zaterdag, juli 03, 2010

ontdopen

doopsel noa (1)Image by Gerard Bierens via Flickr
Sinds de schandalen over pedofilie in de kerk, neemt het aantal aanvragen tot ontdopen sterk toe.
Ontdopen...
Ik vind het maar een gek idee.
Kijk, ofwel geloof je, ofwel geloof je niet (meer). Meer lijkt er me niet te zijn. Ontdopen, dat is iemand die vanuit een katholieke traditie ooit is gedoopt, nu niet  of niet meer gelovig is, en zich laat uitschrijven uit de doopregisters of zoiets triviaals.
Want geef nu toe, als je echt niet meer gelooft, wat doet die doop of dat ontdopen er dan aan? Mocht ik niet gelovig worden, dan zou ik het zelfs tegen alle principes in vinden me te laten ontdopen. Want daarmee zou ik in feite bekennen dat dat doopsel me op een of andere manier toch nog wel iets doet.
En als ik echt niet geloof, wat kan dat doopsel me dan nog schelen.
Nu lijkt mij dat ontdopen veeleer een teken van " ik geloof nog wel, maar ik verzet me tegen de kerk".
Persoonlijk heb ik allang een heleboel dingen aan de kerk die me niet bevallen, maar ik geloof nog steeds. Om het in koerstermen te stellen, ik fiets nog wel, maar als onafhankelijke. Niet meer verbonden aan een of ander merk.
Enige eeuwen terug zou ik ongetwijfeld op de brandstapel belandt zijn voor zo'n houding. Maar ik denk dat ik in die vroegere tijden heel wijs mijn bek in mijn pluimen zou hebben gehouden, en ostentatief rooms zou geleken hebben. Want wat in mijn bolleke zit, dat is niet zichtbaar.
Als ik de historie van de kerk bekijk, dan stel ik me dezelfde vraag... De Romeinen vervolgden de kristenen niet omdat ze kristen waren, maar omdat ze geen eerbied toonden voor de romeinse goden naast hun eigen god. En het toppunt van geloof was dan wel je te laten opvreten in het colloseum door een hongerige leeuw, uit principe... Uit geloof.
Ik denk niet dat er nu nog veel gelovigen erg vinden hun schoenen uit te doen om een moskee eens van binnen te bekijken. Nochtans doe je daar je schoenen uit, niet omdat er zo'n kostbare vloerbedekking ligt, maar omdat je eerbied moet tonen voor dat geloof en die tempel van dat geloof. Net zoals je in de christelijke kerk je hoed afneemt, en bij de Joden net iets opzet.
Zou jij het zo ver doortrekken dat je ostentatief met je schoenen aan de moskee binnen stapt ? Nee hé ? Ik ook niet, en ik kan me niet voorstellen dat ik veel moeite zou hebben te buigen voor het beeld van Juultje Caesar terwijl ik in mijn eigen denk wat ik wil. Maar me laten opvreten??? Nee hoor.

Maar misschien vind jij me dan een klein laf burgermannetje? Liever blode Jan dan dode Jan zeg ik dan maar. In ieder geloof vind je terug dat God de baas is over leven en dood, waarom zou ik hem dan het werk uit handen nemen? Laat mij maar dood gaan als het moment er is, en niet eerder. Ik moet niet zo nodig voor de leeuwen gaan staan "Credo" zingen om mijn lot te bespoedigen.

Mij lijkt het veel gekker dat men in bijna ieder geloof van die "martelaren" vindt. Gestorven uit geloofsovertuiging? Veeleer je lot in eigen handen nemen noem ik dat. Sorry voor al die mensen die het indertijd anders geloofden en deden. Mij overtuig je daar niet mee!

Ik zou het veel moeilijker hebben om mensen te martelen of te pijnigen, dan om daar de held uit te hangen. Maar ik durf niet te zeggen hoe jij of ik zou handelen als we daar toe verplicht werden.  Ik kan me niet voor stellen dat Duitse soldaten allemaal zo sadistisch zijn geweest, ik denk dat er daar velen tussen zaten die het ook moeilijk hadden met wat ze wel moesten doen. Ik geloof ook niet dat die specifieke soldaten, ook al deden ze het uiteindelijk wel, ook echt schuldig zijn. Je kunt ze hoogstens verwijten dat ze geen helden waren. Je zou ook kunnen stellen dat iedere soldaat die met zijn geweer schiet naar de vijand een moordenaar is. Technisch zou ik daar ja op antwoorden, maar moreel stellen de zaken zich heel anders. Het is niet alleen schieten of geschoten worden, het is ook zo dat je bevelhebbers  jou zouden neerschieten bij insubordinatie ...

En daar stellen we ons geen vragen bij... Het is oorlog voor iedereen.
Nee, eigenlijk rest ons alleen nog  de innerlijke geestelijke vrijheid. En geloof of ongeloof kan mij dat niet afnemen.

Gisteren heeft het hier water gegoten en gedonderd... maar afkoelen? Ho maar! Het is nu buiten nog steeds 22 graden, dat is warmer dan mijn knusse woning in de wintermaanden...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: