maandag, mei 03, 2010

het regent, het regent, we worden allemaal nat

GewestplanImage by Garrulus via Flickr

en 't ziet er koud uit ook. Ik zit hier veilig van achter het venster te kijken naar de blaren van mijn linde, die wijzen op noord, noordwesterwind, en de regendruppels kletsen dan ook soms tegen het raam.
Maar morgen zou het weer droog zijn (morgen is het visdag, maar de wind zit weer verkeerd!)

Heb je al eens naar de natuur gekeken de laatste dagen? Eindelijk lijkt alles weer in zijn tooi te zitten, het gras is weer groen, de bomen zijn bebladerd (ook al hebben de blaren nog niet hun volle formaat) en het zicht op de einder is weer volop groen en mild. Heel wat anders dan de skeletten van amper een maand geleden! Ook is het 's morgens al volop licht, en 's avonds lengen de dagen ook al een heel stuk, ondanks die gekke verschuiving van de klok naar zomeruur. En zeggen dat we dus nog steeds op het Duitse oorlogsuur zaten!

Zoals de mens de hele natuur poogt naar zijn hand te zetten, zo pogen we ook het natuurlijke ritme te doorbreken, en leven we naar een absurde klok. Ik zit midden in een boek over Indianen, niet zo'n westernstory, maar een serieuze poging om de wereld van de Indiaan weer te geven. Eén van de dingen die me daarbij raakten, is het feit dat ze vol verbazing toekijken hoe de blanken gebieden gaan afpalen, er zelfs omheiningen rond gaan zetten en zich eigenaar noemen van Moeder Aarde, of toch van dat stukje er van. Indianen leefden in en met de natuur, en hadden grote eerbied voor de natuur en het leven in het algemeen. Maar wij moesten weer eens gaan beschaven, met het geweer in de hand.

Hoe langer ik dat alles bekijk, hoe meer vragen ik me stel over de manier waarop wij de wereld naar onze hand pogen te zetten. Heb jij je ook al eens afgevraagd wie en wanneer op een bepaald moment besloten heeft dat dit stuk (netjes afgebakend) nu van hem is. En wat heeft hij moeten doen om de anderen te overtuigen dat dit werkelijk het zijne was ? Niet langer van de stam, niet van de natie, maar van hem. En gij moet er af blijven!

Ik heb ook een stukje grond, met een huisje op... Ik heb dat gekocht, maar waarom eigenlijk? Kon ik het niet net zo goed op een bepaald moment daar ergens gezet hebben? Het feit van het eigendomsrecht, is toch maar een conventie, een overeenkomst, een gebruik??? Hoe kun je nu in hemelsnaam echt gaan beginnen vertellen dat dit stukje van jou is, je loopt hier maar een korte wijle rond op een aarde die veel en veel en vééééél langer zal meegaan dan jij en heel je geslacht.

Ik kan me voorstellen dat het in den beginne heel wat bloed, leed en tranen zal gekost hebben om de anderen er van te overtuigen dat dit stuk van jou was ! (Eigenlijk ben ik er nog niet van overtuigd dat het mijne echt van mij is!) Men is steeds verder gegaan in het bepalen van dit "eigendomsrecht"! In ons land bezitten we slechts de bovengrond. De ondergrond en haar natuurlijke schatten blijven van de staat (je weet wel, dat ding waarover ze het zelfs niet eens eens zijn hoe het er eigenlijk uitziet en van wie dat is!) Ook de lucht boven de oppervlakte is van de staat. Ik mag niet vertellen dat ze niet boven mijne kop mogen hossen met die helicopters om de vélokoers te verslaan. Al een wonder dat ik mijn stenen op elkaar mocht zetten om er een huis mee te vormen. Want eigenlijk neemt dat toch een stukje van de ruimte boven mijne grond in hé ? En ik heb geen kelder, maar onze Bart zit met een hele eigendom (?) onder zijn huis verstopt. Maar op mijn eigendom mag ik dus niet doen wat ik wil, ik moet er rekening mee houden dat de staat boven mij en machtiger dan ik, er ook eigenaar van is. De staat zegt me hoe hoog en hoe diep ik mag gaan bouwen aan mijn huis. Mijn huis? Ik moet er dan wel belastingen op betalen omdat ik op mijn grond die niet van mij is, een huis heb gezet dat dus niet van mij is. Waarom ik er dan moet voor betalen?????
Het wordt nog véél complexer, want de staat, zo houden ze ons voor, dat zijn wij, altemaal samen. Dus ben ik niet alleen eigenaar van mijn huis, maar heb ik ook aandelen in jouw huis (en jij in het mijne)...
Ik moet eens recapituleren...
Hoe kunnen wij eigenlijk gaan liggen vertellen dat wij hier een welbepaald stukje van Moeder Aarde echt gaan bezitten?
Niet dus.
De Indianen reden vrank en vrij over de wijde vlakten en keken verbaasd toen ze plots een stuk afgebakende grond zagen.
Het is dan ook iets om je over te verbazen.

Ik woon dus in huis dat ik betaalde, maar dat niet van mij is, en moet daarvoor belasting betalen. Op een manier huur ik dus mijn eigen huis? Maar van wie zou ik kunnen huren, als we geen eigenaar kunnen zijn?
Ik ga stoppen, het is idioot, en hoe dieper je er in doordringt, hoe idioter het lijkt.
Ik woon dus in een huis waarvan de goegemeente (?) aanneemt dat het van mij is, en betaal belasting aan de staat waarvan we aannemen dat ze van ons is, ook al liggen we te kibbelen wie waar nu over bevoegd is, en waarover we nu liggen na te denken om het te splitsen in twee stukken, twee stukken van wat? de staat. De watte ???

En zeggen dat we zo gehecht zijn aan al onze eigendommen.
djudedju


Het woord is echter prachtig ! Eigen dom, het zegt precies wat we zijn.

Halverwege het voetpad begint het publieke eigendom, en stopt het mijne. Net zo goed houden we dat stuk ook proper. Want dat is van iedereen, dus ook van ons.
nee, probeer het niet te begrijpen, het is gewoon een overeenkomst tussen zielen die het nodig vinden een plaats te hebben waar ze 's avonds hun moegepeinsde koppen neer te leggen, zonder gestoord te worden door anderen.

tot de volgende ?


Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: