woensdag, maart 24, 2010

Het waarheidsgehalte in de politiek

BrakelbosImage by Valodja via Flickr

Het is een gekend feit, dat wie liegt in het kleine, dat wellicht ook in het grote doet...

Herinner je je nog dat ik enkele dagen geleden schreef over mini ster Decroo ? Waar hij breed lachend en saluerend verkondigde dat hij nog in deze school had gezeten?

Dat was in Michelbeke, waar hij woont, en altijd woonachtig was, dus ik twijfelde niet aan zijn woorden. Maar onlangs was er hier een goede vriend van mij, die ook van Michelbeke afkomstig is, en ook te Michelbeke school liep... Watte ? Hij heeft hij daar nooit gezeten! Hij zat op de Gemeenteschool, net zoals ikzelf! Oorspronkelijk ging ik bij de nonnen, maar mijn vader werkte in de melkerij van Decroo (de vader) en die verplichte al zijn werknemers dat hun kinderen naar de gemeenteschool moesten! Ah, dedju, wat vertelt hem daar ! Hij bij de nonnen naar 't school ? Nooits van zijn leven, de leugenaar !
De man maakte zich waarempel kwaad. Moet hij zelfs daarover liegen! Nog een vloek. Allee, op de gemeenteschool, als hij er al was, want hij was in zijn jongte meer ziek dan dat hij op school zat! Ha diene tedju, hij vertelde ook eens op de TV dat hij later op de trein zat met de fostmannen als hij naar Geraardsbergen naar het college ging ! De leugenaar ! De fostmannen zaten op de trein van 3 uur in de morgen, en zo vroeg moest hij niet in 't college zijn! Dedju, hij moet altijd liegen, zelfs over zo'n stomme dingen !Mijn vriend begon rood te zien van colere. (Voor de Nederlanders: fostmannen, dat waren mijnwerkers, die werkzaam waren in de mijnen van Henegouwen. Uit de streek van Brakel vertrok er iedere morgen een hele trein van die tjoolders.)

Maar ergens heeft hij natuurlijk gelijk, het is niet van aard om vertrouwen te hebben in mensen die zelfs liegen over dergelijke kleinigheden. En ik denk hier heus niet alleen aan die ene politieker, maar scheer ze gemakshalve allemaal over dezelfde kam, want allemaal zijn ze in hetzelfde beddeke ziek...ze blinken zo graag hun eigen blazoen op...

Mocht de oude riddereer ook voor hen nog tellen, dan zou je geen blazoen meer zien van al de schandbalken die er door zouden lopen.

Net zoals de meeste gemeentennamen heeft ook Michelbeke een betekenis, ook al is die in de loop der eeuwen ook wat in nevelen gehuld, omdat sommige woorden niet meer gekend zijn in de huidige spreektaal... En met alle excuses aan de inwoners van Michelbeke, hun gemeente heeft eigenlijk helemaal geen mooie betekenis... Michelen is gewoon een plat woord voor pissen, tegenwoordig zouden wij dus spreken van zeikbeke... Als min heer de mini ster het al weet, dat zal hij wel zwijgen, want dat past heeltegans niet op zijn blazoen...djudedju.

Maar laat ik mijn inkt niet besmeuren met politiek... Inkt is immers niet zwart genoeg om over dat onderwerp te schrijvelen. Laat ons de inkt gebruiken om de natuur en zijn blommen op te hemelen! Ik ben daar juist eens buiten geweest om te kijken naar wat er allemaal uit de grond aan het kruipen is... Heerlijk als je dan de prachtig camelia's ziet bloeien (de rode en de witte, de roze nog steeds niet, alhoewel net dat boompje bomvol bloemknoppen staat!). De camelia is duidelijk mijn numero uno ! Voornamelijk omdat hij én zo vroeg bloeit met grote mooie bloemen, én omdat hij me ook in de winter vol overtuiging zijn groene blaren laat zien!

Maar overal zie je uit de grond pril groen naar boven komen. De eendagslelies staan al zeker een dikke tien centimeter hoog met hun tere groen te pronken, en de gele dovenetel krijgt al weer nieuwe scheuten, die straks vol blommen zullen staan. Ik geraak niet meer tot bij de bossen, maar wellicht staan daar de blauwkousjes ook al weer boven, en zullen binnenkort de hellingen weer blauw kleuren (boshyacinth), hier en daar onderbroken met stukken wit met een zacht roze tintje van de bosanemonen... Wie wil er in Godsnaam nog een TV als er bossen zijn?

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: