donderdag, augustus 26, 2010

De tjoektjoeks

BazarImage by Caramdir via FlickrHé, dat is pas een titel uit een ver verleden! Ik wed dat heel wat jonge mensen niet eens weten wat of wie een tjoektjoek is. Nee, het is geen treintje...
In werkelijkheid waren het een soort leurders, immigranten van avant la lettre, die hier in hun Oosterse tabbaard rondliepen met een rol tapijten over de schouders, aanbelden en je begroetten met de woorden: "Des beaux tapis d'Orient ?" terwijl ze een kleurig tapijtje voor je ontrolden.
In de volksmond heetten die rare kwistenbiebels dan: tjoektjoeks...
Want we vonden ze raar! Het waren Oosterlingen, die hun roots duidelijk in de verf zetten door hun gestreepte tabbaard en hun rare hoedje.
Nu kijken we van die verschijningen niet meer op, want het Avondland loopt vol met allerlei soorten van mensen in alle soorten van kledij. Maar in die tijd was een vreemdeling nog een bezienswaardigheid. Een neger, een tjoektjoek, dat waren wezens die net zo goed van een verre planeet konden gekomen zijn, we kenden dat niet, en wisten niet goed of onze nieuwsgierigheid het nu moest winnen van onze argwaan of niet.
Nu leven we al lang in een wereld waarin vreemdelingen helemaal niet meer opvallen. In sommige steden zijn er wijken, waar je als autochtoon pas een vreemde eend in de bijt bent !
Hoe kom ik er dan bij een stukje te schrijven over de tjoektjoeks ?
Dat komt door een winkel
in Ronse...
Via een Ronsische blog wist ik dat in de gebouwen, waar vroeger de Liddl zat, er een van de vele vreemdelingen in Ronse een winkel zou openen, speciaal voor de vreemdelingen, met de producten die ze hier zo erg moesten missen. Vanaf dat moment hield ik het nieuws daar over in de gaten, want ik zou ik niet zijn, als dat niet werkte als een magneet op mijn ijzeren gestel...
Gisteren moest Anny diepvriesproducten hebben uit de O'Cool, en dat combineren we nogal eens met een bezoek aan een paar andere winkels in Ronse. We hebben wel een O'Cool ook in Oudenaarde, maar zo komen we nog eens in Ronse...en in die andere winkels, waar we eens doorheen kuieren, zo maar, kijken of er geen interessante koopjes zijn...Nu gingen we vooruit, vooral naar die "vreemde winkel"...
Ja hoor, er stonden wagens op de parking, er brandde licht, en toen we aan de deur kwamen lazen we dat er speciale openingsuren waren tijdens de Ramadan...
Wij naar binnen, rechts was een afdeling beenhouwerij (Halal), een nette beenhouwerij, maar een beenhouwerij zoals de beenhouwerijen er vijftig jaar geleden bij ons uit zagen. Netjes de stukken vlees geëtaleerd, geen liflafjes, vlees pur sang...
Links was de afdeling groenten en fruit (Heel goedkoop en net).
Daarachter was dan de "bazar" , een grote vlakte met hoge rekken netjes in rijen en allerlei artikelen netjes opgestapeld in die rekken. De eerste rij was aan de ene kant een hele muur van allerlei soorten thee (vraag me niet welke, want ik kan geen Arabisch lezen...) en aan de andere kant een evengrote muur met allerlei soorten noten, nootjes en zaden.
Ook de manier van presenteren was anders dan we gewoon zijn. Neem nu de zakken met zonnebloempitjes... Die zijn dan netjes opgestapeld, tot boven toe, zodat je, in het totaalbeeld, geen rekken meer ziet, maar muren. Kleurige muren, maar je hebt schroom er een zakje uit te halen en zo het totaalbeeld te ontsieren.
In iedere rij was het achterste gedeelte bestemd voor allerlei goederen, potten en pannen, theeglazen, schuursponsjes en zelfs van die gasbranders om plat op de grond te zetten, waar we vroeger in grote ketels zagen koken... Ik zag er ook van die gestreepte tabbaards hangen... Die dingen zullen wel een andere naam hebben, maar voor mij zijn het nog steeds tabbaards.
We kochten er wat nootjes (voor Ewoud ! en de andere papegaai in huis), en ook van dat lekkere Turkse (of is het Marrokaanse?) brood, wit en bruin. En ik kocht er ook twee stukken snoep, van die mierzoete dingen, druipend van de honing. Als Bart en Els met de kinderen komen dan hebben we weer iets om eens te proeven bij een glaasje wijn of een pintje bier... In de afdeling fruit (bediend door de beenhouwer van daar rechtover) kocht ik ook een Turkse meloen...
Maar In de Dial Soussi praat men heel mooi en correct Nederlands ! In deze Vlaamse stad met faciliteiten zijn er zelfs Belgische winkeliers die deze kunst niet beheersen ! Ik heb hen gefeliciteerd met hun mooie en nette winkel, en zij waren heel verheugd over dat complimentje. Heel vriendelijk, heel beleefd en als je iets vraagt lopen ze de rekken af om je wijzen waar het gevraagde staat !
Ik ben blij dat ik er ben geweest, en zal er zeker nog gaan! Al was het maar voor dat lekkere brood. Ik zag dat ze er ook Arabische bloem verkopen om zelf mee te bakken... Ik denk dat toch ook eens te proberen... Franse bloem is al heel anders dan onze bloem, hoe zou die Turkse of Arabische wel niet smaken????
Je ziet, ik schreef je gisteren over die kleine avontuurtjes, rimpelingetjes in ons dagdagelijkse leven... Gisteren had ik al weer zo'n rimpelingetje... in de Dial Soussi in Ronse, in het Nederlands !!!!
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: