woensdag, oktober 07, 2009

Software

Dwight's been playing with Koalas again (gimpi...Image by h_dwight_beers via Flickr

Om eerlijk te zijn? Heel veel software is hard, bikkelhard!
Zo kregen Ewoud en zijn medestudenten de "kans" om vanuit de school "beterkoop" het Office pakket van Microsoft aan te kopen.
Vermits de lessen er mede op gebaseerd zijn, is dit geen echte vrije keus, maar een opgelegde aankoop van een merkproduct.
Een soort koppelverkoop als je het mij vraagt, je gaat naar school x dus werk je met software y. Ga je naar een andere school, dan zit de kans er in dat die werken met software z, en zit je weer met een andere aankoop bij een overstapje van school naar school...
En toch is er voldoende en evenwaardige gratis software voorhanden.
Wat bij mij een belletje doet rinkelen... Krijgen de doorverkopers (directie? leraars?) een percentje op de verkoop ?
Opvoeden is plots een lucratief ding.

In Nederland is er een regeringsbesluit dat ergens tegen 2012, alle openbare diensten moeten overgeschakeld zijn op gratis alternatieven om hun werk te doen op computer. Dat kan immers perfect, en waarom zou je geld spenderen als je het gratis kunt krijgen?

Maar eigenlijk is heel het systeem wat verrot! Probeer maar eens een peecee te kopen waar geen Windows op zit! Je zult heel lang moeten zoeken, en in sommige zaken zullen ze zelfs meer rekenen voor het gratis product. Wellicht omdat ze heel goed beseffen dat je dan ook geen cliënt zult worden voor de vele soorten aan Microsoft gebonden soorten software???

Er is nog een tweede, men heeft een soort mythe gemaakt dat linux veel moeilijker is om mee te werken, dat het alleen geschikt is voor echte doorwinterde kwampjoeterfanaten, dat je er als gewone man niet mee zult kunnen omgaan... Helemaal niet waar ! Als je geen computergenie bent, dan kun je met Ubuntu of met Mint, direct aan de slag, gewoon bijna zonder één overschakelingsmoeilijkheid. De overschakeling is echt niet moeilijker dan overschakelen van XP naar Vista of naar Windows7...

Maar door al die fabeltjes had ook ik er oorspronkelijk schrik van. Nu is het omgekeerd. Ik heb op mijn peecee nog ergens windows xp staan, maar kan echt de tijd niet meer zeggen dat ik dat heb geopend.

Toch is er één ding waar je moet acht op slaan! Sommige hardware heeft geen drivers gemaakt voor linux. Zo kan ik mijn scan van HP niet gebruiken op ubuntu, en hou ik daarvoor ergens op de achtergrond een windows in reserve. Als je dus wilt overschakelen, of je koopt net een nieuwe peecee en toebehoren, kijk dan eerst eens na of er wel drivers bestaan voor de hardware die je van plan bent te kopen... Meestal is er geen probleem, maar je moet echt specifiek, type per type nakijken, want mijn printer van HP doet het wel, mijn scanner dus niet... Er zouden scanners van HP zijn die wel werken met linux.

Waarom ik nu weer eens over Ubuntu ga prediken? Wel, eind deze maand komt er weer een nagelnieuwe versie uit, de 9.10 Karmic Koala genoemd. Ook dat is helemaal anders dan bij Windows, daar moet je soms jaaaaaren wachten op een miskleun als Vista, bij Ubuntu is er steevast om de zes maand een nieuwe versie. En telkens met echte nieuwigheden.

Als je wilt overschakelen, zou ik zeggen wacht nog eventjes, en doe het volgende maand, dan zit je meteen met de nieuwste versie. Wil je gewoon eens proberen, maar nog niet echt overschakelen? Dat kan ook perfect, je kunt een gratis CD aanvragen bij Ubuntu, en dan kun je vanop de cd even werken met het voor u nieuwe systeem...Maar dat is via cd, dus langzamer dan het van op de harde schijf gaat. Veel handiger is het meteen Ubuntu op je harde schijf te zetten, naast je Windows. Daarvoor ga je naar Wubi.org en daar moet je gewoon stap voor stap de installatie doen... Werkt perfect, en voortaan ga bij het opstarten kunnen kiezen of je werkt met Ubuntu of met Windows. (Heb je meteen ook een brug naar eventuele software zoals mijn scanner)

Eindelijk zul je dan werken op een echt vrije basis, zonder gebonden te zijn aan een bepaald duur merk. En je zult zien dat al die gratis dingen werkelijk evenwaardig zijn!

Doorbreek het quasi monopolie!

Het lijkt wel of de herfst eindelijk echt begonnen is. Al enkele dagen klaart de hemel niet meer op, en regent het bij vlagen en bij soms striemende wind. Alleen de temperatuur is nog niet herfstachtig, maar volgend de weerman is ook dat op komst. Wist je dat de vorige droge zomer (1976) aan de natuur zowat drie jaar heeft gekost om weer te herstellen? Wellicht zal het nu ook weer zo zijn, en zal het ook weer enkele jaren duren voor de gevolgen (onder meer grondwaterspiegel) weer volledig hersteld zijn. Dus zou ik best mijn wensdromen op jaarlijks zo'n zomer opbergen, willen wij hier niet terechtkomen in een halfwoestijn.
Als het echter nu weer zo'n dertig jaar moet duren vooraleer we nog eens onbegrensd kunnen genieten van een "eeuwige" zomer, dan is de kans klein dat ik hem nog eens meemaak... Het zou nog kunnen, maar hopelijk besef ik het dan ook nog, want dan zit ik al een stuk in de negentig...dan ben ik pas helemaal bij de oude mensen...

Maar zoals het dit jaar was, zo moet het uiteraard niet elke zomer zijn, maar ik zou toch graag zien dat we regelmatig echt mooie dagen hebben... Dat is voor iedereen goed, en het zonlicht is een echte kuur tegen depressies, dus mooie dagen schelen ook al op de medische kostenfactuur!

Maar we hebben het te pakken zoals het komt, en er het beste uit puren... en genieten van alle mooie uurtjes, voor onze gezondheid, en gewoon omdat het leuk is.
En weet je, zo'n zonnig weer, en dan aan de oever van het water zitten, turen naar het dansende dobbertje... daar kan niets boven !

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: