vrijdag, januari 01, 2010

Gelukkig en Gezond 2010 !

Narragansett kalkoen / Narragansett turkeyImage by stuutje via Flickr

Voila, mijn wens voor jullie staat er al meteen !
En echt, veel meer wens ik jullie niet, want bekijk het maar eens goed, daar zit eigenlijk zowat alles in...dus meer dan alles kan niet.

Maar weet dat geluk ligt in het kleine... Geluk is geen ver en ongrijpbaar iets, geluk, dat is tevreden zijn! Van mij moet je nu niet zoals die oude Griek in een ton gaan wonen en Alexander de Grote vragen uit je zon te gaan, maar toch... Ik wens jullie toch een beetje toe dat je al die zuiver materiële wensen eventjes moogt vergeten, en gewoon gelukkig zijn. Het geluk zit hem echt niet in het bezit. Of beter, in het overtollige bezit, want ik zie de thuislozen nu echt niet als gelukkige mensen, daarvoor lijden ze te veel kou en nattigheid in onze kille wereld. Jammer dat dat kille ook wel een beetje van de mensen uitgaat.

Maar ik ga weer zeuren, en dat past niet op de eerste dag van ons kalenderjaar.
Wie weet vieren wij vandaag precies de verjaardag van Adam? Of zo niet, misschien kunnen we hem eens op de eerste dag van ons jaar op de kalender zetten! Begin van het jaar is meteen eventjes vieren dat zoveel eeuwen terug de eerste mens ontstond. Of hij nu geschapen of geëvolueerd is doet niets terzake, we vier gewoon vandaag het ontstaan van onze soort... Of misschien gaan we zelfs nog een stapje (een hele grote stap) verder terug, en vieren we het ontstaan van het Leven. Met alle ja dan niet religieuse bedenkingen er naar eigen Godsvrucht en vermogen bij. 1 januari dag van het Leven ! Zou dat niet mooi zijn ?
En weet je, Of wen lettervaste bijbellezers zijn die vast aan de schepping houden, of mensen die geloven in de evolutieleer, en het leven zien als een voortdurende evolutie, beide stellingen zijn hoe dan ook, een erkenning van het wonder van het leven! Want eigenlijk kan ik niet anders dan ook die evolutie zien als een voortdurend wonder. Niet minder groots, niet minder verbazingwekkend dat het Bijbelse scheppingsverhaal. Het is al een wonder dat uit dode cellen plots op een of andere manier zou leven kunnen ontstaan, en dat dit dan uitgroeit tot een ontelbaar aantal soorten en variëteiten, dan is gewoon niet te beredeneren. Daar sta je gewoon perplex op te kijken. En hoe alles dan in en aan elkaar vastzit...
2010 is het jaar van de BIODIVERSITEIT....
Dit jaar proberen we aandacht te hebben voor het leen zoals het hier is, en zoals het hier bedoeld is... dus een beetje huiver tegenover al die vreemde beestjes die hier rondlopen, vliegen en kruipen, omdat zij hier een beetje het evenwicht verstoren, en ook wel een beetje de soortenrijkdom aantasten, zowel door hun eigen inbreng als door het wegconcureren van soorten die toevallig hetzelfde voedsel eten...
Maar makkelijk is dat niet, sommige dingen zijn zo eigen zo vertrouwd, dat we niet meer weten dat het in feite inwijkelingen zijn! Neem nu het konijn... Wist je dat dit beestje er pas sinds de middeleeuwen is bij ons ? En dat niemand weet of het een spontane invasie is geweest (zoals de turkse tortel die hier pas een decennia of vijf, zes is), of dat het een beetje gegaan is zoals in Australië, waar losgelaten konijnen een echte plaag werden???
Zo zijn er tientallen dieren die niet echt van hier zijn, maar die hier al zolang zitten dat we ze als eigen beschouwen...Neem ook maar eens kruiden en voedingsplanten, en neem kippen en pluimvee...
Ook daar pleit men voor biodiversiteit, maar weer op een andere manier, men pleit er voor dat we daar weer de ouden oorspronkelijke rassen van eigen streek valoriseren... Weer de Brakelse kip houden in plaats van die lelijke bruine hybriden? Of terug dat prachtige rode Westvlaamse koeienras ? (Lees Gezelle er maar eens op na over de Casselkoeien !)

Ergens is het goed dat we, ieder in zijn streek, weer die oude rassen actiever gaan benutten en beschermen. Hun aanwezigheid bewijst dat de mens van toen, er is is geslaagd om dieren te fokken die volledig aangepast waren en zijn aan hun streek... Neem nu de Ronquières (Kalkoenen), die niet alleen prachtig zijn, maar ook veel sterker dan veel andere soorten en rassen. Ze zijn niet zo zwaar als sommige anderen, maar hebben gezond vlees en brengen hun eigen kuikens zonder moeite zelf groot... Probeer dat maar eens met die ander...

Nee, laten wij dit jaar eens actief meedoen met het JAAR VAN DE BIODIVERSITEIT !

tot de volgende ? ( Oh ja, ik kreeg een heel mooie wenskaart van Tiens, die ik mag gebruiken op mijn blog...Maar de ervaring leerde me dat die dan niet door iedereen open te krijgen is... dus laat ik het maar, maar tich bedankt Tiens xxx )

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Anoniem zei

toon,
ook wij wensen jullie
gezondheid
vreden
en dt tikkeltje geluk dat eigenlijk een vorm van genade is...
dat kan je niet kopen of sturen dat overvalt je ...

volgens mijn bronnen werd het konijn hier ingevoerd door de romeinen omwille van zijn vel!!
maar ingevoerd of niet,
lekker met pruimen is het wel!!!

tot kijk of schrijfs
luc