vrijdag, oktober 09, 2009

Deugd gaat vóór eer !

07-10-13 2 Samen OplopenImage by GALERIEopWEG via Flickr

Toen ik deze week dit (blijkbaar Westvlaamse ??) spreekwoord gebruikte in een gesprek, kreeg ik als reactie een vragend gezicht...
Ik weet niet eens meer waarover het juist ging, maar de reactie bleef me bij. Blijkbaar iemand die niet vertrouwd was met dit gezegde. Ik vind het ook niet terug in "Nederlandse spreekwoorden en zegswijzen"...Blijkbaar is het dus echt een plaatselijk iets, of -wie weet- zelfs iets dat alleen in onze familie in zwang is...
Het woord deugd heeft niets te maken met goede deugden, maar met genot, genoegen...
Ik weet dat ik het ook wel eens gebruikte tegen mensen die reageren op het gebruik van mijn wandelstok, waarbij ik duidelijk wilde stellen dat mijn eer niets is in vergelijking met het gemak die de wandelstok mij biedt.

Ik denk dat veel mensen deze spreuk beter in acht zouden moeten nemen. Hoeveel mensen zijn er immers niet de slaaf van "Wat gaan de mensen daarvan denken/zeggen?
Ik heb er lak aan wat de mensen van mij zeggen of denken, als ik niemand kwaad doe, en ik doe het omwille van het gemak dat dit of dat mij bezorgd, dan kan het mij geen moer schelen wat ze zeggen of denken.
Mensen zijn veel te veel het slachtoffer van het menselijke opzicht.
En het wordt erger.
Kijk maar eens in de scholen, hoe merkkledij en merkboekentassen plots "moeten"...want iedereen doet dat, iedereen heeft dat...
Je ziet de gekste en meest onmogelijke kledij, want het is mode, dus moet het, als je "mee" wilt zijn... Denk maar eens terug aan de schoenen met plateauzolen van enkele jaren terug...Hoeveel gebroken benen zijn er niet geweest omwille van de mode??? Te gek toch ?
Als ik schoenen ga kopen, dan zoek ik gemakkelijke schoenen, en hoe ze er uit zien speelt slechts mee nadat ze echt makkelijk zitten. Idem voor kledij. Wat kan het mij schelen dat het een jas is van het model van vijf jaar geleden, als het goed zit en me alle vrijheid geeft van bewegen? Ik weet het, mijn houding is slecht voor de commercie, maar je weet het: deugd gaat voor eer !

Als ik iemand zie in een speciaal pak, dan kijk ik in eerste instantie naar "hoe het zit", en pas dan naar hoe het er uit ziet, en wellicht noteer ik de kleur niet eens in mijn geheugen, tenzij het me heel erg heeft gestoord. Ik heb geen greintje aandacht voor die dingen. Eigenlijk een beetje gek, want ik hou van mooi, ik ben een liefhebber van kunst...maar kledij en materiaal vallen daar buiten, dat hoort bij het werkgerei, dat dient om iets te doen, niet om er naar te kijken.

Och, soms valt een stoel mij wel op als een heel mooi ding, maar toch ga ik het dan in eerste instantie gaan beoordelen op het zitgemak, en me niet laten verleiden door design. (Mijn zoon is wellicht niet akkoord met zijn vader...)

Mocht ik het kunnen vinden, dan zou ik wellicht weer opteren voor de Frankische broek, hemd en halfkorte (tot de knieën)tuniek, zoals men in de middeleeuwen droeg. Het was de kledij die er alleen was om te beschermen en om zo makkelijk mogelijk te bewegen. Iets wat me ook wel bevalt, zo op het zicht, is de poncho... lijkt me afdoende bescherming te bieden en laat je volkomen vrij in je bewegingen. Nee, aan mij is mode echt niet besteed.

Ik ga pas ook kijken naar die dingen, nadat ik ze gecontroleerd heb op deugdelijkheid en comfort. Als je ze dan in een leuk kleurtje kunt steken, dan mag dat, dan is dat mooi meegenomen. Maar niet eerder.

Dat doet mij denken aan die modeshows, die momenteel weer ons televisiescherm vervuilen... Heb je al eens echt gekeken naar die modellen?
Afschuwelijk !
Ze lopen daar met een gezicht alsof ze daar heel, heeel, heeeeeel erg tegen hun gedacht zijn, ze zijn gegrimeerd met grote zwarte schaduwen rond de ogen, diepe schaduwen op de wangen, zodat ze allemaal erg gaan lijken op terminale zieken (Wat nog beklemtoond wordt door hun abnormale magerheid)... Bovendien gaan ze zo ongemakkelijk dat er of iets aan hun benen mankeert, of die geshowde schoenen zijn echte marteltuigen.
Laat je kleuters nooit TV kijken als ze zoiets op het scherm geven, want die kleintjes hebben er gegarandeerd nachtmerries van (Ik ook).

Bovendien zijn de geshowde kleren alles behalve functioneel! Ik zag ooit winterkledij, met een dikke muts en sjaal in bont, een wijde mantel, waarvan de hoogste knoop zowat ter hoogte zat van hun schaamdeel, want anders kon je niet zien dat ze een doorkijkbloesje aanhadden waardoor je heel goed hun ribben en hun schamele borstjes kon zien... Heerlijk om dragen in de winter !

Mocht ik een wetenschapper zijn, dan zou ik onder meer eens het menselijke lichaam, met alle bewegingsmogelijkheden op mijne kompjoeter zetten, en dan zoeken hoe ik echt functionele kledij kan ontwerpen, die bij alle bewegingen perfect meegaat met je lijf.

Waar ik wel vol bewondering voor sta, is voor de nieuwe textielsoorten, zoals Goretex om er een oudje van te noemen, stoffen die werkelijk een functie hebben die voldoet aan de verlangens van je lijf. Dat is pas knap.

Gewoon, omdat het functioneel is.

Maar ook daar zijn er uitwassen...Men heeft nu al bijna perfect werkende stof gemaakt, die de mens onzichtbaar maakt. Niet zoals in de film, veeleer zoals de kameleon, de stof slorpt als het ware de omgevingskleuren op, waardoor je volledig opgaat in de achtergrond. De functie daarvan is militair, of wat dacht je ? Gemaakt om efficiënter te gaan doden. Bah!

Volgende week ga ik naar Zwijnaarde, naar een bijeenkomst over Linux, en meer speciaal over Ubuntu. Kijken of ik nog een en ander kan bijleren van die mannen. Je krijgt er ook nog een gratis cd bij met ubuntu op, en ik hoop heel stilletjes dat het dan al Karmic Koala zal zijn, een week voor de officiële verdeling... Maar vooral om bij te leren, want hoe meer ik werk met de peecee, hoe meer ik er mij van bewust ben dat ik er alleen maar mee kan werken... Het is net zoals met mijn auto... Ik heb een rijbewijs, ik kan rijden, ken de nodige dingen om te rijden, maar van de auto of de motor ken ik niets, noppes, niente, nada, rien nichts,nothing...

Ik ben niet van plan me daar echt diep in te gaan zitten nestelen, maar het zou toch handig zijn enkele van de meest eenvoudige dingen zelf te kunnen oplossen, als er zich eens een moeilijkheid voordoet...

Ik laat het je weten als ik iets heb bijgeleerd!

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: