rest van mijn leven zal rondlopen met x grammetjes pijnstiller in mijn body, om het leefbaar te houden. Als u vlees eet, en geen pijn hebt, dan loopt u ook al een hele tijd rond met pijnstiller in je lijf, genut bij het sappige biefstukje of bij de lekkere braadworst.
We hebben momenteel te kampen met de bijna onuitroeibare ziekenhuisbacterie, en men vermoed dat we die grotendeels te danken hebben aan het overmatig en verkeerd gebruik van antibiotica, en men wijst onder meer in de richting van de vleesindustrie als bron van antibiotica via de voeding aan de niets vermoedende klant toegediend via het kippenboutje of de ham...
Met andere woorden, het gaat hier over het onvermoed nutten van antibiotica, die evolueert tot gevaarlijke superbacteriën. Waar gewone antibiotica niets meer tegen vermogen...
Straks moet Piet of Jan of Marie onder het mes voor een heelkundige ingreep, en lukt het maar niet om de patiënt te verdoven, wegens gewenning aan de verdoving... Ondenkbaar? Lees nog eens opnieuw over de superbacteriën... dat was ook ondenkbaar.
Kijk, ik viseer als dierenvriend heel anders mijn actie tegen dierenleed... Ik heb een hekel aan de "dierenfabrieken", waar dieren opeengestapeld moeten opgroeien, zonder of bijna zonder bewegingsruimte (vetten ze rapper !), in veel te enge en onleefbare hokken. Ik ijver voor diervriendelijk dierenteelt, waarbij aan het dier op zijn minst een tijdje een normaal (?) leven wordt gegund. Bovendien ijver ik voor een zo pijnloze mogelijke manier van doden, maar zonder gebruik te maken van verdoving. Ik heb de tijd nog meegemaakt van de thuisslachtingen, kippen, konijnen, schapen en zelfs varkens heb ik weten slachten. En mij is telkens bijgebleven dat je dit op meerdere manieren kunt doen. De meeste mensen probeerden hun eigen dieren zo pijnloos mogelijk te doden. Want het dier was hun, ook al kweekten ze het voor de slacht, lief. Ze hebben het dier opgekweekt, gespeend, zien opgroeien, gevoederd, in de wei gezet, voor de winter weer binnen gehaald, kortom, het is een stukje van je eigen leven, en je doet het alleen maar dood omdat het nu eenmaal dient voor de voeding. Het is net zoals de tuinder in zijn volkstuintje, niet zo maar een krop sla uitrukt om op te eten, nee, hij heeft een band met die sla die hij zelf kweekte en verzorgde.
Het is in onze huidige tijd uiteraard niet praktisch meer mogelijk dat iedereen zijn eigen vee opkweekt, maar het zou een goede les zijn, en het zou veel mensen anders doen kijken naar het dier en de manier waarop het kan en zou moeten leven, en hoe je het met pijn in het hart moet doden voor je eigen voeding.
Het is misschien een absurd idee, maar mocht er ook hier ooit weer een hongerwinter komen, dan zou men ook hier weer, net zoals toen, in hoge nood, weer overgaan tot het doden en opeten van de huiskat... (Gewoonlijk niet zijn eigen kat, want dan was dat té pijnlijk!)... Welnu, ergens is dat een beetje het gevoel dat iemand heeft die zijn eigen dier moet slachten. Ik weet wel, je houdt geen schaap op je schoot zoals een poes, maar toch, ergens is het een huis-dier, met nadruk op huis... als teken van de binding die je hebt met het beestje.
De boeren die nu honderden varkens houden in één stal, hebben die band niet meer, het dier is verworden tot een productiefactor.
Jammer, efficiëntie heeft hier geleid tot verlies aan menselijkheid...
Stress is onder meer een zaak van hormonen, als wij voortdurend stress-dieren eten, krijgen wij dan ook die hormonen mee binnen ?
nee, ik opteer voor een stap terug. Het zou trouwens veel gezonder zijn mochten we weer wat minder vlees eten, want we slibben dicht.
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: