zondag, september 06, 2009

De rode (zand)stuivers

Diables Rouges / Rode DuivelsImage by Frederic della Faille via Flickr

Spanje- België: 5 bros ! Ze konden veel beter thuisgebleven zijn, dan was de uitslag net dezelfde en had de voetbalfan zich niet oeverloos zitten ergeren!
Van die dingen leven dan nog een heel pak mensen, een trainer, een hulptrainer en heel de Belgische voetbalbond... en de supporter betaalt. Leuk. Heel leuk.

Nu, je weet het wel, ik ben geen voetbalfan, helemaal niet, dus mij doet het niets , maar ik denk aan al die mensen die hun dag vergald zagen door 11 potstampers.

Zelf heb ik veel leukere dingen gedaan! Ik ben gisteren bij Bart en Els geweest, we zijn samen naar de pluimveezaak geweest in Haaltert (Aaigem ?) en hebben er twee ! nieuwe zijdehoentjes meegebracht, een wit om het dode kippetje te vervangen, en ook nog een verrukkulluk bruin zijdehoentje. Ze zitten nu in een kooi midden in de kippenren, om de kippen te laten wennen aan het nieuwe gezelschap. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat ze heel erg verjaagd worden en tot bloedens toe gepikt worden. (Tenzij je een heel, heel grote uitloop hebt, dan kunnen ze voldoende uitwijken, maar dat heb ik niet)

Vanmorgen was er een rommelmarkt in Nukerke en eentje in Ronse, twee kleintjes maar de uitstap was leuk. Niets gekocht.

en nu, nu zit ik hier al weer voor mijn pc, te bloggen, tot meerdere eer en glorie van de vaste en toevallige lezers... Ondanks de eerder moeizame terugkeer naar huis. Moeizaam, omdat we bij toeval op het parcours van de Gordel zaten, en iets verder op het parcours van een hele bende motards... Mijn schuld, had ik maar niet moeten kiezen voor de "stille" (???) en "rustige" (????) landwegen door onze mooie Vlaamse Ardennen.

Straks op het nieuws gaan we weer horen over de punaises door Francofonen op het parcours uitgestrooid, en in het nieuws van de dag las ik al dat de politiekers weer aan het roeren zijn aan Brussel-Halle-Vilvoorde... Holle ronkende leuzen die het goed doen, ieder jaar weer op de Gordel. Jammer dat, wat feitelijk een heerlijke fiets- of wandeltocht kan zijn, verwordt tot een politieke manifestatie... Je weet dat ik onlangs een boek kocht over de geschiedenis van de kleine man in ons landje... Weet je dat er iets geks aan de hand is in ons land? Je moet de geschiedenis van onze twee landsdelen eens goed bekijken!
Van ongeveer 1650 tot 1750 lag het Prinsbischoppelijke Luik duidelijk als economische zwaartepunt in ons landje te prijken. Van rond 1750 tot ongeveer iets minder dan 1850 zat Vlaanderen er duidelijk beter voor dan Wallonië, maar dan kwam steelkool en Metallurgie in Wallonië tot ontwikkeling en lag Wallonië economisch heel ver voor Vlaanderen. (De grote hongersnood vooral in Vlaanderen, van 1848 is waarschijnlijk een van de redenen van de grote verschillen in volksaard tussen Vlaanderen en Wallonië!!!) en Wallonië lag weer op kop tot 1950 - 1960, sindsdien is het economische zwaartepunt weer in Vlaanderen te vinden... Er lijkt wel een wissel om de honderd jaar te gebeuren... Ik zou maar voorzichtig zijn, als de geschiedenis zich steeds herhaalt (zoals men pleegt te zeggen) dan ligt binnen een 40 à 50 jaar het zwaartepunt weer in Wallonië....

Geschiedenis kan verschrikkelijk interessant zijn...

Maar ik maakte al allusie op de grote hongersnood, toen vele van onze Vlaamse mensen naar Wallonië trokken, of velen kozen voor werk in het buitenland (vooral Frankrijk) met de bietencampagnes en seizoensgebonden industrieën zoals de suiker... Vooral Oost- en West Vlaanderen werden in die periode zwaar getroffen, en tot voor kort zag je daar nog steeds de sporen van. De gegevens van de militaire dienst zeggen veel in die tijd ! Er zijn jaren geweest dat tot 50 % van de opgeroepen lotelingen medisch afgekeurd werden! Ook de lichaamsgrootte zegt iets, in West Vlaanderen was de gemiddelde man 1.53 m groot... in Wallonië was het dan bijna 1.60 !

In het boek lees ik ook, wat ik ook al herhaalde malen schreef, dat de honger, de armoe en het zware labeur de mensen lelijk maakte !

Wij waren een arm land! En veel van de wrevel gaat hem over het verschil tussen het toen rijkere en welvarender Wallonië...Dat bovendien de rijken in Vlaanderen dan ook nog verkozen Frans te spreken, omdat ze dat sjieker vonden, maakte de wrevel niet minder. Gingen ze dan labeuren in Wallonië (en in Frankrijk), dan waren ze daar de minderen, de ongeschoolden, de mensen die het vuilste, het zwaarste en het gevaarlijkste werk moesten doen. (Eigenlijk net zoiets als nu de immigranten hier ... (geen commentaar).

Nu liggen de verhoudingen omgekeerd, en de wrevel is nu veeleer dat men niet kan genieten van dat heerlijke gevoel van wraak, want eigenlijk zouden de Walen ook een honger moeten hebben, volgens de meest verbitterden dan toch... Gek eigenlijk als je weet dat die honger er daar ook was, maar telkens zowat met een eeuw verspringend... De honger was in Wallonië echter nooit zo groot als in Vlaanderen, gewoon door het feit dat de bevolking daar niet zo dicht was als in Vlaanderen.
Maar laat ons eerlijk zijn, wat zouden wij er aan hebben dat de Walen nu minder welstand hebben? Niets toch ? Laat ons blij zijn dat wij het goed hebben, allemaal, en laat ons hopen dat noch hier, noch in Wallonië de armoe met al zijn bittere gevolgen daarbij, terugkomen...

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: