dinsdag, augustus 31, 2010

Skiffle

King of SkiffleImage via WikipediaBij toeval heb ik een voor mij nieuwe soort muziek ontdekt, de skiffle... Toen ik Bart eens de cd meegaf om eens te beluisteren in de auto, vond hij het maar niets.
Els vond het (heel beleefd) wel iets hebben, de kinderen keurden het af.
Zouden ze weten dat de Beatles ooit begonnen als een Skiffle-groepje ? Net als veel andere grootheden uit de moderne muziek.
Ik ga niet proberen technisch te doen, maar skiffle is vooral gekend omwille van het feit dat ze gewone dagdagelijkse dingen gebruiken als instrumenten. (wasbord, kazoo, lepels en ga zo maar door)
Mij bevalt vooral het duidelijk speelse in de muziek, je hoort dat daar een bende (a band) bezig is die zich amuseert.
Wij hadden ook hier in de lage landen enkele hits, vooral van de King of Skiffle, Lonnie Donegan.
't Is maar dat je het weet...
Anny en ik zijn er gek op, maar op de rommelmarkten vind je niet veel van die muziek. Jammer. Want in een cd-winkel kom ik haast nooit binnen. Ik kan begot niet eens zeggen waar er een te vinden is in de omgeving.
Maar ik ben al dik tevreden, ik heb twee dubbel cd's, met op iedere cd 30 nummers.... ik kan dus al een tijdje luisteren zonder in herhaling te vallen.
Als je de kans hebt, moet je maar eens googlen op Skiffle, je vind wel wat staaltjes van die muziek, ofte dat lawaai, wat je er zelf van denkt moet je maar zelf invullen...
Ik hou van gospels en oude jazz, omdat die muziek nog echt elementen heeft van volkskunst (dus hou ik überhaupt ook van folk... )en de Skiffle hoort volgens mij wel een beetje thuis in die rij. Alleen al door de keuze van de instrumenten tonen ze dat hun roots liggen in het "zich amuseren" veel meer dan in het Musiceren met een hoofdletter.
Maar er zijn nog meer muziekgenres die mij bevallen, eigenlijk hoor ik bijna alle muziek wel graag, met uitzondering van die boenkeboenke-muziek die je tegenwoordig vaak hoort uit de auto's van jongeren die alles op alles zetten om voor hun dertigste steenstokkedoof te zijn. Je hoort ze niet alleen in auto's, soms hoor je ze in de MP3 van mannekes die een meter of wat van je staan, en luisteren (?) met van die luidsprekertjes in hun oren... Soms verwondert het mij dat de auto's van dat lawaai niet uit elkaar daveren, en eigenlijk vraag ik mij dat ook af van die jongeren met hun luidsprekertjes... Nee, geef mij dan maar een uurtje van die heerlijke kleinkunstliedjes, met teksten die boven de muziek uitstijgen, of heerlijke mensen die gewoon samen muziek maken, omdat ze het leuk vinden.
Maar net zo goed voel ik me heerlijk bij een goede uitvoering van een stuk van Mahler of een van zijn collegae... Bij een Mozart hoor ik soms (zij het op een geniale manier) dat hij werkelijk speelt met noten, hij maakt muziek om zich te amuseren. Slechts heel zelden heb ik de indruk dat Mozart ook echt "werkte" aan zijn composities, het lijken mij veeleer prachtige spielereien.
En dat is dus wat mij aan muziek pas echt bekoort... het moet "leutig" zijn, muziek moet verblijden, moet aanstekelijk zijn, moet een glimlach op je lippen toveren, moet op je gemoed werken... Want bij sommige stukken voel je het verdriet en het immense leed van de componist, wat net zo aanstekelijk kan zijn.
Dat gevoel wil ik ook voelen bij een beeldhouwwerk, bij een schilderij, bij een boek, ebij een gedicht... het moet "leven"... het moet je raken. Pas dan is het Kunst. Een schilderij kan technisch perfect zijn, maar als het me niet raakt, dan ga ik er geen ommetje voor maken om nog eens te genieten. Kunst moet voor mij ook niet groots zijn, en mag best van een onbekende knutselaar komen, als het je raakt, dan is het meer dan een werkje, dan is het kunst. Je kunt dit idee doortrekken naar gebruiksvoorwerpen ook, sommige stoelen blijven mooi, hoe de mode ook verandert, omdat ze iets "eeuwigs" hebben... Die stoel is veranderd in een Kunstvoorwerp!
Soms denk ik dat we dat ook kunnen als gewone mens in ons gewone jobke van 8 tot 5... Als je er werkelijk graag werkt, dan doe je het anders dan dat je er alleen maar je werk doet. Dat zal je wellicht niet iedere dag, of zelfs niet een volle dag lukken, maar wanneer het lukt, dan heb je niet gewerkt, dan heb je plezier gehad, dan was het werk geen arbeid, maar een belevenis. Iets wat nog een tijdje nazindert.
Ook als we iets doen voor een ander, zo maar, zonder bijkomende verwachtingen, dan hebben we dat gevoel ook.
Heerlijk voelt dat aan.
Een mens zou zich afvragen waarom we het niet vaker doen...
tommetoch...
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: