dinsdag, november 10, 2009

Morgenstond...

Oorijzers, zilver, goud en verguld, periode 18...Image by Lumperjack via Flickr

geeft goud in de mond... Maar tegenwoordig halen mensen het goud uit hun mond, om het te verkopen. De prijs van het goud is nog nooit zo hoog geweest als nu, 't staat boven de 1100 dollar... Mensen blijken de gouden vulling uit hun tanden uit te peuteren om het te verkopen.

Dat wijst op geldgebrek. Misschien nog niet echt armoede, maar 't is er toch dichte familie van.

met andere woorden, de crisis begint zich te laten voelen. Wat men ook beweert, hoezeer men ons voorhoudt dat er nog geen crisis is bij de mensen, de feiten bewijzen het tegendeel.

De prijzen van de huizen dalen, en zullen nog verder dalen, gewoon omdat er een heleboel woningen niet meer zullen kunnen worden afbetaald. En ook door een stijgend aantal gezinnen die uit elkaar vallen. De moeilijkheden voortvloeiend uit de crisis, de moeilijkheden voor afbetalingen van de hypotheek, vormen in veel (te veel) gevallen de druppel die de emmer doet overlopen.

In en gezond gezin zijn moeilijkheden wellicht een reden om elkaar meer te steunen en front te vormen, maar in gezinnen waar al een barstje zat, zijn het bijkomende moeilijkheden... Vroeger kenden we niet zo veel echtscheidingen. Hoe zou dat komen?

Naar mijn idee zijn er meerdere redenen. Laat me beginnen met het feit dat vroeger sommige gezinnen samenbleven, maar dat het een hel was. Maar scheiden, dat was een schande die je niemand kon aandoen, en wat zouden de ouders zeggen, en wat zou men wel denken...en het paar leefde in een hel verder. Voor die gevallen is het een goede zaak dat echtscheidingen niet meer zo ver weg zijn. Voor die mensen is echtscheiding wellicht een verlossing uit de hel. Maar niemand kan mij wijsmaken dat er vroeger zoveel (volgens de huidige statistieken zijn er ongeveer 2/3 echtscheidingen !!!) slechte huishoudens waren. Er is duidelijk meer aan de hand.

Vroeger was de vrouw volstrekt ondergeschikt aan de man, ook feitelijk. In de meeste gevallen was zij huismoeder, en had geen enkel inkomen. Dat is gelukkig niet meer zo, maar die onafhankelijkheid van de vrouw heeft meer meegebracht dan alleen een dam te zijn tegen de willekeur van de man.

We stellen vast dat het begrip onafhankelijkheid nogal "uitgerekt" wordt... Met andere woorden, het is niet alleen een zekerheid, maar het wordt voor velen een veel verder doorgetrokken onafhankelijkheid, in die zin, dat de partners geen enkele verplichting meer voelen ten opzichte van elkaar. Ze zijn zo ver dat ze onafhankelijkheid interpreteren als "er geen rekening moeten mee houden", en dat is nu niet precies wat een huwelijk is of zou moeten zijn...

Nog een bijkomende zaak, vroeger was de kans op buitenechtelijke betrekkingen veel en veel kleiner dan nu. Precies doordat de vrouw nu ook fungeert op de arbeidsmarkt, komen beide partners nu dagelijks in aanraking met mensen van de andere sekse. Op de werkvloer werken tegenwoordig meestal én mannen én vrouwen samen. Dat kan een verrijking zijn, maar het is ook een bijkomende gelegenheid om met elkaar in contact te komen. Och, meestal zullen ze wel niet echt uit zijn op een buitenechtelijke relatie, maar op een dag hebben ze thuis wat ruzie, en dan praten ze daar eens over met een collega, en daar is net zoiets aan de gang, en ze troosten elkaar... Als dat twee mannen zijn, dan gaan ze wellicht een pint gaan drinken om hun gedachten eens te verzetten, als het een man en een vrouw zijn kan dat troosten een beetje fysiek worden...

De kansen om naast de pot te pissen zijn dus veel en veel groter geworden dan vroeger. Vroeger zei men: "Je moet de kat niet bij de melk zetten", maar nu is dat dagdagelijks wel het geval. Lang niet overal gebeuren die dingen, maar nu is de kans er, waar ze vroeger niet was.

Er is nog een aspect! We hebben nu een maatschappij met seksuele vrijheid. Vroeger moest een vrouw heel voorzichtig zijn, want de kans zat er altijd in dat in verwachting raakte. Nu zijn er middelen in overvloed die dat verhinderen. Dat betekent dat het element schrik voor de gevolgen ook verdwenen is.

We moeten dus niet gaan veroordelen. We zitten in een totaal nieuwe situatie, waarbij de oude situatie helemaal niet meer te vergelijken is. Adam kon Eva niet bedriegen, er was doodgewoon geen andere vrouw ter beschikking. Nu loopt de werkvloer vol Eva's... en voor de Eva's vol Adams. Bovendien is ook het begrip van zonde, van "verkeerd" heel sterk geëvolueerd. Heel wat mensen vinden seks buiten het huwelijk helemaal niet zo erg. Je moet maar eens je krant opendoen om te zien hoe de "voorbeelden" van de huidige maatschappij handelen. Je leest, en heus niet alleen bij filmsterren, niets anders meer dan die heeft het nu met deze... en deze dan weer met die. Zo veel en zo vaak, dat niemand er nog echt van opkijkt, en dat het begrip als dusdanig wat aanvaard wordt.

Er is dus een verschuiving van het begrip bezig. We zien ook steeds meer jonge mensen die gaan samenwonen, zonder te huwen. Geen binding. Geen verplichtingen.

De slachtoffers zijn in de meeste gevallen de kinderen, die in hun opvoeding meestal op zijn minst een vaste lijn, een leidraad mankeren. In veel gevallen komen ze dan terecht in nieuw samengestelde gezinnen, waar dikwijls kinderen van diverse origines worden samengebracht. Allemaal niet zo makkelijk.

Ik heb geen idee waar deze nieuwe maatschappijvorm naartoe gaat. Maar wellicht moeten we het niet overdrijven, wellicht zal het, zoals steeds, zichzelf weer genezen...In de maatschappij zien we immers steeds weer de slingerbeweging, en waar we nu helemaal uit het lood zijn, komt wellicht de tijd dat we weer helemaal de andere kant opzwaaien.( Gewoonlijk op zijn minst even erg!)

Ik denk dat mijn generatie het er veel moeilijker mee heeft dan de generatie die nu zo leeft. Voor hen is dit de normale gang van zaken. Voor ons lijkt het schrikkelijk scheef getrokken, en wellicht zal het voor mij, die op de boerebuiten woon, nog wat erger lijken dan voor mijn generatiegenoten uit de stad, waar de confrontaties met die feiten veel dichter opeen zitten, en dus "gewoon" lijken.

Ik probeer alles te begrijpen, maar echt lukt dat niet... Ik ben een kind van mijn tijd, van mijn opvoeding, van mijn milieu... Redeneren verandert niets aan die basisgegevens. Rest mij alleen, ook al begrijp ik het niet echt in mijn fundamenten, toch tenminste rationeel begrip te tonen...en zeker niet te oordelen, en nog veel minder te veroordelen.

Er zijn immers zo veel dingen die anders geworden zijn...en ik denk met weemoed aan mijn ouders, en hun opmerkingen over ons, en onze andere manier van leven, van denken... L'Histoire se répète...

Buiten ziet het er maar mottig uit. De barometer is weer een paar streepjes gezakt, en dat uit zich in een vage vuile mist die de horizon verdoezelt en de wereld een grijze tint geeft. Zels de geelbloeiende velden lijken nu hoogstens vaal geelgroenig...

Gisteren heb ik gepoogd vriendelijk te zijn en behulpzaam, toen we uit de Auchanwinkel kwamen heb ik willen helpen om ook een en ander in de auto te zetten... De laatste kabas heb ik wellicht op een verkeerde manier vastgepakt, want plots schoot er een felle pijn door mijn rug...'t Is nog niet over... Kijk, daar ben ik pisnijdig over! Ik ben alleen goed als ik niets doe, braaf ben en niet beweeg...djudedju

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: