maandag, februari 15, 2010

lucet 2

Romeinse soldaat bij de tentoonstelling 'De Ro...Image by Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland via Flickr

Er bestaat een nederlands woord voor: punnikgaffel.
Ik weet niet of het een "goed" woord is, want in de Dikke Van Daele vind ik het niet terug. Maar het zegt wel min of meer wat het is. Men heeft talrijke (?) archeologische vondsten gedaan van dergelijke instrumenten bij de Vikings, maar pas nadat men de oude bepaling van "een soort klossen" heeft kunnen omzetten naar wat het wellicht werkelijk was. Hoewel men daar de oorsprong legt, zijn er blijkbaar ook dergelijke dingen gevonden bij de oude Romeinen (en waar hadden die het gepikt???, want zoveel hebben ze niet zelf uitgevonden, buiten oorlogvoeren en ruzie maken. Ik heb met veel aandacht de Geschiedenis van Rome doorworsteld, en er is maar een grote vijand geweest voor de Romeinen, waar ze meest van alles tegen gevochten hebben: de Romeinen...(de beschavers weet je wel???))
Nu, wat ook de oorsprong is, het lijkt dus wel oud te zijn. Wellicht is het zelfs oorspronkelijk begonnen met het leggen van knopen op eigen vingers...Toen dat het leuke vierkante resultaat gaf, was het wellicht op een gewonde spriet van een tak als volgende stap in de ontwikkeling. Ik zag het ook in allerlei formaten, en wat nog leuker was, men heeft zelfs een dubbele lucet, waarbij twee lucets haaks op en in elkaar geschoven zijn, en waar men beurtelings werkt met de twee lucets, elk met een andere kleur van wol er op. Dan krijg je een heel leuk iets, een koord, waar bij iedere hoek afgewisseld worden in kleur, en je dus een koord krijgt met een eindeloze zijde in wit, een zijde in zwart, weer wit en weer zwart... Heel leuk.
Je vindt zelfs allerlei fantasietjes, maar hoe je die moet maken??? 't Zal zoekwerk worden, maar het is dus een heel leuk item!

Ik zal proberen er enkele van mijn (nu ja, mijn...) handwerksters op te zetten. Zij hebben een soort aangeboren gevoel voor werken met draad. Je zou echt eens sommige werkjes moeten zien! Met de lucet kan ik misschien ook voor hen een soort verrijking brengen in het palet.

Ondertussen kreeg ik van Bart een telefoontje, hij heeft voor mij een weefkam besteld. Een weefkam is een instrument, een soort houten plank, waarin verticale gleuven gemaakt zijn. In de stukken lat die tussen die gleuven zitten, is telkens een gaatje gemaakt in het midden. Als je dan draden laat lopen door een gleuf, door een gat, een gleuf, een gat en zo verder, dan heb je een handig werktuig om te weven op de manier van eeuwen en eeuwen terug, of zoals de Indianen ook deden. Door de weefkam op te heffen heb je andere draden boven dan bij de neerwaartse kam. Dus kun je de inslagdraad zonder moeilijkheden telkens op de juiste wijze aanbrengen, en zo kun je "bandweven"... Ook daar zijn de mogelijkheden legio, kijk maar eens naar de prachtige werken van de Indianen.

Je ziet, ik probeer zelfs voor de naald-en-draad kunstenaars in ons groepje, alternatieven bij te brengen. Ik ga straks eens proberen om nog een lucet te maken, maar nu kleiner, en uit been, en met de (on)nodige versieringen. Als dat lukt, dan ook nog eens proberen een stel te maken die ik kan ineenschuiven... zo blijf ik bezig...tot meerdere eer en glorie zoals ze zeggen.

Ik heb op de rommelmarkt ook een kartelschaar (is dat de juiste naam? zo een schaar om zigzag mee te knippen...) aangekocht voor 8 euro, en twee enorme rollen tweezijdige kleefband, bruikbaar voor alles en nog wat. Dat is een moeilijke taak. de bedoeling is niet geld uit te geven, maar geld te sparen. Zodat de leden op een zo goedkoop mogelijke manier werkjes kunnen maken. Als ik dus echte koopjes zie, dan breng ik die mee, maar het is steeds afwikken en afwegen over de bruikbaarheid, de kostprijs en de mogelijkheden. Ik voel me er steeds wat ambetant bij, maar tot op heden heb ik nog geen miskopen gedaan. Gelukkig maar. Want omgaan met een andermans portemonnaie is iets waar ik niet echt happy bij ben.

Hé, mochten jullie soms ideeën hebben voor knutselwerkjes, of ergens op zolder boekjes met technieken, één adres... Ik zal jullie dankbaar wezen, en de leden ook!

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: