vrijdag, april 16, 2010

Tot meerdere eer en glorie...

Benedictus XVIImage by Sebastian Bergmann via Flickr

Ik heb er lang zitten op knabbelen, maar toch wil ik er ook eens mijn mening over kwijt...
De kerk en pedofilie...
Er zouden weer bewijsstukken gevonden zijn, die duidelijk aantonen dat de paus op zijn minst van bepaalde zaken wist en schuldig is door zijn stilzwijgen...
Waar of niet ? Ik weet het niet. Ik weet een ding, het is verdomd moeilijk te bewijzen dat je iets niet hebt gedaan. En als dat niets doen nou net de beschuldiging is, dan is het nog veel moeilijker.
Ik ga dan ook geen oordeel vellen over het al dan niet. Ik acht me gewoon niet bevoegd daartoe, en noch de een noch de ander overtuigt me.
Laat ik het dan maar hebben over de pedofilie op zich, bij veel te veel priesters om normaal te zijn. Maar om een vriend te citeren, "Wie nu nog priester wordt, daar is op zijn minst een hoek af!"
Ik vrees dat hij gelijk heeft, het priesterschap zoals wij dat nu kennen, lijkt wat uit een andere tijdszone getrokken. Het celibaat dat sinds enkele honderden jaren dwingend opgelegd is, lijkt in deze wereld gewoon niet meer gezond. Wellicht moet men de dwangmaatregel, die toch nog maar enkele eeuwen oud is, weer terugdringen. Moet men het huwelijk bij priesters (weer) toelaten. Ik weet wel, dat men het celibaat heeft ingevoerd als reactie op de grote promiscuïteit bij pastoors en paters en nonnen, maar dat was toen net HET teken van DIE tijd. En net zoals ik al over veel zaken van de Kerk heb gesteld, ze moeten hoognodig eens leren zich wat aan te passen aan de tijd, niet met de bedoeling de normen te verlagen, maar de norm aan te passen aan de werkelijkheid van de dag. 't Zij dat we over wetenschap spreken die andere zaken teolaat, 't zij dat het gaat over de manier van leven.
Meer woorden wil ik daar niet over kwijt, niet dat ik schrik heb meer of minder te zeggen, maar gewoon omdat het mij niet opportuun lijkt.
Als er dergelijke feiten gebeuren met een of andere Imam, dan zal de moslimwereld dat met de klassieke "mantel der liefde" toedekken. Men zal eventueel de bewuste Imam straffen in inwendig proces, maar naar buietn toe zal men de zaak zorgvuldig toedekken.
Vroeger was dit ook zo binnen de katholieke kerk. Nu lukt dat niet meer.
Terecht.
... en niet terecht.
Terecht, omdat dergelijke feiten niet door de beugel kunnen, en dat het maar logisch is dat men dergelijke daden bestraft.
Niet terecht, omdat men nu in feite niet de bewuste daders aanklaagt, maar het proces maakt van de Kerk als dusdanig. En iedereen doet er aan mee, het lijkt wel mode, hip, in, om de kerk en het geloof over de hekel te halen.
Akkoord dat het doodzwijgen door de kerkelijke leiding niet de meest gepaste reactie is, maar het is niet omdat er enigen zijn die grove misstappen begaan, dat heel het systeem rot is!
Ik heb al ooit in deze blog iets bijna identieks gezegd over politie en rijkswacht... Waarbij ik concludeerde dat het systeem van vroeger daar veel beter was, toen de rijkswacht onder het leger viel, en misstappen binnen het leger, in gesloten circuit behandeld werden. Waar men strenger was dan in de burgerlijke rechtbank...
Mijn inziens zou men dat beter ook doen binnen de kerk! De middelen en zelfs het systeem bestaan, ze moeten alleen de mogelijkheden die er zijn benutten om de daders veel strenger te straffen dan ooit een burgerlijke rechtbank zou doen, gewoon omdat ze niet alleen als mens hebben gefaald, maar de functie hebben misbruikt en haar onderuit hebben gehaald. Bovendien moet zij al het nodige doen om het kwaad te herstellen, koste wat het kost.
Bovendien moeten ze er ook voor zorgen dat het niet meer kan gebeuren. Voor mijn part stoppen ze de daders in een slotklooster of zoiets. In de gewone wereld vliegen ze het gevang in, en dat kan niet als je het wil afwerken binnen een gesloten circuit. En dat gesloten circuit is nodig om het geheel, de kerk, niet in diskrediet te brengen...

Want, het is niet omdat er enkelen mislopen dat het geloof, de kerk, het geheel rot is.

Er is geen enkele organisatie, zelfs niet een kerk, die kan verhinderen dat er bij de mensen in haar dienst, enkelen zijn die buiten de lijntjes gaan kleuren. Dat doet niets af van het geheel.

Maar nu menen velen blijkbaar dat het nu het moment bij uitstek is, om het geloof eens helemaal onderuit te halen.

Jammer... zelfs zuiver maatschappelijk gezien, heeft de kerk haar bestaansrecht meer dan verworven, nog afgezien van het Geloof. Het is jammer dat we nu zien dat de meerderheid van de mensen het wel leuk vindt om de kerk, het geloof aan te vallen, onderuit te halen. Het is wellicht altijd leuk een groot, kolossaal iets onderuit te zien gaan ?

Jammer, en op zijn minst een beetje bizar. Bizar, want men valt slecht één geloof aan. Het Christelijke... Over de Islam is het immers veel te gevaarlijk om iets te zeggen...

Och, ook dat zal wel weer overgaan...zoals alles al eens overgegaan is...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: