maandag, september 28, 2009

Nevel

ThunderstormImage by Andrew B47 via Flickr

Eigenlijk zou ik het mist moeten noemen, want je ziet geen twintig meter ver. Maar mist doet mij denken aan slecht weer, en we zitten nog steeds in een heerlijk nazomertje, of liever een uitloper van een heerlijke zomer.
't Is al lang geleden dat we nog zo'n heerlijke zomer hadden, net niet té warm, en heerlijke zonneschijn, licht, licht licht... Voor mij mag het ieder jaar zo zomeren. Maar ja, dat zal wel een wensdroom blijven. Wellicht krijgen we nu weer enkele van die typische Belgische zomers op rij, je weet wel, waar het slechts nu en dan voorvalt dat het vergeet te regenen. En toch mogen we ook dan helemaal niet klagen. Al bij al regent het bij ons op "mensenmaat", het is zeer uitzonderlijk dat er eens te overvloedig veel valt op een te kleine oppervlakte op een te korte tijd. En we moeten dan ook nog veelal toegeven dat al die té's eigenlijk terug te brengen zijn tot een te...de te van veel te weinig normale doorlaatbare bodem, gevolg van te veel menselijke bebouwing...

Voor wie er het slachtoffer van is, telt deze logica niet, hij zit met waterschade en een verdere levensgrote angst bij ieder druppel die valt..."'t Zal toch niet weer..???". Zijn woning is immers niet de reden van de te dichte bebouwing, moest het zijne er alleen staan...'t zijn al die anderen, zie je...

Iedere keer ik de grens overwip naar Nederland, ben ik jaloers op hun stedebouwkundig plan. Je rijdt naar Nederland langs een eindeloze straat volgezet met rijtjeshuizen, en je wipt de grens over, en langs de baan zie je geen huis meer, alleen uitgestrekte landerijen, met alleen her en der een boerderij... en dan een gemeente, een compacte vlek op de kaart. Daarbuiten: groen.

Voor al de rest ben ik veel meer Vlaming, veel meer Belg (in die volgorde) dan ik ooit Nederlander zou kunnen zijn. Ik voel me hier opperbest, en ik weet zeker dat de Nederlanders stikjaloers zijn op onze vrijheden inzake bouwen, anders zouden ze hier niet neerdruppelen en duchtig meedoen in de bouwwoede... Met ander woorden, 't is altijd wel iets.

Maar we waren bezig over het weer... Het onderwerp bij uitstek voor de doorsnee Belg. Meer dan 90% van alle gesprekken in ons Belgenlandje beginnen steevast met: "'t Is wel een weer hé ! " Dat zowel bij goed of bij slecht, bij warm of bij koud, bij mistig of bij helder weer... Het is de opener bij uitstek. Dat komt omdat wij belgen eigenlijk nooit echt content zijn over het weer... Zaterdag in de home, durfde ik zeggen dat het voor mij altijd zo'n zomer mocht zijn, en meteen kreeg ik de tegenwind 'Voor mij niet zulle, veel te warm..."

Als het regent weten wij bij voorbaat al te zeggen dat het weer van geen ophouden zal weten, is het koud, dan is het veel te koud voor de tijd van het jaar, vriest het kraakhelder in de winter, dan mag het best iets minder, is het een kwakkelwinter, dan mocht het best eens goed vriezen, anders gaan we volgend jaar weer vergaan van de vliegen en de muggen en al dat vliegend venijn...Nee, de Belg is nooit content met het weer dat hij krijgt.

Wellicht komt dat vooral door het feit dat het weer bij ons zelden of nooit standvastig is. Vandaag regent het, en dan sta je daar in je tshirtje te druppen, morgen doe je dan een regenjasje aan, en je zweet je dood. En als het eens een hele periode vast weer is, dan voelt dat zo onwennig aan, dat we dat ook niet als comfortabel aanvoelen, maar iedere dag met schrik weer gaan slapen "Wat zal het morgen zijn?, nog altijd maar regenen?" of andersom " Zal het nu echt niet meer regenen, je moet eens zien hoe droog alles staat! Kijk ze moeten de koeien nu al bijvoederen, er is geen gras meer met al die droogte"...

We zouden allemaal eens in zo'n tropische moessonregen moeten zitten, om te weten wat een massa water er wel kan vallen in een korte tijd. We zouden eens moeten zien hoe in het amazonegebied de rivier verschrompelt tot een miezerig beekje, en plots in enkele uren, hele arealen overstroomt omdat het ergens ver weg plots aan het regenen is gegaan... Misschien zou het klagen ons dan vergaan.

En nu zit ik dat hier wel heel verstandelijk te vertellen, maar als het binnen enkele weken weeral aan het regenen is, al dagen achtereen alle dagen regenbuien en kil weer...dan zal ik hier op deze eigenste plaats weer zitten te knorren over het weer...Want ik ben tenslotte een Belg, en het weer, dat is toch hét gespreksthema bij uitstek? Of niet soms ?

Ik had verwacht dat ik vandaag zou opstaan met pijn, door die grote rommelmarkt van gisteren, maar niets van. Ik ben zo fris als een (overjarig) hoentje. Ik heb niet meer pijn dan anders. Ik heb vanmorgen mijn turnoefeningen gedaan zonder meer pijn dan anders... Ik kan mijn geluk niet op. Het is lang geleden dat ik eens inzake bewegen, kon "overdaad" doen, zonder daarvoor te moeten boeten. 't Zal wellicht niet blijven duren, maar zolang het duurt, zolang ben ik er zielsgelukkig over.Het lijkt mij wel of ik ben ietsje aan het beteren. Zou het vermageren dan toch ook meespelen inzake de pijn ?

Och ja, ik zit al meer dan een week zonder die vermageringspillen, en ik verdik niet. Ik moet wel zeggen dat ik mijn eetgewoontes heb aangepast dank zij die pillerij... Daar alles wat vet was, direct rechtdoor liep, en je van het eten van twee maatjes al met de diarree zat, heb ik geleerd om zeer vetarm te eten. Zo eet ik nu al maanden droog brood, zonder boter of margarine... en het beleg kies ik zorgvuldig uit de eerder magere dingen (Eén uitzondering: kaas... ik hou van echte kazen met een volle smaak en liefst ook nog een massieve reuk, stinkkaas zegt Anny), en bovendien heb ik (en dat kostte heel wat inspanning) geleerd om 's avonds voor de buis niets meer te knabbelen. Dat waren maar kleine en meestal calorie-arme dingetjes, maar niettemin, 's avonds is eten het slechtst voor mensen met overgewicht!.

En hoewel ik veel liever iets anders drink als aperitief, drink ik nu, als ik een aperitief met alcohol drink, weer een droge sherry... Heel bewust. Heel berekenend. Niet zo leuk, maar ik moet toegeven, ik voel er me goed bij, en als ik mag voortgaan op de pijn, ik voel er mij beter bij !

Voila, ik ga stoppen. Vanavond heb ik voor de eerste keer een vergadering van het bestuur van Ziekenzorg Mater...dat is één van die dingentjes die aan mijn creatieve inbreng vasthangen. Dat is het gedeelte die mij minder bevalt, maar ja, je kunt nu eenmaal niet zonder een organisatie om zoiets te doen, en je kunt niet organiseren zonder een gestructureerde organisatie, dus horen vergaderen en zo daarbij... Voor mij is dat het lastige gedeelte. Ik heb heel mijn arbeidsleven vergadert, ik heb het gevoel dat die beker bij mij vol is... Er mag echt niet veel meer bij.
Ik weet wel, het is niet hetzelfde, nu ben ik het niet die de vergaderingen moet geven, moet voorbereiden, moet argumenteren, maar toch...

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: