donderdag, juli 22, 2010

Kleinzielige De Crem...

HE Belgium MoD Mr Pieter De Crem VisitImage by Joint Command Lisbon via Flickr
Minister De Crem heeft verkregen dat de CD&V niet applaudisseerde bij de aanstelling van Flagaut... Zijn voorganger als minister van defensie.
In een klein landje als het onze is het idee "leger" nog belachelijker dan anders. Wat zouden wij met ons leger kunnen doen bij een serieuze aanval? De tijd dat een leger moest stoppen omdat de IJzer overstroomde is allang verleden tijd. In de praktijk zijn we tegenwoordig zo onbenullig dat er geen kat meer aan zou denken ons aan te vallen. Dat is al eeuwen zo! De enige reden dat er nog een leger ons ambeteerde was gewoon, omdat door ons land nu eenmaal de kortste weg was naar de echte vijand. Vervelend dat te moeten beseffen, maar het is de werkelijkheid. Wellicht waren we veel beter af geweest hadden we de Fransen en nadien de Duitsers gewoon doortocht verleend, op voorwaarde dat ze ons gerust lieten...Maar wellicht waren we dan op zijn minst beschuldigd van collaboratie. En wie weet hoe onze situatie dan nu zou geweest zijn.
Je kunt geschiedenis nu eenmaal niet herschrijven. (Alhoewel de beschrijving er van hééél variabel is, naargelang de bron !)
Misschien zijn er onder jullie die het boek "Wij waren geen helden" van Jerome Verten ? Een prachtig humoristisch boek over het leven tijdens de oorlog...Eigenlijk meer het overleven, het verdragen, het ontwijken en doorstaan van de bezetting. Nee, het waren geen helden, het waren overlevers. Mensen die gewoon poogden zo goed en zo kwaad als mogelijk, de barre tijd uit te zingen. Het boek is humoristisch, de ondergrond er van niet.
Ik denk dat de meeste mensen op die manier de oorlog overleefden, "er het beste van maken", zonder mee te heulen met de vijand, maar ook zonder daadwerkelijk verzet. Er waren uitzonderingen, zowel aan de ene als aan de andere kant. Maar of dat de wijsten waren ? Velen van de verzetshelden zijn slechts held genoemd omdat ze het niet overleefden, en de collaborateurs werden veelal na de oorlog gestraft en vernederd... De ware winnaars waren de overlevers.
Ergens is dat een bewijs op zich dat je verder komt met vrede dan met oorlog.
Nu hebben we dus een minister van defensie die in het klein zijn functie poogt waar te maken en de oorlog verklaart aan Flahaut. In het kader van de regeringsvorming is dit een zeer pijnlijk manoeuvre, en weer een bewijs dat oorlog zelden kansen biedt tot een betere maatschappij. In tegendeel...

Och, zelfs al heb ik helemaal geen enkel greintje eerbied voor lui die politiek beoefenen, toch is dit weer maar eens één van die zaken die het beleid van ons landje weer moeilijk en moeilijker maken dan het al is met al dat politiek gezever over Vlaanderen en Wallonië.

Wist je dat men het gemeentehuis van Aalter in de volksmond "Het Cremlin" noemt? Want ook daar hoor je over de dictatoriale neigingen van dat manneke.

CD&V zou verstandiger kunnen geweest zijn, dan de goestjes opvolgen van hun minister van defensie... Er is na zijn functie nog steeds een land, en daar valt nog steeds aan te werken.
Maar misschien kunnen we beter doen zoals in de duistere middeleeuwen, ons buigen voor de overmacht, devoot neerknielen op de harde kerkstoelen en vol overtuiging bidden:
"Van politici, spaar ons Heer !"

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: