donderdag, mei 27, 2010

Vader verkiezen???

VaderdagImage by pvantees via Flickr

Heb je er al op gelet?
Ze hebben de verkiezingen krek op Vaderdag geplant. Leuk, of je zoon, of je vader of je wederhelft die jou eens ging "vieren", zitten heel de dag vast in het kiesbureau...Dit jaar geen Vaderdag, afgelast wegens onwettige verkiezingen.
Weet je, ik heb veel goesting om dit jaar voor vader te kiezen, en de politiek politiek te laten.

Ik weet wel, ik heb geen vader meer, maar mijn hele leven zit vol vaders en vaderfiguren. Ik ben het zelf, mijn zoon is het, mijn schoonbroers zijn het, mijn ooms zijn het, en hele massa's vrienden zijn het. Ik heb zelfs vrienden die voor mij zowat een vaderfiguur zijn, naast hun dagtaak als vader over anderen... Vaders zat dus.

Als er nu feestdagen zijn onder al die commercieel gemaakte ondingen zoals dag van de secretaresse, dag van de arbeid, dag van huppeldepup, dan zijn er toch een paar die me wel wat zeggen, namelijk Moederdag, Vaderdag en grootouderdag... Dit lijken me dagen die er wel eens mogen zijn. Omdat het dagen zijn, die de familiegeest bevorderen. Ontbreken nog: kinderdag en kleinkinderdag, niet dat die niet genoeg geknuffeld worden, maar gewoon, omdat het belangrijk is dat een gezin een warm nest vormt.

In onze moderne wereld is die familiegeest er een beetje uit aan het gaan. Door diverse oorzaken, maar vooral door de wijzigende structuur van het gezin. Denk gewoon aan de oudjes, die vroeger bij een van de kinderen bleven, of liever, een van de kinderen nam het ouderlijke huis over, en de oudjes bleven er bij wonen. Ze hadden hun nut als oppas, en voor nog wat kleine taken in en om het huis. Nu zijn de grootouders geen oudjes meer, maar krasse lui, die nog alles kunnen, die op zichzelf wonen en profiteren van een leven zonder verplichtingen, dus liefst ook niet te veel last met de kinderen en/of kleinkinderen, want anders kunnen ze niet overwinteren in Alicante. Ook in de gezinnen van de jongeren is een en ander gewijzigd, Beiden komen na een dagtaak afgepeigerd thuis, doen dan vlugvlug wat nog echt nodig is, en vallen dan in de zetel om naar hun geliefde soap te kijken... En laat de kinderen aub braaf en stil zijn, we zijn al zo moe...

Bovendien zijn er steeds meer gezinnen getroffen door echtscheidingen, zie je meer en meer nieuw-samengestelde gezinnen, met kinderen uit diverse huwelijken die op hun beurt weer hun specifieke moeilijkheden meebrengen.

Kortom, het knusse thuis is niet meer wat het geweest is. De kinderen van deze tijd beleven een heel andere jeugd dan wij hadden in die verre vroegere tijden. En al die dingen werken echt niet mee om dat thuisgevoel te verstevigen, om dat knusse gezellige te waarborgen. We stoppen onze oudjes als ze zich zelf niet meer kunnen verhelpen in een tehuis, niet altijd om er vanaf te zijn, maar omdat het veelal niet mogelijk is dit in te passen in hun bestaan, ze zijn beiden gaan werken, dus zouden de oudjes toch weer alleen zitten... Maar ook veelal toch een beetje om hun gemakkelijke leven niet te moeten laten... Het gemak, het goede leven, het genieten staat tegenwoordig veel hoger op de ladder dan vroeger.

Toen mijn zusters om beurten op ons sukkelende moeder hebben gepast, hebben wij hier dikwijls gedacht dat dit wellicht de laatste generatie was die dit deed en kan doen... Hier zou het ook nog gekund hebben, maar in de huidige gezinnen waar ze met z'n tweeën gaan werken, is dat al niet meer echt mogelijk. Nu zouden ze eventueel nog kunnen inwonen in zo ver ze een oplossing zouden bieden voor de opvang van de kinderen... maar verder??? Nee, ik geloof niet dat het praktisch haalbaar zou zijn... Meteen is de norm bepaald: praktisch zijn.

Dus vind ik dat het nodig is, om alles op alles te zetten om de familiegeest te bevorderen. En is het zeker ongepast om op Vaderdag de verkiezingen te organiseren. Het zegt iets over de politici en hun verhouding tot hun gezin... Maar ik ga niet nog eens die oelewappers veroordelen, als je hun pamfletten leest, dan veroordelen ze elkaar al genoeg. Het erge is dat ze allemaal gelijk hebben: de anderen zijn slecht, en nog erger die anderen hebben ook gelijk met die stelling, want ze zijn allemaal slecht. Waarvan akte.

Misschien kunnen we op dat verkiezingspapier, in de plaats van bollekes te kleuren, eens met dat grote dikke rode potlood schrijven: Gelukkige Vaderdag !

niet dat het helpt...

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: