woensdag, september 09, 2009

It's Summertime....

Dikke Linde, BavegemImage by Erf-goed.be via Flickr

Of zitten we nu al in wat we noemen "The Indian Summer"? Het is immers al september... Maar gisteren was het héét! Ik heb genoten, in het zonnetje, mijn hoed op mijne kop, en maar turen naar het dobbertje van mijn hengel... Ze beten nog behoorlijk ook. Maar de toestand van de vijver maakt ons ongerust! Zeker een halve meter is het water gezakt ! Dat zijn onvoorstelbare hoeveelheden water! Je moet je maar eens voorstellen, als één vierkante meter 10 centimeterkes zakt, dan spreken we over 100 liters water !!!! Een ganse vijver, een halve meter, dat zijn onvoorstelbaar veel emmertjes water halen... Gelukkig lijkt de vis tot op heden niet af te zien van dit lage water, en het water lijkt ook nog steeds gezond te zijn... Maar je moet weten dat de vijver van pepé door een bronnetje gevoed wordt, en dat bronnetje loopt nu al een paar maand niet meer, geen drup... Het grondwater moet dus ook al serieus gezakt zijn, iets wat bevestigd wordt door de vele geruchten over droog vallende waterputten. 't Is een beetje tegen mijn gedacht, maar het zou eens moeten serieus regenen, niet gieten, want dan spoelt het meer over het land dan dat het er in doordringt, maar gezapig doorregenen, een hele tijd door, zodat de grond (en de vijver) weer normaal vochtig is. Gisteren heeft Anny een plant uitgehaald die ik beloofd had aan pepé, maar het leek precies of de planten zaten vast in keiharde beton in plaats van in de leemaarde.

Voor mijn deur staan de aardappels dood te zijn, klaar om gerooid te worden, maar we zien geen aardappelmachine, noch van ver noch van nabij... Is de grond ook daarvoor te hard ?

We hebben de afgelopen weken al een paar keer wat regen gehad, maar daar is in de harde kurkdroge grond geen spoor van te zien! Ik denk dat het water hooguit een paar centimeter diep is geraakt, en bij de eerste mooie dag al lang weer verdampt is. In mijn tuin waren door de plotse onverwacht strenge winter een paar planten verdwenen, maar nu zijn er door de droogte weer enkele op sterven na dood... Onder meer een struikje die hier al heel wat jaren staat, hangt er nu bij met grauwe verschrompelde bladeren... Ik doe hem niet weg, omdat de ervaring me leerde dat dergelijke planten soms na de winter weer miraculeus tot leven komen. Op een of andere manier zit er blijkbaar nog een spoortje van leven in de wortels. Zo zie ik ook enkele planten die volledig verdwenen waren door de vorst, nu weer her en der uit de grond kruipen. Zo had ik drie passieflora's, die alle drie verdwenen waren. Een paar maand terug ontdekte Anny tot haar verrassing een jong pasiiefloraatje in de tuin, en een gedegen controle wees uit dat er niet één, maar tientallen plantjes, over heel de tuin verspreid boven kropen. We hebben moeten wieden!
Ook een soort winterharde pronkerwten was weg, en is pas enkele weken terug weer te voorschijn gekomen, net alsof hij nooit weg was geweest. Gek is dat ! De natuur is wonderbaar, en iedere keer opnieuw staan we verrast te kijken naar de kracht van die kleine onbenullige dingetjes. Wat zouden we dan bevreesd zijn ? Als dat kleine goed al weet te overleven door alles heen, dan zal het wel meevallen met onze pijn en ziektes ook.

Diep in ons zit diezelfde kiem van leven, net zo goed als het in die plantjes zit, dus...

Neem nu mijn lindeboom, herinner je dat wij hem volledig hadden gesnoeid? Dat hij in het voorjaar, eerder al laat, kleine scheutjes had gekregen, waardoor ik de boom vergeleek met een kroeskop ? Je moet die boom nu eens zien ! Het gebladerte is alweer een twee meter diameter, en zo'n vier meter hoog, van de onderste bladeren tot de hoogste gezien. Het lijkt al weer op een boom, of liever een Boom, met hoofdletter... Je vraagt je af waar al die planten nu nog het levensnoodzakelijke vocht weten uit te halen !

Om Blaise Pascal te citeren: " De volmaaktheden der Natuur tonen dat zij het beeld van God is; haar onvolmaaktheden tonen aan dat ze slechts zijn beeld is."

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Het zakkende waterpeil in je vijver is zorgelijk, maar het heeft ook een mooie kant. Wanneer de helft van het water verdwijnt, zou je positief gezien ook kunnen zeggen, dat er een keer zoveel vis in zit!

Gr. voor jou en Anny.