donderdag, oktober 15, 2009

Wave en andere dinges

Global Warming - the EvidenceImage by focalplane via Flickr

Ik heb de Wave thuis gekregen, nog niet de volledige en eindeloze, maar toch een eerste stap in...
Misschien zitten sommigen zich nu af te vragen wat de wave dan wil is?
Dat is het nieuwste paradepaardje van Google, en net zoals indertijd met Gmail moet je die Wave ook cadeau krijgen van een ander... Althans in de opstartperiode.
De Wave moet een ultiem platform worden om met verschillende mensen samen te werken, te spelen te chatten ... Dat klinkt simpel, maar het is het niet, niet echt. Je moet maar eens gaan zien op Google Wave, dan krijg je heel wat uitleg over de mogelijkheden die zo'n platform je biedt.
Maar je kunt bv aan een tekst werken met verschillende mensen op hetzelfde moment. Grandioos en nieuw... Alhoewel, een deel van die dingen kon je hier en daar al wel, maar bij Google is het allemaal in één systeem bijeen gebracht.
Ik denk dat het groots kan worden.
Ik heb heel wat schrijf en wrijfwerk gehad om bij de tweede vloot van toelatingen te geraken, en vermits het nog maar een voorlopige toewijzing is, kreeg ik ook maar een heel klein beetje waves om uit te delen aan anderen...

Deze namiddag ga ik naar Zwijnaarde, naar een uiteenzetting over Linux en meer speciaal over Ubuntu. Als mijn buur tijdig terug is van de dokter gaat hij wellicht eens mee. Ik ga niet nog eens de loftrompet opsteken over Ubuntu, dat heb ik al genoeg gedaan, als je me nu nog niet gelooft...

Maar ik probeer wel een beetje de actualiteit in het kwampjoeterwereldje te volgen... Niet dat ik aan alle mee doe, of dat ik alle drie maand een nieuwe peecee koop om in te zijn, maar ik probeer op te volgen wat er voor nieuws komt. En met dat nieuws denk ik dan hoofdzakelijk aan de software, maar zonder enige aandacht voor spelletjes... De enige spelletjes die ik speel zijn patiencespellen, en daar kan ik iedereen aanraden om Pysol te downloaden, dan heb je meteen een heel pak gratis spelletjes, volledige versies zonder beperkingen en gratis ! Je moet wel gek zijn om dergelijke dingen te kopen, maar ik meen dat ik dat al over zo wat alle software heb gezegd.

Maar dank zij mijn abonnementen op een heel pak (gratis) nieuwsbrieven over het IT-wereldje, verneem ik soms dingen die wel degelijk interessant zijn, en die nieuwe mogelijkheden bieden om dingen te doen met je peecee. Sommige doorbraken vind je eerst in de koopvorm, soms meteen als eerste in de gratissoftwares. Ik volg er op die manier ook wat de evolutie op van die programma's. Je moet maar eens kijken hoe de werktuigen voor bureautica geëvolueerd zijn tot echte pareltjes, waarmee je zowat alles kunt inzake bureelwerk. En heus niet alleen bij het officepakket van Windows, er bestaan een heel pakket gratis versies, die minstens even goed zijn. Maar als ik dan terugdenk aan mijn oude schrijfmachine, en aan het gepruts met stencils en dergelijke, dan weten jullie niet hoe gemakkelijk jullie nu uit de slag kunnen met dergelijke programma's. Zelf heb ik het amper nog van doen, maar het blijft ergens mijn interesse hebben. Als ik denk aan de mogelijkheden die je nu hebt om een mooie layout te maken, en hoe wij daar met stencils zaten te klooien...

Nee, ik denk dat alleen al op het vlak van bureelwerk, de peecee een onmisbaar wapen is geworden. En als ik Bart hoor, is ook ontwerpen en tekenen van stoffen en tapijten niet meer in te denken zonder de hulp van de software.

En dat zal wel het geval zijn voor heel wat dingen.
En het gaat nog veel verder, want je kunt op zwaardere machines dan uw en mijn peeceetjes, zelfs ontwerpen virtueel doen werken, om zo eventueel fouten uit te halen nog voor de testfase.

Geen wonder dat de evolutie steeds sneller en sneller gaat, want ook al die wijsheid zit dan nog eens op internet, als een basis om op verder te werken.

Eerst kwam de spraak, de taal, dan het geschrift, dan de boekdrukkunst en nu internet... Het gaat steeds rapper, en steeds breder van opzet. Er lijkt geen eind te komen aan de mogelijkheden en aan het steeds sneller evolueren...

Er blijft maar één element hangen: de mens...
Geef maar toe, de homo universalis is niet meer denkbaar.
De tijd van universele genieën zoals een Da Vinci in zijn tijd, dat kan gewoon niet meer.
Het pakket kennis is zo groot geworden dat er geen mens meer is die in staat is al die kennis te bevatten.
Steeds meer zien we dan ook de evolutie gaan in de richting van specialisatie.
Het kennisgebied gaat steeds dieper en dieper, maar wordt steeds smaller en smaller op die manier.
We lopen allemaal met een paardenbril op, zodat we geen tijd meer verliezen met links en rechts te schouwen...Immer vooruit!
En het gevaar is niet denkbeeldig dat we evolueren naar vakidioten.
Briljante idioten, maar toch idioten...die geen kijk meer hebben op het gewone leven, die alleen nog verstand hebben van hun enge vakgebied.
Ik hoorde onlangs nog dat je met x niet meer kunt praten, die kan alleen praten over zijn informatica, en doet dat met termen die wij niet meer begrijpen.
Het gevaar is dus niet denkbeeldig dat wij via onze steeds voortijlende kennis, alle menselijke contacten verliezen, de binding met de wereld verliezen.
Wij kunnen alleen nog praten met gezellen in ons enge vakgebiedje.

Ik krijg hallucinaties van een wereld waarin informatici alleen nog een partner kunnen vinden bij de andere informatici, tandtechniekers alleen bij andere tandtechniekers en ga zo maar door. We komen tot een wereld waarin geen sprake meer is van Vlamingen Walen, Nederlanders of wat dan ook... De wereld is ingedeeld in groepjes van deskundigen die alleen nog kunnen praten met hun soortgenoten in het vak. Je hebt de kaste van de informatici, die dan nog eens onderverdeeld is in diverse specialismen... en dan de kast van... en helemaal onderaan, de sukkels die dit niveau niet kunnen bereiken, uit de boot, sorry, uit alle boten vallen, en gedoemd zijn alle prutswerkjes te doen die beneden de waardigheid van de kasten liggen...

Die "sukkels" komen in opstand, en weigeren te werken voor die upperclass...en heel het systeem valt in korte tijd in elkaar. De wereld wordt dan beheerd door de kastenlozen, zij die niets kunnen, niets kennen... en na een lange tijd zijn dus de politici weer aan de macht.

Sorry, ik kon het niet laten...'t Is sterker dan mezelf.

Maar toch zit er iets in, de kans dat we echt opgroeien in een wereld vol specialisten en een schromelijk gebrek aan gewone mensen, is niet helemaal denkbeeldig. We moeten tijdig proberen te komen tot mensen die nog wat overzicht hebben op het geheel, ook al hebben ze niet de volledige kennis van de specialisten, ze moeten genoeg kennis hebben om verbindingen te kunnen maken die al die specialismen tot een geheel vormen...zoniet...

Maar misschien loopt het allemaal niet zo'n vaart, door de global warming lijkt het nu onafwendbaar dat de zeespiegel binnen de kortste keren met zo'n 25 meter stijgt, en dan zitten we meteen met héél andere zorgen dan specialisten allerlei... Dan komen de dichtsbevolkte gebieden van de wereld onder water te staan, en krijgen we de grootste volksverhuizing ooit... Immigranten waar wij nu van wakker liggen zullen dan een belachelijk minieme probleempje lijken in verhouding met de miljoenen en miljoenen mensen die allemaal op hetzelfde ogenblik op de loop gaan voor de oprukkende oceanen...

Als ik die doemscenario's bekijk, dan lijkt het wel alsof de wereld zelf aan de opkuis van de vervuiling zal beginnen.

Bangelijk.

We zijn nog nooit zo slim geweest. We zijn nog nooit zo dom geweest.

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: