zondag, maart 21, 2010

Dag mevrouw!, Dag Meneer !

Psychiatrisch Centrum Caritas, MelleImage by Erf-goed.be via Flickr

Vanmorgen zijn we, naar jaarlijkse gewoonte, naar de rommelmarkt geweest in Caritas te Melle... Dat is een verzorgingstehuis voor mensen, laat het mij eens op zijn Vlaams zeggen, waar er een hoek af is... 't Zij door druggebruik, door zenuween (ook Vlaams) of door God weet welke depressie dan ook.
Het was er druk, heel druk, en ik moest mijn auto tussen de sparren parkeren, en tussen de takken door uit mijn auto klauteren. Toen we weer op de weg kwamen kwamen daar twee vrouwelijke patiënten aan, waarvan er eentje heel luid en heel duidelijk articulerend: "Dag Mevrouw !(uitroepteken) Dag Meneer !(Uitroepteken) zei... Je hoorde dat het patiënten waren, aan de manier waarop ze dat uitsprak... Ik wenste hen ook een goede dag, en wandelde door het mooie terrein met het vervelende autogedruis naar de zaal... Autogedruis is zacht uitgedrukt, want de E 40 loopt op enkele meters van je vandaan...Eigenlijk niet echt een terrein om een gebouw neer te zetten, waar mensen moeten tot rust komen...Maar wellicht stond het huis er al vóór de autosnelweg...

Het is er een klein, knus rommelmarktje, wellicht ten voordele van Caritas, en wellicht trekt het mede daardoor veel volk... Als het mooi weer is (maar 't regent), dan zie je er veel van die patiënten lopen, en dan zie je soms wat van de wonderlijke wereld van mensen die eigenlijk niet helemaal op deze wereld vertoeven. We zien ze, en ze zien ons, maar alleen op het raakvlak tussen die twee werelden. Mij valt telkens weer op dat we bij hen procentueel veel meer gelukkige gezichten zien dan in onze harde wereld. Het lijkt wel of zij gewoon een wereld voor zichzelf hebben gecreëerd, waar al het slecht, al het kwaad, al het harde is buiten gehouden.

Wij hebben medelijden met dergelijke mensen, maar ik vraag me soms af, of zij niet beter medelijden met ons zouden hebben, wij die vasthangen aan al die dingen die het leven hard en ongemakkelijk maken. Zij leven op hun uiterst individueel eilandje, met alleen raakvlakken naar plezante dingen van die andere wereld, want als het niet plezant is, dan schuiven ze de gordijnen dicht en sluiten heel die buitenwereld van zich af.

Och, ik ga nu niet gaan vertellen dat ik jaloers op hen ben, nee, maar ik geloof toch ergens dat wen niet echt medelijden met hen moeten hebben, en ik vraag me af of wij wel goed bezig zijn, als we ten allen prijze hen uit hun wereld willen sleuren. Ik spreek hier niet van mensen bij wie deze geestesgesteldheid een vlucht is uit de werkelijkheid, waar ze uit weggevlucht zijn! Dat zijn andere patiënten, die ook in die wereld niet hun thuis hebben gevonden, mensen die als het ware statenloos zijn en uit angst van alles vluchten. Nee, ik heb het over die mensen die van nature nooit tot onze wereld hebben behoord.

Als we bv naar dementen kijken, dan zien we daar duidelijk twee soorten in, mensen die hun wereld verloren hebben, en zich perfect gelukkig voelen in die nieuwe wereld, en anderen, die ergens, diep in zich, de wanhoop en het onvervulbare verlangen voelen naar de vroegere wereld. De eersten zijn gelukkig, de tweeden zijn diepongelukkig...

De menselijke geest lijkt wel wat boven de natuur uit gestegen, en houdt zich in een wankel evenwicht overeind in een maatschappij die ze vanuit die toestand hebben gecreëerd... en bij kortsluiting in de hersenen zie je dat sommigen terugvallen naar wat je "natuurlijk" zoudt kunnen noemen, omdat het de eenvoud zelve is, waarin voedsel, rust en spel de hele wereld zijn.

Een mens zou zich kunnen afvragen of onze evolutie naar "verstandelijke" wezens, niet eerder een onnatuurlijk gegeven is, en als je ziet wat wij de wereld, de natuur aandoen, dan heb je redenen te over om dat te denken. Zijn wij echt de hoogste trap op de evolutieschaal? of zijn we veeleer een bizarre afwijking? Iets wat niet meer het vermogen heeft om op een natuurlijke wijze te leven, te zijn.

Wat dan ook, we zijn mensen, en we moeten er het beste van maken...Maar laat ons in Godsnaam dan ook eens proberen dat te doen in evenwicht met de rest van de wereld, de natuur...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: