donderdag, november 19, 2009

De pauwelkies...

(JPEG-afbeelding, 1092x696 pixels)


Ik hoop dat de foto werkelijk verschijnt op mijn blog... Als het zo is, dan is dat een familiedocument...De trein van de grootvader van Anny... Zie je hoe Zingem dan geschreven werd?

Ondertussen kreeg ik van Marc Pauwels een "kwartierstaat" van Anny...De oudste Pauwels (tiende generatie was ene Judocus Pauwels die huwde met ene Joanna Staelens. Geen jaartallen, maar het moet in 1600 en een dikke sjiek geweest zijn...Er is nog een oudere generatie gekend, maar dan langs de zijde van de moeders... Daar vinden we wel weer data bij, en lezen we "omstreeks 1640 te Nazareth geboren en op 6/5/1650 geboren te Zevergem en geboren te Zevergem omstreeks 1655...

We vernamen ook dat er een soldaat van Napoleon De Grote in de Pauwelkies zat, die overleden is in Berlijn...Dat was toen de andere kant van de wereld!

Als je het hebt over bruikbaarheid, dan is zo'n stamboom van nul en generlei waarde, maar als je het hebt over sentimentele waarde, dan is die stamboom onbetaalbaar... Het is net zoiets als de oude familiebijbel bij de protestanten, waar iedere generatie zorgvuldig alle generaties bleef opschrijven op de frontpagina van het boek. Je kunt er niets mee doen, maar het is leuk om hebben.

Zo las ik ook dat er twee keer Balcaen's in de familie slopen, wellicht is mijn oud-collega Clotaire dus ook nog verre familie... Heel het geslacht Pauwels komt van een stukje grond van een voorschoot groot...Het Zuiden van West Vlaanderen en ruim gemeten de huidige Vlaamse Ardennen. Zou die cyclocrosser ook familie zijn? En de vorige belleman van Gent, dat was ook al een Pauwels... En dan spreek ik nog niet van de Pauwels uit La Douce France die aangetrouwd zijn in de familie van een voormalig buurmeisje uit Oostende ( Nu gehuwd en wonend in Frankrijk), van die tak weet ik al dat er blijkbaar geen lijn loopt naar Frankrijk...Maar natuurlijk kan het van een nog oudere tak voortkomen.

Hé, dat is geschiedenis, en zoals je weet... dat is iets waar ik graag in zit te lezen en te studeren... Ook al leren we er blijkbaar niet uit, toch is de geschiedenis een veelkleurig palet van feitjes en mensen beïnvloedt door duizend en nog dingen... Iets waarin je kunt grasduinen zo veel en zo vaak je maar wilt.

Net zoals de stamboom van de Goderis, is die van de Pauwels er een van de kleine mensen... Gewone mensen die hele dagen moesten werken en slaven om te overleven. Je moest eigenlijk ook eens al die dode kinderen beschouwen in al die generaties van mensen... En wie niet tijdig gedoopt werd, werd niet eens genoteerd, want die telde niet mee... Het verdriet was er wellicht niet minder om. We staan er nooit bij stil, maar in de voorgaande generaties was kindersterfte een heel gewoon ding in het gezinsleven. Net zoals het sterven van moeders in het kraambed... De specialist probeerde ooit Anny een beetje te troosten met te wijzen op de ontzettende sterfte van kinderen in de "ontwikkelingslanden"... Ik vond en vind dat heel misplaatst... Het is niet omdat het veel voorvalt dat het minder pijn doet. Hoe dikwijls je ook al eens op je vinger klopte, het doet nog zeer, net zo erg als de eerste keer.

Maar ik begrijp hem wel, hij wilde er op wijzen dat dit daar, veel meer dan bij ons, een deel van het leven was en is. En dat je er dus moet mee leven. Hoe hard het ook is.

Het zijn de feitjes zoals het sneuvelen in het leger van Napoleon, die plots die voorgaande geslachten weer tot leven wekken. Het maakt die lettertjes tot levend materiaal. En het is doodjammer dat we er niet van iedereen een levensroman bij hebben. Dan zouden wij pas het voortdurende strijden om te leven en te overleven kunnen waarderen. Nu is het net een stukje bijbeltekst: Abram gewon Isaak, Isaak gewon... En dan weten we over die Abram en Isaak nog een en ander, maar in die bijbelse opsomming vind je ook namen die je onbekend zijn, 't was wel van de familie, maar helemaal geen speciale ... Hoe weet je dat ? Omdat men het niet vermelde ? Maar wat was en is de maatstaf om iets te vermelden?

Als daar een Pauwels bij is, die kapot gegaan is aan de stoflongen van zijn zware labeur in de mijnen, om zijn gezin eten te geven...dan vind ik dat minstens even groots als de geschiedenis van een David in de bijbel! Die man zal geen Batsheba gekend hebben, hij had er zelfs de kans niet toe! En wellicht heeft hij ook geen collega op het gevaarlijkste punt van de mijn gezet, om nadien zijn wijf in te palmen... Sorry voor de uitdrukking, maar zo is het toch?

Nu kunnen we alleen dromen over die mensen van toen (dat heeft ook zijn charmes)...
Hier ligt nu, in enkele povere bladzijden "Het geslacht Pauwels", de geschiedenis van gewone mensen in een harde wereld... een voortdurende strijd om te overleven.

Weet je, ik ben blij dat er het de voorgeslachten van onze families geen beroemde mannen zitten, maar gewone mensjes, mensjes die heel de beschaving maakten tot wat ze is, met al de gaven en vooral al de fouten van dien. Helemaal geen vedetten, geen heiligen, geen duivels... Werkmeinschen, labeurders, tsjoolders travakkers voor een bete broods en als het kon een schelle van den balk.

Heerlijk toch om te kunnen dromen, met de namen er bij ?
Bedankt mensen die al dat monikkenwerk doen om die vorige generaties op te zoeken en daar nog her en der kleine faits divers bij te vermelden! Je weet niet wat een plezier ons dat doet!

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

ik krijg hert in ieder geval niet open