vrijdag, mei 07, 2010

De vlinderstruik, de vogelboom (die ook maar struik is)

VerkiezingenImage by _martijn via Flickr

Iedereen heeft al wel eens gehoord van de vlinderstruik (Budleyja), maar wellicht heb je nog niet gehoord van de vogelboom? Ik tot voor kort ook niet...
Maar ik heb er een.
Ik wist het niet, maar nu ben ik nog veel contenterderder over mijn aankoop. Nu is het nog maar een piepklein ding, amper een halve meter hoog en breed, maar misschien, heel misschien bloeit hij in juni al voor de eerste keer, en nog veel misschiender groeien er dan bessen op, grote rode bessen waar de vogels op verzot zijn. Ze zijn ook nog eetbaar voor mensenkinderen.
Ik heb het over de cornus kousa, ofte de kornoelje... Krijgt leuke witte bloemen (eigenlijk zijn het witte schutbladeren rond een piepklein bloempje) en nadien framboosgrote rozerode bessen. Volgens het aangehechte kaartje wordt het 2 meter groot, volgens internet vele meters hoger en even breed als het hoog wordt... Nu ja, we zien wel (als we lang genoeg leven, want boompje groot, baasje dood ???)
Tussen haakjes ik heb ook vlinderstruiken staan, een blauwpurpere en een hagelwitte. De vlinders zullen nogal vogelen in mijnen hof.
Maar dat zijn de dingen die ik wel graag zie, al dat leven rond en in mijn piepklein tuintje. Nu broedt er weer ergens een winterkoninkje (of vliegen de jongen al weer uit?) en ik kan het aantal soorten dat hier komt fourageren niet bijhouden, maar er zitten altijd wel enkele vogels druk te doen. De hoofdmoot zijn de mussen (helemaal niet uitgestorven bij mij) en de merels. Dit jaar is er een reuzegroot merelprobleem in mijnen hof! Er is duidelijk een man meer dan er vrouwtjes zijn, en de gladiatoren hebben nog veel te leren van de homerische gevechten die die beesten houden in mijn kleine colosseum.... Te land en in de lucht! Normaal zitten ze al lang allemaal ergens huishoudentje te spelen, maar nu blijven ze vechten.

De politicologen zijn tot de verbazende conclusie gekomen dat de mens geen vertrouwen meer heeft in de politiekers. Hoe zou dat komen? Men geeft er ook de oplossing bij: de politiekers zouden meer de waarheid moeten spreken en voor hun daden uit komen. Dan zou het vertrouwen weer groeien. Dat is even grandioos als de uitvinding van het warm water! djudedju.
Maar troost u, die oplossing komt er niet... één, die mannen kunnen (durven) de waarheid niet spreken, en voor hun daden uitkomen, dat veronderstelt dat ze ook iets doen, dus dat gaat ook al niet... tommetoch, nu zagen we de oplossing en blijkt het niet de goede te zijn.

Nochtans, ik heb de oplossing!
We moeten eens héél ver in het verleden terug, en de wijsheid halen bij de voormalige Chinese keizers. Die hadden een vernuftig systeem om hun geneesheren alert te houden! Zij betaalden hun geneesheren zolang ze gezond waren, maar voelden zij zich ziek, of waren ze ziek, dan stopte de betaling en het leveren van voedsel. (Overleed de keizer, dan was het met de dokter ook gedaan, maar zover wil ik nu niet gaan). Maar in het vervolg betalen we de politieker maar voor de tijdstippen waarop hij echt NUTTIG werk verricht. (We zouden kunnen het geld van de vorige decennia terugvorderen, dan hebben we geld voor ééuwen !) Leveren ze geen nuttig werk, geen geld en geen eten. We zouden het ook veel simpeler kunnen houden, en in plaats van politiekers een groep bekwame mensen aanduiden die verstand hebben van beheren, en hen de zaken eens laten regelen, maar ik vrees dat dan het menselijke aspect onder de mat geraakt. Maar toch, enkele technocraten zouden wellicht nuttig zijn???

Wat mij het meest verwondert, is het feit dat er -zelfs nu nog- mensen zijn die zich druk maken in "de politiek". Ik maak me ook druk, maar dan OVER de politiek. Er is een tijd geweest dat ik eerder neigde naar een bepaalde partij, maar nu, naar geen een meer, want hoe mooi ze ook blaten, wol geven ze geen van allen. En ik luister niet meer naar dat oeverloos geblaat. Van mij mogen ze alle politiekers op de slachtbank zetten, gezicht naar het oosten en slachting volgens de regels van de heiligste Islamiet... ik zou er geen traan om laten. En het vlees zou, ondanks alle respect voor de ritus, niet te vreten zijn. Ze zijn levend al niet te vreten. Laat staan dood.

Ze hebben immers tijdens hun ijdele leven zoveel venijn gespuwd naar elkaar, dat hun eigen vlees één en al venijn is geworden.

UITGENOMEN...

Uitgenomen nu, rond deze periode, de aanloopperiode naar de verkiezingen. Nu loopt de zeem er van af, nu praten ze je naar de mond, nu beloven ze de hemel op aarde, nu zweren ze op de ziel van hun kinderen dat zij, en zij alleen de redding zijn voor ons, het land, de staat... (Misschien zijn ze nu eetbaar?)

Straks loopt onze brievenbus weer over van de pamfletten... Weet je dat het woord pamflet komt van de naam Pamphilet ? Dat was de naam van een middeleeuws liefdesgedicht: "Pamphilus seu de amore"... We zijn wel heel ver afgeweken van een liefdesgedicht... Veel van die pamfletten houden zich immers niet alleen bezig met het verkondigen hoe goed ze zelf wel zijn, ze kunnen het ook niet laten de anderen uit te maken en dalen dan af naar rioolhoogte. (Daar horen ze allemaal thuis)... Bovendien zie ik in een liefdesgedicht nu echt niet alleen de eigenliefde, maar de liefde voor anderen, iets wat in politieke pamfletten grandioos uitblinkt door zijn afwezigheid.

Kortom het vat geeft uit wat het in heeft... rioolsop
als verkiezingen iets zouden veranderen, dan waren ze allang verboden (bedenker onbekend)

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: