donderdag, december 31, 2009

De rush

Wintertime - time to feed the birdsImage by Bailey & Muppet via Flickr

Gisterennamiddag zijn we dus naar Bart gereden om zijn dieren te voederen en de vuilnisbak, het papier en de plastic buiten te zetten...
In het doorgaan rap, rap nog een en ander aangekocht voor de komende dagen, en in het terugkeren vraagt Anny om ook nog eens bij de Boerenbond langs te gaan om mezenbolletjes, want het gaat weer koud worden en de vogeltjes hebben honger. Zum befehl...
Maar toen ik de bewuste straat inreed, stond ik meteen in de file. File? In Brakel? Op een doodlopende straat ? Plots zag ik het, iedereen stond in de rij om met het grof huisvuil naar het containerpark te gaan... De rush op de properteit ?
Ik heb onverantwoord voorbijgestoken, me daar ergens wat uit de weg geparkeerd, en Anny moest maar een eindeke te voet lopen achter haar mezenbollen, anders stonden we er nog...
Maar wat kan nu de reden zijn dat héél Brakel zich plots geroepen voelt om nog rap het grof huisvuil binnen te doen? Vinden ze het zo belangrijk dat het huis er "proper en netjes" bijstaat, om het nieuwe jaar in te zetten???
Weet je, ik heb het stil vermoeden dat het iets anders is... Zou het kunnen dat ze in Brakel vanaf één januari 2010 moeten (meer) betalen voor het grof huisvuil ? In heel veel gemeenten moet je immers al betalen, nu misschien straks ook te Brakel? We zullen dat vlug zien... Hoe moeilijker het stadsbestuur doet, hoe meer zwerfvuil je ziet...

Maar we waren dus de bevoorrechte (?) getuigen van een rush... naar het containerpark...

We schrijven vandaag voor de laatste keer 2009 op onze brieven...Vanaf morgen is het 2010 ! Vannacht gaan we weer gewekkerd worden door vuurwerk, want die gekke mode is ook al naar hier overgewaaid. Normaal mag het niet in Oudenaarde, maar de politie zal niet optreden... Zouden ze dan niet beter meteen zeggen dat het wel mag? Zjievereirs.

Vandaag zal Anny dan de mezenbolletjes hangen, voor die dutsen van vogeltjes... Want de oude bollen zijn bijkans helemaal opgevreten. Ik zie koolmezen, pimpelmezen, mussen, vinken, groenvinken, heggemussen, winterkoninkjes, roodborstjes, lijsters, merels, turkse tortels, bosduiven, en nog een deel andere vogels "rootse schuiven" om aan de bollen te kunnen. Alhoewel... dat rijtje staan is te veel van het goede, ze vechten er voor om het eerst aan de bak te kunnen. En het gaat zo geweldig dat er wel eens een en ander van de bol naar beneden joekelt, en daar zit dan veelal dat tortelduifje met één poot, die rustig de gevallen beetjes oppikt. Dat beestje zit hier al enkele jaren, en ieder jaar brengt hij enkel nestjes groot. 't Zal dus wellicht een zij zijn in plaats van een hij???

Mijn tuin is een waar vogelparadijs, en niet alleen voor het eten... Ik heb twee kleine visvijvertjes, waar een deel niet van bevriest, omdat ik er met een pompje lucht in blaas, het geborrel verhindert het bevriezen, zodat ze ook altijd drinken hebben...En dat is misschien nog wel belangrijker ! Het moet al heel erg hard vriezen om dat toe te krijgen, en dan weten al de vogels de weg naar het kippenhok ook nog, en daar staat ook altijd drinkwater...

Wat gek is, dat is dat je soms, midden in een vorstperiode vogels ziet die zich zitten te wassen... Precies of het is niet koud. Zouden die beestjes daar geen last van hebben?

Ik weet niet wat voor weer het bij u is, maar hier is het triestig! Alles is grijs, zelfs de einder is grijsomfloerst. 't Ziet er echt winters en bar uit, goed dat we vanavond meestal binnen gaan zitten, ouwejaren...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Vanmorgen zag ik een troepje staartmezen bij onze vetbol. Ik begrijp nooit dat zulke kleine dingen zich warm kunnen houden. Ja, het is allemaal mooi gemaakt.

Wat die vuilstort betreft denk ik dat je het bij het rechte eind hebt. Hier in Apeldoorn hebben we een chipkaart met een limiet van 300 kilo per gezin , per jaar. En omdat al die vrije dagen toch niet zijn door te komen en omdat de rechten volkomen moeten worden benut, staat de halve Apeldoornse bevolking de laatste week van het jaar te wachten om te mogen dumpen.

Mijn vrouw moet tot elf uur werken (bejaardenverzorgster). Ik ga een mooi boek uitlezen en dan eten we samen het laatste uur van het jaar een oliebolletje of twee. Morgen komen de kinderen.

Ik wens jou en Anny een fijne avond en ik wens jullie een gezegend Nieuwjaar. Vanwege de afstand moeten jullie de toegevoegde plichtplegingen er maar bijdenken.

Gr. Henk