maandag, april 19, 2010

Linde

Waterlelies - KarinthiëImage by danny&camera via Flickr

Toen ik vanmorgen aan het turnen was, viel mijn blik (boem) op mijn lindeboom (die kan daar tegen), en kijk, aan alle takjes zijn opeens piepkleine blaadjes verschenen. Helemaal niet in lindekleur, maar nog een beetje tegen olijfgroen aan. Ik keek verder op, en zie, het silhouet van de einder is veel zwaarder geworden, voller... De bladeren komen terug! De dood van de winter is weer eens overwonnen. Ondanks het vulkaanstof boven de frêle botjes, hebben de blaadjes het gewaagd om buiten te komen.

en morgen gaan we wellicht weer vissen... 't kan niet op!
De klimhortensia aan mijn deur staat al weer met honderden beloften van bloemen te prijken, en overal zie ik de planten uit de grond komen, allemaal groen, allemaal bloemen belovend. Groen is rustgevend, maar dat eerste groen jaagt mijn bloeddruk torenhoog van dat immense geluksgevoel. Lente !!!

Van mij mag het weer een zomer worden als vorig jaar, een zomer zonder einde, vol heerlijke zonnedagen, vol visuitstappen, vol licht, kleur en geur... Nu dat laatste liefst zonder de geur van al dat verkeer... Want, als de berichten waar zouden blijken, en die vulkaan daar nog een jaar ligt over te koken, dan zou alles weer per auto, bus en boot moeten gebeuren. Geen vliegananas meer, alleen van die zure dingen van vroeger, of ...uit blik.
Heb je al eens gedacht wat dat economisch zou betekenen ?
We zijn nog niet uit het ene dal, of we worden er vulkaanstofgewijs in een andere gedumpt. Eén ding is mij alvast opgevallen ! Heb je al eens naar de hemel gekeken? Mooi hé, en zonder fouten ! (Er zijn alvast geen strepen doorgetrokken...) We hebben weer hemels zoals op de schilderijen van de Oude Vlaamse (en Nederlandse voor Henk en co) schilders, die nog konden genieten van strepenvrije luchten.
Dat was al heel lang geleden dat ik nog zo iets zag... en geef toe, het is mooi !

De zon staat ook al weer véél hoger dan een paar maand geleden, en 's morgens zit ik zowaar te pieren naar mijn scherm, want de zon zit nu binnen in huis mee te loeren naar mijn gewrochten. In de wintermaanden heb ik vooraan in huis zelfs geen streepje zonlicht meer! Nu schijnt ze vrolijk op mij, mijn orchideeën en mijn kwampjoeterke... Binnen een maand of wat moet ik 's morgens de rolluiken iets of wat laten zakken, anders zie ik mijn scherm niet meer van de zon.

Ik droom weer in felle, helle kleuren opgelicht door een lachende zon. Vulkaanstof of niet, zij schijnt vrolijk mijn huiskamer binnen. Op de middag komt de zon al een beetje binnengepiept aan de achterkant van ons huis, en over de noen worden wij achter de dubbele beglazing gebakken. In de zomer doen we dan alle zonneweringen naar beneden, maar nu, nu mag Laura ons nog wat verwarmen, dat scheelt weer wat in de mazout.

... en in dat hemelse weer gaan die dwaze politiekers wat zitten wortelen over BHV... Iets waar geen mens an wakker ligt, maar wat dat aparte ras van politici hoog op haar kalender heeft geplaatst. Moeilijk is het niet, nu is de situatie onwettig, dus moet men het alleen maar aanpassen aan de wet. Maar ja, dat is veel te simpel voor politieke geesten (hebben ze dat wel ?)...dus maken ze er een immens vraagstuk van. De Francofonen willen machtsuitbreiding, de Vlamingen willen behoud, allee volgens de politiekers toch... Ik ? Ik wil alleen rust, peis en vree... en een land zonder politiek gekwijl en gezever. Gisteren zat ik bij mijn Waalse vriend, en ik kreeg een tomatenplant mee voor mijn Vlaamse Visvriend... Straks eten we Waalse tomaten uit een Vlaamse serre, van Frans zaad... moet kunnen! (Oh ja, ik kreeg er ook een waterlelie mee, voor in mijn vijver...een scheutje van Manet, of was het Monet die deze schilderde?)

Ik ga weer door mijn venster kijken, naar de natuur...heerlijk en zonder gefoefel.

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: