maandag, oktober 26, 2009

Tandpijn

Fien bij de tandartsImage by Inferis via Flickr

Gwendolyn zit nog in bed, met tandpijn. Ze is al een hele week antibiotica aan het nemen, want de tand zit ontstoken en de tandarts wil er zo niet aan werken... Gisteren zat ze al met pijn, en vannacht is het nog verergerd, en heeft ze ook nog koorts gekregen...

Anny heeft er compassie mee - "tandpijn kan erg zijn" - ik zou het niet weten, ik heb nog nooit echt pijn aan mijn tanden gehad. Als kind kwam ik eens uit bed met een fiks opgezwollen kaak, maar ik had het niet eens gevoeld... Ik heb - naar het schijnt - een hoge pijngrens. Als ik soms mijn rug voel opspelen denk ik wel eens...'k zou eens geen hoge pijngrens moeten hebben, wat zou het dan niet zijn? Maar daar is Gwendolyn niet geholpen. Straks ga ik nog eens bellen naar de tandarts, en vragen dat ze zo vlug mogelijk mag gaan.

Nu, het is niet alles winst om geen tandpijn te voelen, als ik gewaar word dat ik een slechte tand heb, dan is dat gewoonlijk omdat ik er al een fiks gat in heb, en dat ik dat voel met mijn tong. Krijg ik steeds weer onder mijn voeten, dat ik vroeger moet langsgaan bij de tandarts...Maar als je niets voelt, dan denk je daar gewoonlijk niet aan. Wat ik wel voel, is dat ik soms pijn heb van ijskoude of hete dingen tegen mijn tanden. Dat is voor mij dan een signaal om naar de tandarts te gaan. Maar ook die pijn is maar een flits, en hups, het is weer gedaan. Meestal is het zelfs zo dat ik de pijn een tweede keer niet meer kan oproepen, blijkbaar is de overgang van koud naar warm of omgekeerd dan niet groot genoeg meer om mijn zenuween te wekken.

Wie veel tandpijn heeft zal mij wellicht een gelukzak noemen... En dan voel ik eens met mijn tong langs al de gaten waar vroeger tanden zaten, en vraag mij af of ik niet beter wel wat tandpijn zou gehad hebben, had ik misschien die tanden nog.

Maar omdat ik verdomd goed weet wat pijn is, heb ik compassie met mijn kleindochter. Dus ga ik de tandarts opbellen en aandringen wat ik aandringen kan. Een mens moet niet zo afzien, dat is voor niets nodig.

En je hebt ook mensen die helemaal geen pijn hebben, en die toch vergaan van ellende. Zij lijden geestelijk pijn. Om welke redenen dan ook. En ook deze pijn kan erg zijn, heel erg, en alles van je opslorpen, net zoals lichamelijke pijn dat ook wel kan. Soms heeft die geestelijke pijn een heel duidelijke reden of redenen, maar soms gaat het over mensen met een onbestemde pijn, een depressie zegt men dan. Ergens is daar ook wel een reden voor, maar die is voor een buitenstaander niet altijd zo maar aan te duiden. Maar na het verdriet bij het overlijden van onze zoon, weet ik ook wat die pijn is... en heb ik ook met die mensen medelijden. Ook al begrijp ik hen niet, dat belet me niet mededogen te hebben met hun smart.

En als je de mensen hoort, dan moeten er maar heel weinig zijn die geen pijn kennen... Het lijkt wel of iedereen wel heel goed weet wat pijn is, uit eigen ervaring. Wij hebben altijd de indruk dat onze pijn veel erger is, dat een ander dat niet beseft, maar als je eens wil luisteren in plaats van te praten, dan merk je dat de ander net zo denkt. Dat een ander ook zijn pijn als het centrale pijnpunt van heel de wereld ervaart... En ergens is dat ook zo ! Sla eens met een hamer op je vinger, of zit eens met je vinger tussen de deur, dan is die pijn zo intens, dat je eigenlijk niets anders meer ziet, niets anders meer hoort, niets anders meer ervaart dan die vinger... Tenzij...tenzij er op het eigenste moment nog iets ergers gebeurt, dan voel je die vinger niet eens, dan is het dat andere, dat ergere dat alles overheerst...

Maar de pijn of pijnen van dat ogenblik overheersen alles, er is geen wereld meer buiten die pijn.

Met chronische pijn is dat niet zo, tenzij bij een fikse speciale aanval. Maar dan gaat het over die specifieke aanval, niet meer over de chronische. Op een of andere manier leer je op den duur die chronische pijn ergens in een hoek te drukken. Het is niet langer het universele centrum. Het is er nog, heel lijfelijk en heel pijnlijk, maar toch weet je het op den duur ergens te stationeren in een ander vakje. En er is toch nog een wereld daarbuiten.

Er is in deze blog al wat verteld over pijn! Dat alleen al bewijst dat pijn in een mensenleven een heel belangrijk stuk is. Een item die heerst over een stuk van het leven.

Wellicht is dat de reden waarom de mens schrik heeft van pijn. Zo'n schrik, dat hij zelfs vermijdt om bij mensen met pijn langs te gaan. Het zien alleen al is pijnlijk. Gek, maar het is zo. Waarom zou men anders ziekenbezoek zo'n lastige karwei vinden?

Men wordt niet graag herinnerd aan pijn, aan leed, aan verdriet, aan ziekte... Dat houdt men het liefst zo ver mogelijk van zich af.

Dat men daarmee de zieken pijn doet, hen nog meer de vereenzaming induwt, is bijzaak. Maar niet voor die zieke. Daarom heb ik nog meer medelijden met mensen die pijn hebben, ook al is het "maar" tandpijn...

De zon schijnt, met dat typische gele licht van een laagzittende zon. Her en der zie je al kalende bomen, maar het merendeel zit nog goed in de blaren. Straks is het november, en de natuur lijkt het nog niet te beseffen. Als het morgen ook zo'n weer is, dan gaan we weer vissen. Heel vaak is dat nog niet gebeurd dat we in deze tijd van het jaar nog gingen vissen. We zijn niet van die mannen die weer of geen weer gaan vissen, nee, het moet een beetje redelijk zijn. We gaan immers vissen voor de lol, niet om den brode. (Gelukkig maar, want soms zou schraalhans...)

Het is, ondanks de koude winter vorige keer, toch duidelijk dat het weer verandert. Wat de redenen zijn, daar durf ik niet over te oordelen, kan ik ook niet, want de uitleg er over is zo onduidelijk en zo verschillend, al naargelang het kamp waarin je zit, dat het voor de neutrale waarnemer niet mogelijk is een oordeel te vormen zonder vooroordelen. Maar wat de redenen ook zijn, als het werkelijk evolueert naar een verwarming, dan is dat erg, heel erg... Je moet eens een wereldkaart bekijken met reliëfkaarten, en zien hoeveel gebieden er minder dan één meter boven de zeespiegel zitten. Er zijn hele eilanden die zullen verdwijnen !

Wie nu al klaagt over immigranten, zal nog heel veel te klagen krijgen!
Pijn zal in dit licht nog een andere dimensie krijgen: een dimensie van honger en miserie...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Anoniem zei

Wie is die tandarts en waar woont die door hem/haar wil ik ook wel behandeld worden!

vriendelijke groet,

Kittel

E-mailadres: rskkittel@live.nl