dinsdag, december 08, 2009

I wish You a Merry...

Lichtjesavond bij CorusImage by johanwieland via Flickr

We zeggen en schrijvelen 8 december, en de eerste virtuele kerstkaartjes en eindejaarswensen zitten al reeds tussen de e-mailtjes... Het zijn niet meer alleen de winkels die ons -veel te vroeg- willen richting Feesten, Party, Vreten en drinken jagen...
Zelfs de flikken zetten de eindejaarsakties al in vanaf begin december.
't Gaat nog niet rap genoeg. Ik heb al eens verstolen gekeken in de winkelrekken, en van opluchting gezucht, de paaseieren liggen er nog niet... Oef.

Ik heb het al eerder geschreven, als we de commersie mogen geloven, dan is het ganse jaar één jagen van feest naar feest, met veel cadeautjes, veel drank, veel peptalk en gedwongen ambiance.

Ik kan niet de vinger op de zere plaats zetten, die feestjagerij is er stillekes gekomen, op zijn sokken, een beetje met een keer, zodat je plots vaststelt dat je niet meer in je vertrouwde winkel binnen kunt komen zonder dat het volgende feest al weer dik in de verf staat.

Het lijkt wel of we het ganse jaar aan het feesten zijn. Op de tv is er ook zo iets bezig, daar is het de inflatie van de humor... Je krijgt willen of niet, dagelijks je portie bedenkelijke humor mee, veelal in de vorm van tussendoortjes, tussen twee programma's in, en op de commerciële zenders laat dit toe nog maar eens een reclameblok of twee meer in je maag te splitsen... En dat het nu nog echt goede humor zou zijn! Maar het is of afgezaagd, of grof, of helemaal niet leuk... Laatst een dametje bij haar dokter, in paniek: de drie mensen die in het bed naast me lagen zijn alledrie al gestorven, alle drie aan het hart! Ga ik nu ook iets aan mijn hart krijgen? Waarop de dokter haar "gerust stelt" met " nee, nee, oma, je moet je niet ongerust maken, jij gaat niet dood aan iets aan je hart, jij gaat gewoon dood aan je darmkanker" Hahahaha en lachen dat ik moet... djudedju... je moet je maar eens voor stellen dat je iemand in je familie hebt die gestorven is of lijdt aan darmkanker.

Kortom, het lijkt wel of ze allemaal samenspannen om ons "content" te houden, de winkels vol met de komende feesten en pakjes, en de TV vol "humor", braaf dom en blij door het leven. Nu en dan kun je nog wel eens kijken naar een ernstig iets, maar ook dat wordt niet echt uitgediept, en veelal zit de duiding al in de titel te lezen...

Er is weinig veranderd.
Vroeger was het de burgemeester en de pastoor ((houdt gij ze braaf, ik zal ze dom houden), nu is die rol overgenomen door de winkelketens en de TV... er is gewoon ietsje verschoven...meer niet.

We worden geleefd, niet helemaal, ademhalen mag je nog op je eigen ritme.

Volg je ook de gebeurtenissen op de Klimaatconferentie?
Weet je, ik vind het een wat schijnheilige bedoening.
Net nu de "natuurlijke" brandstoffen practisch uitgeput zijn, beginnen ze plots Oei en Aai te roepen... Toeval ? Ik geloof niet echt in toeval, zeker niet in die dingen waar politiek mee gemoeid is. Onafgezien van het feit of ze liegen over het broeikaseffect of niet (Weet jij het nog ? Iedere dag hoor je tegengestelde dingen vertellen door hooggeleerde (!!!!) profs, ik weet het niet meer zeker), maar onafgezien daarvan, lijkt het me zo doorzichtig dat ze plots nu, nu ze hoognodig alles op alles moeten zetten om nog voldoende brandstof te hebben voor de bewapening, dat wij drastisch moeten overgehaald worden om over te schakelen op andere brandstoffen, en dan niet vervuilende... het broeikaseffect weet je wel...

Ik, en ieder weldenkend mens met mij, weet al lang dat wij bezig zijn de wereld te verknoeien, en heus door veel meer dingen dan alleen door CO2... De vervuiling is onrustwekkend, en je ziet dat de wereld het niet meer kan "goedmaken" via zijn eigen natuurlijke middelen. Er moet dus zeker iets gedaan worden. Maar nu moet het plots, net nu de olie bijna op is. En als je luistert naar wat ze echt vertellen, dan komt het er op neer dat de gewone man zal moeten inleveren, inleveren inzake kwaliteit van leven. Dit moet nu, want de grote bonzen moeten hun reserves houden voor mogelijke oorlogen.

Plots gaat het allemaal over groene energie... Maar als je daar weer eens dieper op ingaat, dan is dat alternatief helemaal niet groen... De energie en grondstoffen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen, voor het maken van electrische auto's en de batterijen er van, en ga zo maar door, zijn soms héél heel erg vervuilend en héél heel erg belastend voor de wereld...Maar daar praat men niet over, want dat is niet het echte probleem...Het echte probleem is de brandstof veiligstellen voor eventuele komende conflicten...Eigenlijk moesten we al heel lang geleden begonnen zijn, maar dan hoefde het nog niet voor hen, nog niet voor de uitbouw van hun macht, hun legers, kortom ze roken nog kansen in het bestaande systeem, en dat moest eerst uitgemolken worden.

Ik las ooit een studie over een hybride wagen, waarbij je kunt rijden op fossiele brandstof en/of op batterijen. Veel zuiniger, veel minder vervuilend...weet je wel ? Bleek dat je voor het vervaardigen van één zo'n auto wel tien jaar mocht rondsnorren met een van die oude echt vervuilende roestbakken van vroeger, vooraleer er eigenlijk een winsituatie ontstond voor de natuur en de wereld... Hypocriet? Ja, en heel erg ook !

Maar dat stellen ze er nooit bij! Ze spreken alleen van de mindere uitstoot op het moment van het rijden, en vergeten te vermelden dat het maken van die wagen zo sterk vervuilt dat het eigenlijk helemaal geen winst betekent voor het milieu!

Als je het echt heel diep en heel nauwkeurig gaat bekijken, dan is er omzeggens nog geen enkele echte oplossing van het probleem geopperd. Zodat ik weer zit te denken: Dat is het ook niet wat ze willen bekomen... Ze willen gewoon dat de kleine man weer klein wordt, in het verdomhoekje waar hij hoort.

En vooral, hun militaire macht vrijwaren. Want het zou voor de wereld een oplossing zijn mocht men een groot deel van de wereldbevolking kwijt raken...

Ben ik te cru?
Denk er maar eens over na, kijk ook eens naar de verzwegen werkelijkheden...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Henk zei

Ik ben het helemaal met je eens Toon. We worden geleefd door de commercie. Genoeg is genoeg, zou eigenlijk de standaard moeten zijn. Maar de gezaghebbenden proberen ons geld uit de zak te kloppen om de economie maar te laten groeien. Van mij mag de economie krimpen. Ik spreek niet over de minima, maar de grootverdieners kunnen best met een beetje minder toe.

Wat die grap betreft: in mijn directe familiaire omgeving maak ik nu mee waar die grappenmaker op tv zich komiek mee waant: darmkanker, 58 jaar. Ja, de humor op tv mag die naam veelal niet dragen.

Maar Toon, gelukkig zijn jij en ik er nog, met zo af en toe wat positief en grappige gedachten. Wereldverbeteraars in het klein. En daar, in die kleine wereld van ons kunnen we altijd een verschil maken.

Gr. voor jou en Anny.