zondag, juli 11, 2010

Aaaafrika

BliksemsImage by doevos via Flickr
Gisterenavond, terwijl een gezapige regen viel en ver weg de donder robbelde, zat ik zwetend voor de TV. Na het natuurprogramma nog eens vlug zappen of er soms nog iets bekijkenswaardig is op diene bak...Kom ik op voetbal terecht, ik wil al doorzappen, tot ik plots geraakt wordt door een ontroerend mooi beeld... een trainer, met een sjaal om. En wij hier maar zweten.
Bij Afrika denken we steevast aan hitte, maar nee, hitte dat is hier, ginder zitten ze met een sjaal om sjalom te zeggen.
djudedju
Toen ik de regen plots zag neerkomen, dacht ik in eerste instantie: afkoeling!
Noppes, het heeft wel een uur gezapig geregend (de planten zag je zo herleven!), maar afkoelen? Ho maar ! het bleef net even warm als tevoren, en integendeel, door het verdampende water op de hete bodem, was de atmosfeer niet meer alleen heet, maar ook broeierig. In mijn lijf moet ergens een groot vat water zitten, want meteen begon ik te lekken... Heel mijn lijf werd nat en grote druppels verlieten ieder vierkante millimeter van mijn vel het oververhitte lijf. Zweten zou een natuurlijke reactie zijn van het lichaam, om op die manier dus een soort lichamelijke afkoeling te verzorgen... Het werkt dus niet. Ik bleef even warm, en voelde mij nog vuil en plakkerig daarbij.
Ik ben vannacht twee keer uit mijn bed gevallen, weggespoeld op golven van zweet.
Kijk ik even naast mij, en daar ligt Anny, heerlijk te maffen, en in haar slaap trekt ze het donsdeken over zich heen...
pffft

Ik val dood.
Normaliter kan ik goed tegen de hitte, maar niet tegen dat broeierige...
Aan het viswater zet Luc zijn paraplu tegen de zon, terwijl ik zit te bakken. Het enige wat ik bescherm is mijn hoofd, met mijn uitdunnende haardos (nu ja, dos...), voor de rest geniet ik van de zon en de warmte, en het kan me geen zier schelen dat ik zit te zweten, dat verdampt wel, maar niet in dat broeierige, dan verdampt niets meer, dan komt naast je zweet ook nog het vocht uit de lucht aan je vel plakken.
Bèèkes.

Maar laat ik niet zagen, het is voor de rest een (te) heerlijke zomer. Een beetje te, want ik zie heel wat planten die weer wegkruipen in de grond, planten, die er bij staan als verslenste dahlia's en snakken naar vocht. Dat beetje regen van gisteren zal deugd gedaan hebben, maar het moest heel de nacht door geregend hebben op die gezapige manier, dan zou de bodem misschien weer wat levenbrengend vocht bevatten. Naast mij zit een paard in de wei, met haar veulen. Gras is er niet meer, en het is alleen uit gewoonte dat het paardenbeest nog steeds grazende bewegingen staat te maken. Nog een paar zo'n zomers en 't beest heeft geen tanden meer, zand kauwen is erg sletig voor paardenkiezen...
Het groen heeft plaats gemaakt voor een dor geelbruin. Voor mijn deur staan verslenste suikerbieten te zuchten in de hitte van de zon. Ik denk dat onze boeren gaan moeten over schakelen op andere gewassen , meer tropische soorten. Bananen en zo. Het enige probleem is dat wij naast steeds betere zomers, ook steeds betere winters lijken te krijgen. En dat gaat niet echt samen met de bananencultuur. (We hebben ook nog geen bananenrepubliek, hoogstens een apenmonarchie)
Of dat nu de "Global warming" is of niet, laat ik in het midden, want iedere warme zomer geloof ik weer wat ze vertellen, en iedere koude winter denk weer dat ze er niet "nevender" kunnen zitten.
Maar er is duidelijk iets wat anders is dan vroeger, zoveel is wel zeker.
Ik las een artikel van een geleerde bol, die beweerde dat binnen een eeuw de mensheid zal uitgestorven zijn, kapot aan de eigen vervuiling.
Een artikel waar je schrik van krijgt.
Maar vanmorgen las ik een artikel dat tijd eigenlijk niet bestaat.
Dus kan een eeuw wel eewig duren of gisteren eigenlijk al voorbij zijn geweest. Vraag mij geen uitleg, ik heb het artikel twee keer gelezen, en de tweede keer snapte ik er nog minder van dan de eerste keer. Ik durf het niet een derde keer lezen, want dan weet ik wellicht niets meer. (Maar misschien is dat net wat er ook met de tijd scheelt?)
Allee, ik ga stoppen tot de volgende ? Ik zal het gisteren wel eens gaan schrijven zie...

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: