zondag, oktober 18, 2009

Ik zal me blijven verwonderen...

1984 (for the love of big brother) album coverImage via Wikipedia

Echt, iedere keer weer sta (zit) ik verstomd over de capaciteiten van dat kleine bakje dat met een idioot oldfashion zuignap aan mijn autoruit vastzit, en mij vertelt waar ik nu heen moet rijden.
Vandaag reden we naar de rommelmarkt in St Amandsberg...zonder dat kleine item zou het echt niet makkelijk geweest zijn om die rommelmarkt te vinden, maar met dat kleine hebbedingetje rij je er zo naar toe, en wordt je voor de deur afgezet...

Wonderbaar... Telkens weer zeggen wij tegen elkaar hoe makkelijk dat ding wel is.

Je moet naar Zichen, naar Zussen of naar Bolder, met de GPS rij je er zo naartoe.

En zeggen dat je dan in werkelijkheid gedirigeerd wordt door drie of vier satellieten, die ergens heel hoog boven ons rondtoeren. Eigenlijk is het ook een beetje beangstigend! Heel dat systeem van zattelieten is in werkelijkheid ook een spionagesysteem, en alsdusdanig een regelrechte aantasting van onze privacy.

Ze zien daar heel de wereld in detail. Je moet niet vertellen hoeveel kippen je hebt, ze tellen ze wel van hierboven uit. Ik overdrijf niet! Tot in heel erge details zien ze alles wat van ons, en waar wij dachten vrij te zijn, ongezien, zit Big Brother daar alles af te loeren. In het Antwerpse hebben ze dergelijke foto's ter beschikking gesteld van het publiek, tot nu van het algemeen. Uiteraard zijn het speciale foto's, het zijn foto's met een warmtegevoelige kamera, en je kunt dank zij die beelden zien hoeveel warmte je verstookt die ontsnapt langs je dak... Is natuurlijk nuttig, maar toch...

Die dametjes die menen in hun afgeschermde tuin veilig naakt te kunnen zonnen, moeten zich wel bewust zijn van het feit dat er ergens op deze aardkloot wellicht een paar voyeurs zitten te loeren.

Uiteindelijk is heel het GPS-systeem oorspronkelijk ontworpen voor militaire doeleinden...en de vraag is nog maar in hoever mijn GPS-je ook aan Big Brother meldt waar ik naar toe rij... Nu, bij mij mag ie dat weten, ik heb geen geheimen. Maar het is toch wel een beetje beangstigend.

Er is nog nooit zoveel over privacy gepraat als nu, en het is wellicht nog nooit zo dikwijls geschonden. Waar wij vroeger in SF boekjes lazen over toestelletjes die door de muren heen kijken, is dat nu echte werkelijkheid. Men ziet nog niet wat er staat en ligt, maar alles wat beweegt wordt geregistreerd. Voordeel, als ze een bandiet moeten klissen, zien ze perfect in welk deel van het gebouw hij verscholen zit. Nadeel... wie zegt dat ze ook niet eens naar ons kijken??
Hoeveel van onze elektrische toestellen zenden niet een of andere straal of warmte of wat dan ook uit die men van op straat kan zien?

En weer kan ik stellen dat ze dat bij mij mogen doen, dat ik geen geheimen heb, maar hebben ze daar eigenlijk zaken mee ? Waarom moeten ze dergelijke dingen weten?

Zeg nu niet dat het zonder reden is, want geen mens koopt dergelijke dure gesofisticeerde apparatuur zo maar, voor de lol. Gisteren toonden ze op TV dat ze nu al kunnen zien van een voorbijrijdende wagen of zijn banden wel in orde zijn. Er is steeds minder en minder dat ze niet kunnen zien. Heel ons leven is stilaan publiek geworden.

Dat was al gedeeltelijk zo, dank zij bijvoorbeeld het gebruik van je bankkaart, maar het wordt steeds maar erger en erger.

Je GSM is zichtbaar, je bent zelf zichtbaar... En de dag dat ze al die gegevens ook daadwerkelijk kunnen bijhouden en stockeren, is echt niet zo ver meer. En men zal weer hoezee roepen, de eerste keer dat men een misdaad oplost door de kennis die ze hebben van iedereen die daar ter plaatse kwam...en niemand zal zich bewust zijn dat dit wil zeggen dat ze dat ook van hem, van u, van ons allemaal weten. Dit is geen science fiction meer, dat is heel, heel erg nabij.

Big brother is er werkelijk, het is iets later dan 1984 geworden, maar echt niet zo heel veel verder in de tijd.

En dan lees ik dat in het Hamerikaans leger er een speciale werkgroep is opgericht om de mogelijkheden van gedachtenlezen te onderzoeken. Dan zijn we pas helemaal een open boek. Als ik nu bij mezelf denk, dan is dat tenminste nog privé...straks ook niet meer ???

Ben je al buiten geweest ? Het is heerlijk weer, fris, maar echt heel licht en heel helder. Als je niet weet wat gedaan, doe maar eens een wandelingetje, het is echt mooi en gezond weer!

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: