zondag, juni 20, 2010

karikaturen

Gent van de KraanleiImage via Wikipedia
Naast mij ligt de laatste aanwinst van de rommelmarkt..."Gentikatuur" van karikaturist GIPI (Gillis Pierre), een uitgave dd juni 2009 en nu al op de rommelmarkt voor een schamele euro... Prachtige karikaturen van alle min of meer bekende Gentenaars. Niet dat Gentenaars me zo na aan het Hart liggen, maar karikaturen wel... Ik heb van dezelfde tekenaar hier nog ergens een spel kaarten met karikaturen, al een end oud, waar al vele overleden Gentenaars op prijken.
Niet erg, het zijn de tekeningen die me interesseren, en wat nog beter is, naast de getekende koppen saat er ook nog een fotootje van de "echte"...Kun je nog meer bewondering hebben voor die toch wel speciale vorm van kunst.
Als je dergelijke tekeningen ziet, dan lijkt het poepsimpel: je haals alle speciale kenmerken uit een gezicht en je vergroot die uit, of je verkleint die net nog meer (als het een te klein iets is, zoals een klein neusje teken je dan als in miniminimorum - neusje)...Poepsimpel, tot je het probeert, want dan stel je vast dat het reuze moeilijk is om een sprekende karikatuur te tekenen.
Ik denk dat je eerst een goed portrettekenaar moet zijn, vooraleer je je kunt wagen aan karikaturen.
In een dergelijk boek kan ik uren zitten kijken en bewonderen. Maar misschien behoor jij tot de mensensoort die kunst en co helemaal niet ziet zitten en totaal nutteloos vindt, vind je het veel leuker om te kijken naar tweeëntwintig kerels die zich te pletter lopen achter een bal, en als ze hem hebben die dan weer wegtrappen. Dat is pas leuk. djudedju.
Heden ten dage moet je echt gaan liggen zappen om nog een scherm te vinden dat vrij is van die ballentrappers. Want het wereldkampioenschap balletjes trappen is bezig, en ze gaan daarvoor naar Zuid Afrika, verder kan nog wel, maar je moet toch al beginnen zoeken.
Daar de Belgische Rode Duivels de allerlaatste kans hebben gemist om nog te mogen meedoen aan die ballentrapperij, zie je nu in ons voorlopig nog bestaande Vaderland mensen met oranje petjes en oranje vuvuzela's voor de TV zitten, voortdurend reclamerend dat ze nog geen enkele schone match zagen. Ik ook niet, maar ik kijk dan ook niet. Moet ik mij alvast op dat stuk niet ergeren.
Heb je al eens gekeken naar die echte voetballiefhebbers voor de TV ? Ze zitten geen moment stil, ze wippen heen en weer, maken trapbewegingen, vloeken op de speler die er naast trapt, want hun trapbeweging was loepzuiver, veel beter dan de diene in dat kastje... Voor hen staat een grote pint lauw te worden, en naast hen zit een vrouw te bladeren in de laatste Libelle ... Nu en dan kijkt ze op, om te zien hoe lang dat ding nog duurt, want op 2 is er straks een liefdesdrama...

Het ergste vind ik nog wel dat ze het dan nog nodig vinden om, dat wat ze net hebben gezien (en jij dus ook) nog eens uit te leggen en te vertellen en hoe het wel moest gedaan worden in plaats van... En 's anderendaags op het werk, tijdens de koffie zitten ze te zagen dat het weer de moeite niet was om naar te kijken. (Waarom doen ze het dan?)

Och, en die zouden dan commentaar hebben op mij met mijn boekje in een hoekje ? Ik stoor tenminste niemand, en zit niet te roepen en te zwaaien naar een speler die duizenden kilometers verderop staat te balstampen.

Ik ga stoppen, straks krijg al die supporters op mijn kap.  Och ja, heb je er al op gelet, hier en daar staat er nog steeds een of ander bord van de verkiezingen. Zo zag ik er vandaag eentje van de CD&V (de tjeven) met daarop de foto van de kandidaat Veli Yuksul... Heb jij ook zo'n slecht karakter als ik heb? Ik las dat toch wel als "Vele Jeuksel" zeker... Ik ga nooit beteren, ik ben hopeloos.


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: