zondag, juli 18, 2010

Het olielek eindelijk dicht

IMG_1010Image by LearningTour via Flickr
Ik heb gewacht tot het min of meer zeker was... De grootste milieuramp ooit lijkt daarmee stopgezet, niet voorbij.
Hoeveel jaar de ramp zijn invloed nog zal laten gelden is een grote vraag... Maar de invloed van die olie op fauna en flora (mens inbegrepen) is immens. En zal zeker nog jaaaaren duren.
Ik gebruik ook olie, in mijn auto en om mijn woning te verwarmen. Maar toch heb ik grote vragen bij het winnen van olie in de diepe zeeën. Je ziet hoe moeilijk het is om daar een lek te dichten. Onverantwoord moeilijk, en met veel te grote gevolgen om ooit nog verantwoord te kunnen heten.
Toch moet mij iets van het hart... Pas nu, ter gelegenheid van deze enorme ramp, hoorde ik dat het te vergelijken is met de gevolgen van de oorlog te Koeweit, en de oliemassa die daar toen - opzettelijk! - de zee is ingelopen. Daar hebben wij toen blijkbaar heel weinig aandacht voor gezien. Men sprak eigenlijk alleen van de grote verliezen aan brandstof, niet voor de gevolgen voor de natuur. Natuur waar wij, dus ook de Koeweiters en buurtbewoners deel van uit maken...
Wij kunnen het belang van het leven in zee moeilijk overschatten! De invloed van de zeeflora alleen al is van het allergrootststststste belang willen wij alsnog wat doen aan klimaat en dus aan het leven op aarde. Als wij nu ook de zee opofferen naast het kappen van de bossen, dan geloof ik dat de onheilsprofeten veel kans hebben gelijk te krijgen, en dat binnen honderd jaar de mens zal uitgestorven zijn. Aan de gevolgen van een collectieve zelfmoord.
Wij moeten stoppen de wereld verder naar de kloten te helpen. Sorry voor het taalgebruik, maar krachttermen zijn hier blijkbaar noodzakelijk! Ik ben een fiere opa, van kleinkinderen die het slachtoffer dreigen te worden van de menselijke waanzin. Ik hou van mijn kleinkinderen en wens hen een mooi leven toe, geen verschrikkelijke dood!
Weet je, ik woon op de buiten, en denk dat ik door dat feit alleen al heb geleerd ecologischer te leven. Neem nu simpelweg het winkelen... Wij hebben geen winkels meer in het dorp, dus moeten wij ons verplaatsen om te gaan winkelen. Welnu, wij hebben ons mede daardoor, aangeleerd om al onze inkopen te doen voor een ganse week. Verder komt de wagen alleen nog buiten voor een bezoek aan een of andere rommelmarkt, en soms als het om een of andere reden nodig is, maar dikwijls is dat niet. Ook onze verwarming hebben wij ingesteld op een zo zuinig mogelijk verbruik, en met behoud van een redelijk welzijnsgevoel. Kortom, wij leven bewuster. Ik betrap me zelf er op dat ik tegenwoordig ook al vlugger iets koop uit de fair trade, en dat  ik kijk waar het fruit en de groenten vandaan komen...
Ik wwet wel, dat zijn kleine minieme dingen, maar als iedereen nu eens begon met die kleine dingen, dan zouden we toch al iets doen. Om het met een spreekwoord te zeggen: als iedereen voor zijn deur kuist, is heel de straat schoon...
Want hoe kunnen wij die grote mastodonten zoals een BP nu iets kunnen zeggen over de grote zaken, als wij zelf nog niet in staat zijn tot kleine daden ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: