woensdag, juni 16, 2010

drugs

12. HéroïneImage by gadl via Flickr
In Singapore zit een jonge Maleisiër te wachten op zijn ter dood veroordeling...de man is betrapt in het bezit van 47 gram heroïne...
En toch zijn we met zijn allen druggebruikers. We drinken een pint of een druppel, misschien roken we zelfs, we zijn verslaafd aan sterke koffie en ga zo maar door, want het lijstje dat ik hier opsom is zuiver Westers, ga Afrika binnen en de vormen van druggebruik liggen er anders, daar gebruikt men andere stimulerende, verdovende of hallucinerende middelen dan hier, maar overal ter wereld zien we ... drugs. En overal ter wereld zijn er enkele drugs die daar maatschappelijk aanvaard zijn. Hier is alcohol aanvaard, met uitzondering van het zich in het verkeer begeven na het nutten van. Maar er gaat geen feestje voorbij zonder een pint, champagne, druppels of wat dan ook.
Tommeke neemt ook drugs, zelfs van een iets hoger niveau en dus minder maatschappelijk aanvaard, maar vergoelijkend stelt men dan dat er velen zijn (men noemt dan verbluffend hoge cijfers) die dat middel gebruiken. En links en rechts spreekt men dan van een gedoogbeleid, wat uiteindelijk een eerste stap is naar sociale aanvaarding.
Maar hoe we het ook bekijken, drugs, om het even welke, zijn slecht voor de mens.
Maar drugs zijn ook inherent aan het mens-zijn.
Je kunt drugs niet losmaken van het denkproces. Oh ja, ik weet wel, in het lab maken ze muizen lichamelijk afhankelijk van bepaalde drugs om effecten te meten, maar dat zegt nog niet dat muizen drugs gaan opzoeken om zo hun eerste kick te hebben... Het is de mens die de muis de verslavende middelen opspuit of voedert... niet het dier dat zoekt naar een boost, een kick of wat dan ook.
Alleen de denkende mens zoekt middelen om zijn denken eens anders te maken. Losser, vrijer, ongeremder, in andere kleuren, andere vormen of wat dan ook, maar weg van het gewone zijn. Een vlucht uit de werkelijkheid. Kijk maar eens rond je, een goed feest lijkt niet meer denkbaar zonder alcohol! Hoe kun je nu eens uit de bol gaan zonder een goede shot alcohol ?????

Met andere woorden, drugs zijn een "ontsnappen uit de wereld van alledag". Wie drugs neemt probeert om zich los te maken van de dingen, probeert geestelijk schoon schip te houden, weg van alle besognes. Het is dan ook logisch dat we drugs kunnen verbinden aan het denkvermogen van de mens. De mens staat 's morgens niet meer op met als enige doel eten en voortplanting. Nee, de mens heeft zichzelf een veel complexer leven aangemeten. Wij denken, wij redeneren, verbinden het ene feit aan het andere... en soms willen wij heel dat complexe systeem achter ons laten, en gebruiken daarvoor de middelen die de geest uitschakelen, of anders doen werken, of de remmen uitschakelen of... ga zo maar door, weg van het dagdagelijkse stramien.
Wellicht daardoor zijn drugs ook verslavend, ze geven je een gevoel van vrijheid, blijheid. Een perfect gelukkig mens heeft geen drugs van doen, maar wie is er perfect gelukkig ? Bovendien zijn er ook drugs met een sociaal effect, zoals het al eerder genoemde alcohol. Zet je maar eens bloednuchter bij een bende die al een paar pinten op heeft en zich volop aan het amuseren is. Zij lachen met dingen waarvan jij, nuchter, niet de humor in ziet. Jij benadert de dingen denkend, zij ongeremd. Dus wat doe je dan, je wilt er bij horen, dus drink je ook.

Gek eigenlijk, soms heb je helemaal geen zin in die pint, maar wel in de atmosfeer van het gezelschap, en die atmosfeer is ontoegankelijk zonder die pint.

En dan heb ik nog niet eens het verslavende aspect aangeraakt van drugs. Er zijn twee soorten verslaving: je hebt een lichamelijke verslaving, waarbij je lichaam schreeuwt om zijn dagelijkse dosis, maar je hebt net zo goed een "geestelijke" verslaving, waarbij je de drug neemt om tijdelijk te ontsnappen, zonder dat er echt van een verslaving in de lichamelijke zin sprake is. Bij alcoholisten heb je duidelijk de twee soorten. Er zijn verslaafden aan drank, die heel makkelijk lichamelijk zonder die alcohol kunnen, daar ook geen lijfelijke symptomen vertonen van verslaving, maar die geestelijk verslaafd zijn, aan het ontsnappen. Maar er zijn ook alcoholverslaafden die lichamelijk vast hangen aan de drank, en lichamelijk echt niet meer zonder kunnen. Naar mijn gevoel zijn beide vormen eigenlijk even erg, want in beide gevallen verliest de mens de controle over zichzelf en zijn zijn.
Met andere woorden, het zou veel beter zijn voor de mens, mocht men de drugs op geen enkele manier sociaal aanvaardbaar stellen. Maar dit is geen gemakkelijke zaak! Zie maar eens naar de grote drooglegging in Amerika, een Al Capone benutte dit om uit te groeien tot de grootste bandiet ooit. Beter zou zijn dat we in de opvoeding (via de school ?) de drugs met klem afraden en als verderf ten berde brengen. Zo, dat op zijn minst, het sociaal aanvaardbare door steeds meer en meer mensen in vraag wordt gesteld.

Maar of dit een echte oplossing zou vormen? Ik denk hierbij aan een totaal andere vorm van drugs... Denk maar aan de "roes" die je kunt verkrijgen door intense en diepe meditatie. Zelfs in de bijbel vinden we dat het spreken in tongen een zalig iets kan zijn, en spreken in tongen is een vorm van geestelijke roes, waardoor de mens begint te lallen, en onbegrijpelijke klanken uitstoot...Bijna net zoals een heel erg zatte mens ook kan doen... Je kunt dus als mens perfect gaan hallucineren op je eigen houtje, zonder ook maar een middel te nutten. Ik denk dat dit net zo goed verslavend kan werken en net zo goed negatief kan zijn. En dat kun je veel moeilijker bekampen, omdat het niet een middel is dat op de markt is, maar in je zelf zit.

In bijna alle culturen is en was dit een teken van grote heiligheid, nu denken we in onze moderne wereld misschien aan sjamanisme, maar het is er nog steeds, er zijn nog steeds sekten die dit middel gebruiken om haar leden te binden.

Dus... de bevrijding zit vooral in eigen ik. En in de manier waarop jij de wereld bekijkt.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: