vrijdag, mei 14, 2010

Het gat in de markt ?

rommelmarktImage by peterc8800 via Flickr

Ik las dat er een bedrijfje is opgericht dat in het Vlaams zou kunnen genoemd worden: de krabwraak. Het bedrijfje verkoopt luizen die je dan kunt over het haar van je opponent gieten, kan ie zich dood krabben.
Of dit nu echt het gat in de markt is ?
Maar tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken, een crèche voor... honden, een paardenpension, en ga zo maar door. Als je het goed nagaat, allemaal vruchten van een hoge welvaartsstatus. Toen mijn buur nog een hond had, gaven wij het dier eten terwijl zij op verlof waren, en omgekeerd zorgden zij voor mijn vgels en co. Eén keer hebben wij onze hond in een kennel gebracht voor 8 dagen, en toen wij hem terughaalden kon het beest niet meer blaffen, alleen nog piepgeluidjes produceerde hij. Dat was reden genoeg om dat nooit meer te doen, de buur is een veel beter en warmer alternatief. Wij geven nu met veel plezier de parkietjes van de buur eten en drinken, ook al moesten we ze de vorige keer vangen, de beestjes waren uitgebroken.
Als je kijkt op internet, dan zijn er zelfs katten en honden die een ander kleurtje krijgen, bij de kattenkapster of zoiet.
Ik heb nog de honden gekend die de kar van de groentenman trokken, en de triporteur van de melkboer. Dat waren beren van honden, die in de kortste keer dood waren toen de wet verbood dat honden nog zouden dienen als trekhond. Gek genoeg houden ze nu wedstrijden met huskies en soortgelijke, en die meoten dan wel de baasjes trekken op de slee of in het wagentje. Dat mag wel. Die honden zijn daar op gebouwd. Onze trekhonden ook, maar dat mag je niet zeggen anders ben je een dierenbeul... Gekke mensen.
Toen ik hier kwam wonen in Mater, was er nog een boertje dat zijn veld bewerkte met de koe. Nu is een paard zelfs al uit de mode. (Al hoor ik geruchten dat het misschien wel weer een beetje in wordt, vooral bij bedrijven die biologisch werken doortrekken tot in het bewerken van het veld.)

Kijk, ik ben een dierenliefhebber, een dierenvriend, maar dat mag niet tot in het absurde doorgetrokken worden. Ik hou van een biefstukje op mijn bord, maar vind de koeien die zelf niet meer kunnen kalven omdat ze zo wanstaltig dik zijn helemaal niet kunnen. Net zoals ik sommige vormen van goudvissen en dergelijke echte sukkelaars, die amper nog kunnen zwemmen, en in de natuur niet eens zouden kunnen overleven. Ook sommige hondenrassen zijn zo erg gedeformeerd dat ze niet echt meer als hond kunnen leven. Nee, voor mij hoeft dat niet. Ik vind het al meer dan genoeg dat men bijvoorbeeld de parkieten kan kweken in een heel gamma kleuren. Net zoals ik van kippen hou, maar die echte wanstaltige beesten die in zes weken klaar zijn voor de slachtbank, dat vind ik sukkelaars.

Dat wij nutsdieren hebben, dat wij dat nutselement kunnen accentueren, zodat we echte trekpaarden kunnen kweken, kippen hebben die meer dan hun 5 à 8 eieren per jaar leggen, en dergelijke zaken meer, dat vind ik tof en ik heb echt bewondering voor onze voorouders die door selectie tot dergelijke resultaten kwamen, maar een dier kweken tot het niet echt meer kan leven als dier, dat is er over.

Nu gaat men steeds verder en verder in die "hobby"... Je ziet nu vissen die via dna-behandeling een gek kleurtje hebben gekregen, ja, er zijn er zelfs die fluoriscerend zijn. (Men heeft dit ook al eens bij varkens gepresteerd)

Dat dit blijft bestaan is te danken aan het feit dat wij, de mensen, zo gek zijn dergelijke dingen te kopen. Niet doen!

Vandaag was het rommelmarkt in de Bergstraat te Oudenaarde, een mooie en grote markt. Ik heb volop briefjes uitgedeeld aan de marktkramers, voor onze rommelmarkt op 11/9 te Mater... Hopelijk krijgen we succes.
Bij de kramers die ik goed ken, leg ik hier en daar ook een pakje briefjes voor de mensen die de markt bezoeken. Ik zag dat zo'n pakje die ik aan iemand gaf, in Deinze, nu netjes met de rest van de briefjes pronkte, ik heb de hoop weer wat dikker gemaakt... 't Is van de reclame dat we het moeten hebben!

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: