zondag, april 25, 2010

Pelargonium

Solanum jasminoidesImage by Eric in SF via Flickr

Vandaag zijn we naar de rommelmarkt/bloemenmarkt geweest te Waregem (Nieuwenhove). We hebben wat geraniums meegebracht, officieel heet dat pelargonium, want geranium dat is eigenlijk een andere (tuin-)plant. Maar ja, iedereen spreekt over geranium hé... dus zet ik eens heel officieel pelargonium in de titel.
Het zijn geen van die gewone dingen, maar allemaal planten met fel gekleurde bladeren. Die bloeien weliswaar iets minder, maar ze zijn mooi door de kleur van het blad. En we hebben er ook een Solanum jasminoides gekocht. Dat is een blijkbaar winterharde potplant, want ik weet die al jaren staan aan de viswinkel te Boekel. Solanum wijst er op dat het een nachtschade is, en jasminoïdes duidt er op dat het bloempjes heeft die lijken op de jasmijn (niet te verwarren met de sering, die hier in de volksmond jasmijn genoemd wordt... De volksmond maakt het moeilijk.
Ik heb in mijn tuin echte jasmijn staan, die in ons klimaat maar mondjesmaat bloeit, maar tot op heden geen enkele schade ondervond van de winters. Als het bloeit met zijn kleine trosjes witte bloempjes, dan is de geur enorm! De struik groeit zo wild, dat we hem nu en dan wat insnoeien, en lijkt duw wel degelijk winterhard, althans de aureus, met de "goudkleurige" bladeren.
Eind volgende week gaan we nog eens naar Floralux, om nog wat planten voor de tuin. Het is Lente! Ik loop hier al rond in korte broek en blote voeten in mijn s(ch)andalen.

Als ik buiten kijk, dan zijn de populieren al in blad, nog kleine blaadjes, van zo'n wat bruinig groen, en de einder kleurt ook al weer. In de wei loopt al een merrie met veulen, en je ziet ook al weer wat koeien in de wei. Overal zie je zwaluwen door het zwerk scheren, ook al zijn er eigenlijk veel te weinig, ze laten zich horen en zien.

En vanmorgen kraaiden de hanen de zon tegen... Het is lente...Heerlijk gevoel.

Het is ook een heerlijk gevoel dat ik met die turnoefeningen inderdaad resultaat behaal! Ik sta en ga veel makkelijker, en ook al komt de pijn even vlug als anders, het lijkt wel dat ik het langer kan volhouden vooraleer de druk van de pijn te erg wordt. En ik krijg nog een ander bijkomend effect: mensen vragen me of ik weer aan het vermageren ben, terwijl mijn gewicht in feite niet verandert...Wellicht verdwijnt er wat spek en wordt het omgezet in (s)pieren. Djudedju
Ik kom in mijn... jeugd (ben de tel kwijt - moet eens wat meer hersengymnastiek doen, wie weet...)

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: