dinsdag, mei 18, 2010

een kus van de juf en een bank vooruit...

A game of awale.Image via Wikipedia

Dat zou pas een straf zijn geweest!
Zuster Hubertine had een snor, en ik streefde er naar om net op de laatste bank te raken.
Maar sinds ik de school heb verlaten, lijkt het wel of steeds meer welgevormde schonen juf geworden zijn. Ik moest het doen met een oud (lief) nonneke...
Laatst zag ik er eentje, net Claudia Schiffer, maar dan iets voluptueuzer, op de juiste plaatsen. Ze wandelde voorbij met een hele schare kleuters, en achteraan de rij liep dan een juf uit mijn tijd... eentje met een snor.
Misschien moet ik in een volgend leven toch kiezen voor de eerste bank?

Heeft het gisteren bij jullie ook gedonderd? en Water Gegoten? (Met hoofdletters!)
Toen we van Auchan naar huis kwamen, viel er nu en dan een klein spatje op het raam van de auto, en in de verte, voor ons zowat richting Gent, zag het zwart. Niet grijs, niet dreigend, maar hellezwart ! Ik dacht eerst dat het de aswolk was van de Helahebjemijnkuttel, maar nee, het was een donderwolk. Eén slag maar, en dan nog behoorlijk ver weg, maar meteen gingen de hemelsluizen open, en het water donderde naar beneden, er zaten zelfs hagelkorrels tussen. Op TV zagen wij dat het een reusachtige vlaag was, want de coureurs reden in Italië ook in diezelfde bui! djudedju, nog nooit gezien!

Ik heb mij gisteren weer niet kunnen houden... In de winkel moest ik natuurlijk weer net voorbij die heel speciale bloem komen... Iets wat ik nog nooit ofte nimmer had gezien, een Kristusdoorn (een euphorbia-achtige)maar dan eentje met reusachtige bloemen. Een gewone kristusdoorn heeft een bloempje dat bestaan uit twee blaadjes, van nog geen eurocentje groot, maar die had bloemen waarvan de twee blaadjes van de bloem ieder wel de grootte hebben van een twee-euro-stuk... Niet te doen ! Nu staat het potje daar te gloriëren naast dat andere rare ding van het vorige bezoek aan Auchan... 't Is altijd wel wat...

Ik heb ook een awale of een aware of een mandala of een... je kunt nog een twintigtal andere Afrikaanse namen noemen en allemaal juist! - meegebracht.
Dat is wellicht het oudste speelbord van de wereld, of toch zeker een van de oudste. Het is heel simpel, twee rijen van zes putjes, en dat is het. En achtenveertig keitjes. Meer is er niet. Er zijn net zoveel spelregels als er namen zijn, maar eigenlijk lijken ze allemaal op elkaar, zodat ook dat geen probleem mag heten.
Het lijkt poepsimpel, maar je hebt heel wat strategisch inzicht nodig om te winnen. Winnaar is hij die het meeste keitjes heeft...
Ook dat vind ik leuk... je speelt voor steentjes.
Heel wat anders dan al die pokerspelers op het net en ernaast. Die spelen voor dollars of euroos. (Een jong'ling zag een euroosje staan)
Wellicht ben ik een kind van mijn opvoeding, maar ik kan niet met geld spelen. Geld, dat is iets waar je hard voor moet werken (voor ziek zijn in mijn geval), dat is niet iets om mee te spelen. Mijn hardste zonde tegen het gokspel is dan ook de lotto, en dan heel bescheiden voor een heel klein bedragje... Ik kan niet, ik schrik telkens als ik in de krantenwinkel iemand hoor lotto spelen voor 100 en nog euroos... dat doet mij bijna lijfelijk pijn. Dat is mij als kind ingestampt, ons moeder heeft het ons duizenden keren voorgehouden!
Maar ja, dan koop ik weer een mooie bloem die ik ook helemaal niet vandoen heb.
en een Awale...

Gisteren heb ik eens met Anny een potje awale gespeeld. Maar Anny heeft dan weer iets tegen spelen. Haar moeder....

tot de volgende ???

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: