zondag, augustus 29, 2010

Levend Erfgoeddag

DSC_2807Image by agriflanders via FlickrOef... we zijn weer thuis, steendood versleten en kapot van het slenteren en kijken naar de Belgische rassen; Oost Vlaamse koeien, het Vlaamse paard, het Brabantse trekpaard, de Ardenner, het rode Westvlaamse rund en het blauwwitte rund, vossenkopschapen, mergellandschapen, Vlaamse melkschapen, talrijke duivenrassen, kippenrassen, hondenrassen, kalkoenen, ganzen ... en zelfs een imker met bijen (een braaf ras, de imker deed nooit zijn pak aan... Yks zou watertanden...
Ieder jaar gaan we dat bezoeken. En ieder jaar bewonderen we die mooie dieren en verbabbelen veel tijd met de kwekers van al dat moois.
Er staan ook heel wat randactiviteiten te bekijken. Dit jaar heb ik heel wat tijd doorgebracht aan het kraampje van een glasbewerker. Vroeger zag je die mannen we eens op een markt staan, waar ze hun kunstige glazen postuurkes maakten en verkochten aan de bewonderende kijkers. Niet iedereen van die kramers wil ook werkelijk uitleg geven over zijn werk en vooral over de technieken, maar deze deed het, en ik heb weer heel wat nieuws gehoord, gezien en geleerd, over een techniek die bijna tot de vergetelheid behoort.
Iets verder stond een mooie overkapping, in eikenhout met rustieke pannen gedekt. Het bleek een man van Everbeek te zijn, hier niet ver vandaan. Na een tijdje babbelen over de manier van vergaren van het eikenhout en de afwerking, vertelde ik over mijn pyrografie. En ik mag de eerste "schelle" van het hout bij hem halen. Voor hem is dat afval, en voor mij is dat heerlijk mooi om pyrografie op de maken. Hij is ook zeer sterk geïnteresseerd in mijn klompenmakersgerei. Er is toch geen een van de kinderen die daar interesse voor heeft, dus kan ik het maar beter verkopen, dan is het uit de weg, en als ik daar dan aan hout raak, dan ben ik daar veel meer mee. Ik zoek allang dergelijke planken, omdat ik graag eens enkele planken zou versieren voor buiten in mijn tuin, met een versiering zoals men vindt bij sjamanenkunst. (Wellicht zijn dit dus van oorsprong een soort godsdienstige symbolen! )
Maar nu zit ik hier af te zien. Ieder jaar weer ben ik "gekreveerd" van de pijn tegen dat ik dat allemaal heb gezien, en overal heb staan babbelen. Maar ik heb het er voor over, voor mij zijn dat heerlijke dagen, die voor mij passen in de afdeling "kleine avonturen", onderbrekingen van het gewone dagdagelijkse... Heerlijk, maar, zoals ons vader al zei: "Een kermis is een geseling waard"...Ik krijg die geseling nog binst de kermis...
's Middags gingen we daar eten in het restaurant van het domein Puyenbroek, en ik zag onder meer beenhesp staan. Anny was meteen akkoord om dat eens te nemen, maar het was iets anders dan wij verwacht hadden... De man nam twee dikke sneden gekookte hesp (zo'n 7 mm dik ongeveer), smeerde daar wat olie op en legde het in de pan, eventjes keren en klaar. Het was echt lekker ! Dat gaan we voortaan ook al eens thuis klaarmaken, simpel, snel gereed en lekker, wat wil je nog meer ?
Ik ga stoppen, ng even kijken naar mijn mailbox, en dan lui zijn en de pijn laten wegebben... Oh ja, gisteren kocht ik op de rommelmarkt een reeks boeken over creatief bezig zijn , ik heb ideeën voor jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren !!!!
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: