vrijdag, februari 05, 2010

Haïti: 212.000 doden...

Kakkerlak is the Dutch word for cockroachImage by betsythedevine via Flickr

Een zee van mensen, is niet meer, in één klap weggeveegd.
Zo maar, de aarde schudt de luizen uit zijn pels. 't Klinkt oneerbiedig, maar zo is het niet bedoeld, ik bedoel dat wij, mensen maar stofjes zijn, niets eigenlijk in het geheel. Maar nog nooit hebben nietsjes zoveel van die grote kolossale wereld naar de knoppen geholpen als in deze tijden.

Misschien hoopt de wereld dat zo'n aardbeving de mensheid weer wat eerbied zou inprenten, eerbied voor het ecologische geheel, er op wijzend dat één rilling van de oude aarde, de dood van duizenden en duizenden mensen en dieren betekent.

Ons weer een beetje op onze plaats zetten.
Maar veel helpt het niet, want we proberen wel het leed ginder wat te lenigen, maar wakker worden doen we niet, ons klein voelen doen we niet (Wellicht wel zij die er geweest zijn, en die werkelijk de ramp zagen, voelden, roken...).

Och, ik weet wel, als we heel ecologisch leefden zou die aardbeving er ook geweest zijn, want hoe dan ook, we zijn maar ministofjes op het gelaat van de aarde. We hebben heel wat natuurlijke wetmatigheden met de voeten getreden, maar echt de aarde beheersen kunnen we niet, zullen we wellicht nooit kunnen. Wat voor ons vaste grond is, zijn vlottende stukken korst op een gloeiende zee van magma. Met andere woorden, er is geen vaste grond, we leven op een bewegend iets. In een bewegend heelal, dat steeds verder en verder uiteendrijft. Zelfs de maan verwijdert zich beetje bij beetje verder van ons weg. We voelen ons zo belangrijk, en we zijn in feite niets. Nothing. nada. rien.

En wij, die nitwits meten onszelf de kroon van de schepping toe. Wij, wij zijn begiftigd met intellect, wij kunnen beredeneerd heersen over de wereld... ?
Maar is dat wel zo? Is wat wij intellect noemen, echt wel zó intelligent?
Is het doorbreken van de natuur wel een intelligente daad? Of zijn we de enige soort die erop uit is op termijn zichzelf als soort te vernietigen? Soms zou je het denken. Soms zou je willen dat we gewoon konden meedrijven op de natuurlijke gang van het zijn. Dat we onszelf niet steeds weer en weer op het piedestalleke zetten van "Koning over de Aarde"...want al waar we tot op heden echt in geslaagd zijn, is de boel verknoeien, uit evenwicht halen, en proberen bij de heersende groep te horen. Heersen??? Wij ?

Misschien heb jij niet het geluk dat ik heb, en kun je niet vanuit je raam op een wijde wereld uitkijken, dan kun je ook niet zien hoe zeldzaam echt ver zien is geworden! Enige dagen geleden schreef ik je over de bomen die als met Chinese inkt op de einder stonden getekend. Ik schreef daar over, omdat het zo speciaal is, want de dagen dat we nog echt die scherp afgetekende einder zien, die dagen zijn zeldzaam geworden. Meestal vervaagt de einder wat, en zie je de verten vergrijzen, in een waas van fijn stof. Alleen na een fikse regen- of sneeuwbui, zien we weer eventjes de lucht zoals hij eigenlijk altijd hoorde te zijn. Als het een periode niet regent, dan loop je best niet door het struikgewas, want je zult er stoffig en vuil weer uit komen. Het aantal overlijdens die geweten wordt aan dit fijne stof stijgt maar en stijgt maar, en al wat men in werkelijkheid doet is...er eens van klappen...en zelfs dat lukt niet !

We kunnen niet meer zwemmen in onze rivieren, want zelfs het water, het reinigende water, is vuil. De regen die uit de lucht valt is zelfs niet meer proper. En ik kan alleen schrijven over wat ik met eigen ogen zie, met eigen huid voel, met eigen neus ruik...Ik kan niet echt mee praten over wat er allemaal aan het stukgaan is in hogere sferen, ozonlagen en zo, dat hoor ik vertellen, maar dat zie ik niet, maar je merkt wel dat het aantal gevallen van huidkanker steeds maar toenemen, wellicht door het kapotgaan van een van de natuurlijke filtersystemen van onze aarde...Kapotgaan aan zaken die wij doen. Wij maken onze eigen leefwereld onleefbaar.

Wij zullen de wereld niet vernietigen, de wereld zal ons vernietigen, en uit onze as zal een nieuwe andere wereld verrijzen. Misschien de wereld van de kakkerlak, maar niet meer de wereld van de mens, want de mens vernietigde zijn eigen biosfeer.

Stel, stel dat we het nog lang genoeg kunnen uitzingen om met een groep hiervandaan te vluchten, te emigreren naar een andere wereld... Weet je wat het eerste is wat we daar zullen doen? De hoogste plaats veroveren in de pikorde. De rest onderdrukken en in onze dienst brengen. Slachtvee en co.

Weet je waar onze plaats eigenlijk hoorde te zijn? hoort te zijn?
Gewoon, tussen de rest van het Leven.
Niet dominant, want we hebben nu al wel genoeg bewezen dat we dat niet aankunnen!
Nederig, op ons plaatsje in het geheel, klein radertje in het hele bestel.
Maar zelfs rampen in het formaat van Haïti schudden ons niet wakker...
We zijn hopeloze knoeiers

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: