dinsdag, augustus 10, 2010

En, hoe kijk jij naar de zaken ?

Picture of international newspapers taken at a...Image via Wikipedia
Dagelijks krijg ik een abonnementsmailtje met het krantenoverzicht uit Nederland en uit België... Mij valt dan ook iedere dag weer op hoe verschillend de Nederlander en de Belg naar de wereld kijken.
Vandaag hebben beiden het over Japan. Nederland heeft het over de Japanse rente, België heeft het over Japanse verontschuldigingen voor de Koreaanse bezetting... (Beide zijn frontpagina-nieuws)

Het is niet mijn bedoeling daar conclusies uit te trekken over de verschillen tussen een Nederlander en een Belg, nee, waar ik het over heb, is het feit dat de krant bepaalt waar u, jij en ik vandaag moeten over nadenken.

En is het niet de krant, dan de radio en/of de TV...

Ik herinner me de grote krantenkoppen over de naaktfoto op de PC van de kardinaal, en een dag later, heel dunnetjes dat het over een kunstfoto ging bij een artikel van de VRT (radio en TV !)... Wat blijft hangen denk je? Die rechtzetting of die grote koppen over die naaktfoto ?

Wat minder mensen opvalt, omdat er minder zijn die eens gaan neuzen over de taalgrens heen, is het feit dat het voor een heel groot stuk de kranten, de media zijn die de "vete" tussen Vlaanderen en Wallonië maken. Want bij de gewone man is die vete er niet. En mochten politici, de media niet voor hun kar spannen, dan was er zelfs helemaal niets van vete te bespeuren.

Nu ontmoet ik op de rommelmarkt te Bonsecours, vlak op de grens gelegen, ook Franse standhouders. Daar ik reclame uitdeel voor de rommelmarkt te Mater op 11 september, raak ik in gesprek met een van die Fransen... Die mannen kijken TV op de Franse zenders, en daar zijn ze overtuigd dat er zowat een stammenoorlog bezig is tussen Vlamingen en Walen, en vooral, dat het de Vlamingen zijn die agressief zijn en voortdurend ruzie zoeken... Leg in een gewoon kort gekeuvel maar eens uit dat dit onzin is... Ik heb er gewoon op gewezen dat ik daar als Vlaming rondliep, en dat ik vriendelijk was, en dat al die Walen ook heel vriendelijk waren met mij... En of Meneer de Fransman al eens nagegaan had hoeveel Vlamingen er eigenlijk wel standhouder waren, daar in dat Waalse Bonsecours ????

Met andere woorden, ook daar zijn het de media die de mensen niet voorlichten, maar misleiden.
En we hebben daar geen verweer tegen!
Het enige wat we kunnen doen, is zoveel mogelijk verschillende bronnen lezen, in de hoop daar een waarheid uit te kunnen filteren... Maar dat kost tijd, en dat is iets wat de gemiddelde werkende mens niet heeft. Bovendien is hij na zijn dagtaak afgepeigerd, en zit dan liever in zijn luie zetel voor de TV nog wat onzin over zich heen te laten lopen.

Eigenlijk is de beste manier nog: het nieuws lezen tien jaar na datum... dan is de filter van de tijd er al wat overgegaan, en kun je zelf op basis van de gevolgen, oordelen over de feiten van toen. Maar helaas, dat doet praktisch geen kat... 
Het gevolg is dat mensen in werkelijkheid tegen elkaar worden opgezet door foute berichtgeving. En het is niet eens makkelijk om het foute ervan aan te tonen, want de beste leugens zijn met stukjes waarheid omgeven, om het geheel soepel te doen doorslikken.

En ik noem hier, bij toeval, Vlaanderen- Wallonië, maar zo kan ik wijzen naar Islamwereld tegenover Westerse Wereld, Zuid tegen Noord Korea, China en de mensenrechten en ga zo maar door... Overal zul je wel flinters waarheid vinden, maar net zo goed flinters desinformatie ... wat het geheel nog veel gevaarlijker maakt, omdat het er correct uitziet.

En weet je wat het erge is ? Niemand is in staat om de echte waarheid te schrijven! Ook al schrijf ik de waarheid, ik schrijf mijn waarheid, mijn visie, mijn ervaring, mijn zienswijze... wat niet noodzakelijk de uwe is.
Het is dus niet zo dat ik lieg, maar mijn waarheid is gekleurd, en dat is net wat het zo moeilijk maakt. Zelfs al heb ik te doen met heel ernstige beroepsmensen onder de journalisten, zij schrijven uiteindelijk de werkelijkheid zoals zij hem zien, zij hem ervaren, zij hem aanvoelen...
Er hoeft dus niet eens een bewuste leugen bij te pas te komen, om toch niet de waarheid te zijn.
Dat maakt het net zo moeilijk en zo gevaarlijk!  Want zo verliezen we niet alleen de waarheid, maar ook onze eigen visie!

Doe eens een test, probeer eens over een of ander onderwerp in de politiek na te denken, en als je daar je "eigen" mening over hebt, denk dan nog eens na, hoe je tot die mening bent gekomen, en waarom ???

een leuke oefening in het denken

voor gevorderden

... tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: