zaterdag, mei 29, 2010

De oude abdij...

Vandaag is er rommelmarkt te Drongen, langs de lange muur van de abdij. De abdij waar wijlen ons vader ooit op retraite ging, ofte geestelijke afzondering. Veela draaide dat uit op geestige afzondering, maar die keer te Drongen niet.
Blijkbaar had ons vader dan de nieuwe visie van de kerk gehoord op het menselijk leven, voorbehoedsmiddelen en zo, en zijn kerkbeeld was ondersteboven gekeerd. Hij was er niet goed van, maar wat er precies was, dat hebben we nooit geweten, want dergelijke onderwerpen waren in die tijd nog taboe...
Dat wij merkten dat er iets was, bewijst hoezeer ons vader onderste boven was van die nieuwe dingen.

Mijn kleinkinderen zijn heel anders opgevoed, bijna in het andere uiterste, toch naar mijn gevoel. Niet moeilijk, zelfs in de kinderprogramma's op TV zie je vrijende en naakte koppels, maak je de geboorte mee vanop de eerste rij, en is er niets meer wat je niet al lang hebt gezien.

Het zal wel aan mij liggen, maar ergens vind ik dat jammer... Voor ons was er nog heel wat te ontdekken, nu liggen de geschenken open en bloot, zonder de feestverpakking daar te liggen, een beetje schamel in hun naaktheid. Ik hou wel van feestverpakking. Ook al krijg je maar een klein onbenullig iets, als het netjes en feestelijk verpakt is, gegeven wordt op een feestelijke manier, met veel égards, dan is het een geschenk dat bij blijft, dat veel meer waard is dan het werkelijk heeft, het heeft immers de waarde van het feestelijke gekregen.

Nu is dat allemaal weg. Ik kan niet verhullen dat ik nog steeds wat gêne heb als ik op de TV een koppel zie liggen vrijen, en er zijn kleinkinderen in huis. Maar zij kijken daar zelfs niet van op. Hebben ze al zat gezien.

Misschien was de manier waarop wij werden opgevoed ook niet de "goede", maar nu zitten ze toch krek in het andere uiterste, en dat lijkt mij ook niet goed. De goede manier is wellicht die waarin alles bespreekbaar is, waar je met elkaar rustig kunt praten over die dingen, met alle mogelijke uitleg er bij, maar zonder het in één of ander hoekje te drummen. Nu maakt men van sex, van genot een nieuwe god. Pleziertjes hebben, genieten, en de deur achter je dicht doen.

Ik denk dat het voor de jonge mensen veel moeilijker zal zijn om naar elkaar toe te groeien, want er is niets meer te ontdekken, en het wereldbeeld is dat van de film, niet dat van de werkelijkheid van het leven van alledag. In de film is alles suiker en zeem, en zo is het leven niet. Het leven is geen stationsromannetje, het is bikkelharde werkelijkheid, en het is aan jou om zelf je leven een kleurtje te geven. Om het wat op te sieren, om het een thuis te maken, een warm nest waar het goed toeven is.

Ik ga straks langs die oude abdij lopen, en weer, zoals ieder jaar, denken aan ons vader. En me afvragen, ben ik ook zo ouderwets voor mijn kinderen en kleinkinderen als mijn vader was voor ons?
Ja... heel zeker, ja...
En dat is goed zo... wij vormen de band met de mogelijkheid om anders te zijn dan nu de mode is.
Wij vormen een band met een verleden, de oude tijd... de goede oude tijd... Goed, gekleurd door het leven zelf, en als het al goed lijkt, dat verleden, dan is dat alleen omdat wij het ingekleurd hebben met het mooiste en het beste wat we toen hadden...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: