dinsdag, maart 02, 2010

Het arbeidscontract : al naar gelang...

DSC06445.JPGImage by Frederik De Buck via Flickr

Stel, ik ben metser, en het regent en het waait, en ondanks mijn regenkledij heb ik het koud en vind het niet leuk. Dus ik stap op.
Weet je wat dan de gevolgen zijn? Besef je dat goed?
Je wordt afgedankt, wellicht zelfs wegens zwaarwichtige reden (werkweigering), zodat de kans groot is dat je zelfs geen recht hebt op werkloosheidsvergoeding.

Zondag laatst regende het, het waaide erg, en Tommeke Boonen en andere coryfeeën van de wielrennerij stapten doodleuk af, geen goesting meer, geen weer om in te rijden...

Gevolg?
Niets...

Wielerminnend Vlaanderen zegt zelfs volmondig dat het echt geen weer was om in te koersen. Koersen, dat is hun werk. En afstappen omwille van slecht weer ??? Daar vliegt de "gewone" (?) arbeider voor buiten! Hij kan hoogstens een tijdje schuilen op de momenten dat het te bar wordt, maar naar huis gaan? Alleen als de baas het zegt...

Sport?mannen permitteren zich heel wat, en iedereen vindt dat doodgewoon. Het zijn immers vedetten, en die mogen heel wat meer dan de gewone mens. (Is er dan een ook een soort ongewone mensen?)

Wij vinden die houding terug bij al wie denkt vedette te zijn BV's (Bekende Vlamingen) BN's (Nederlanders) BB's (Brigitte Bardot en Bekende Belgen?) en filmsterren en politiekers die het (wat?) gemaakt hebben... Allemaal permitteren ze zich dingen die wij als nederige mensjes die gewoon ons dagdagelijkse ding doen, ons niet moeten permitteren...
Het gekste is niet dat ze dat doen, maar dat de massa dat aanvaardt, ja zelfs leuk vindt. Al die dingen zijn immers "Nieuws". Als jij je vrouw slaat, dan ben je een heel klein miezerig mannetje, als die filmster dat doet, dan is dat hotnews, en wordt het breed uitgesmeerd in de kranten... Het wordt zelfs een soort voorbeeld voor anderen, maar dat ze het maar niet riskeren, want voor de gewone Jan Modaal is het wél strafbaar.

Ik heb het altijd anders gezien... Ik heb altijd gemeend, dat als je ergens een of meer treden hoger staat op de maatschappelijke ladder, je dan steeds meer en steeds beter je best moest doen, want je hebt er niet alleen verantwoordelijkheid, je hebt er zelfs een voorbeeldfunctie. Want jou status veroorzaakt dat alles sterk uitvergroot wordt. Het meepikken van een balpen van je kantoor is voor de bediende maar een klein zondeke, maar het meepikken van diezelfde balpen door een directeur, is zo goed als een officiële toelating voor alle ondergeschikten om balpennen mee te pikken.

Niet in deze wereld.
Niet in deze wereld waar sensatie, sex (liefst abnormale en buitenechtelijke) zijn het hoofdvoeder voor pers en TV, zijn het geestelijk voedsel waar de huidige mens mee overspoeld wordt.

Je moet tegenwoordig al echt zoeken om nog eens iets te zien of te lezen die je waarden leert, en niet krek het tegenovergestelde!!!
Ik krijg de indruk dat men zijn uiterste best doet om ons allen om te vormen tot een soort moddercatchers, die maar gelukkig zijn als ze in het vuil en de modder kunnen wentelen en spelen. Een varken doet dat nog met een reden (bescherming tegen de felle zon en verwijderen van huidparasieten), de mens doet het omdat goor leuk is.

Mijn blog zal nooit ofte nooit een bestseller worden, want ik breng geen goor, geen sex, geen sensatie. In tegendeel, ik appeleer aan waarden, aan goedheid, aan normen. Daar haal je geen grote lezerscijfers mee. Dan ben je een zaag, een moraalridder, een prediker. En dat is uit de mode. Om in te zijn moet je meehuilen met de massa, moet je sensatie, sex, moord en doodslag dik uitsmeren met veel sensationele foto's.

Och, ik overdrijf, ik ben gelukkig nog niet alleen. Ik zie nog mensen die pogen iets te doen voor hun medemens, voor de armen, de zieken, de ellendigen. Voor de natuur...
Maar voor hen is er geen wereldpers. Voor hen zijn er geen officiële instellingen, geen dik gesponsorde organisaties, geen staatsinstellingen...Nee, zij moeten aankloppen, bij u, bij mij, bij iedereen om de nodige fondsen bijeen te rapen.
Zij zijn heel sympathiek bij iedereen, maar ze echt helpen? Och, als er een speciale uitzending is op TV, waarbij je als milde schenker je naam breed uitgesmeerd krijgt op het scherm... Goed voor het imago, goed voor het product dat je verkoopt, goed om stemmen te winnen.

En toch, toch ben ik er van overtuigd, dat de meeste mensen eigenlijk helemaal niet slecht zijn, dat ze helemaal niet zo onverschillig zijn, dat ze echt wel het goede willen, maar het is veel leuker te kijken naar sensatie en opwinding.

Weet je dat de huidige mens maar zeven uur en twintig minuutjes meer slaapt per nacht? Dat dit aanleiding geeft tot mistevredenheid, tot geheugenverlies, oppervlakkigheid ? Wij moeten hoognodig weer wat vroeger in bed, om weer meer mens te worden... Maar heb je er al eens op gelet hoe we tegenwoordig leven? Beide partners gaan werken. Dus beide partners (in het goede geval) moeten na de dagtaak ook nog het nodige doen in huis, eten maken, bed opmaken, kuisen... en dan vlug nog eens in de luie stoel om TV te kijken. De TV speelt daar gretig op in (kijkcijfers = reclamebudget) en zet de mooiste (?) sexy, sensatie en bloederige films op een laat uur, zodat de kijker pas om 12 uur zijn bed in raakt...
Te weinig slaapt...
Alleen nog oog heeft voor de hevigste vormen van sensatie... De rest haalt hij/zij niet meer met zijn/haar vermoeide hersenen...

Ik ga stoppen, je bent al zo moe...
tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: