maandag, augustus 10, 2009

Rechts en links

Presidente de la República Bolivariana de Vene...Image by ¡Que comunismo! via Flickr

Anny had vorige week, toen er nachtelijk onweer dreigde, het raam van de buren dichtgedaan. 's Morgens, na een nacht zonder onweer, ging ze het raam weer openzetten op kantelstand.
Toen ze terug kwam zei ze dat die handeling zo "ambetant" was, "want", zei ze,"daar zit alles links wat bij ons rechts zit en omgekeerd"...
Gek is dat. Je bent al sinds jaar en dag gewoon het raam te openen met dezelfde beweging, en dan sta je plots voor een raam waar de beweging net andersom is. Een automatisme wordt plots iets waar je even bij nadenkt.
Niet dat het moeilijk is, maar het is net geen automatisme meer.
Maar toch, ook al staan ze net anders, doe je de beweging, net als anders met je rechterhand. Zoals je allen doet met je rechterhand. Tenzij je linkshandig bent natuurlijk. Dan doe je zoveel mogelijk met je beste, je linkerhand.
Zoveel mogelijk.
Want voor heel wat dagdagelijks gerei is dat niet zo evident. Probeer maar eens je dozenopener te bedienen met je linkerhand ! (Ik spreek nu eventjes niet van een elektrisch apparaatje hé).

Toch stel ik vast dat we, veelal onbewust, ook wel eens links werken. Als ik kijk naar de deur hier voor mij, dan staat de klink rechts van mij, en neem ik die meestal vast met de linkerhand. Het is heel onhandig om het met de rechterhand te doen bij een dergelijk gebouwde deur.

Het is dus niet alleen een kwestie van links of rechts zijn, het is ook een kwestie van gewoonte en van schijnbaar of echt gemak.

In de wereld delen wij zelfs de mensen, ja zelfs soms de landen, in als links of rechts. Vooral de politieke wereld krijgt dergelijke etiketten opgeplakt, en als er zijn waar ze niet goed weg mee weten, dan worden dat centrumlinkse, of centrumrechtse. De als gevaarlijkste afgeschilderde krijgen integendeel een etiket van extreem rechts of extreem links. (Alhoewel ik het onderscheid tussen die twee echt nooit goed kan maken...beide zijn nogal dictatoriaal en laten democratie voor de watjes) In extreem rechts is het een minderheid die alle macht en alle kapitaal rond zich bijeen trekt in een kapitalistisch bolwerk, in extreem links is het een minderheid die alle macht en alle kapitaal rond zich bijeentrekt om de kapitalisten te weren. Maar voor de onderdanen lijkt het effect mij nogal gelijk.

Voor de top ook: zij hebben in beide gevallen én de macht én het kapitaal.

Het grote verschil ligt hem meer in hun origine dan wel in de werkelijke toestand. Als ze voortkomen uit een "bevrijdingsaktie" waarbij vooral het kapitalisme werd geviseerd, dan heten ze links. Is het in tegendeel een door kapitalisten uitgevoerde coup dan heet het rechts. Ik heb de indruk dat wij eigenlijk nog een derde vorm hebben, die de laatste tijd nogal wat aanhang maakt in bepaalde gebieden van deze aardkloot: de godsdienstige dictatuur.

Eén ding hebben alle dictaturen gelijk: ze zijn er omdat ze de dictatuur van de anderen willen vernietigen. Klinkt het gek? Luister maar eens naar hun redevoeringen!

En vooral, luister eens naar de redevoeringen van hun tegenstanders, die zijn ook heel leuk.
Eén van de leukste is momenteel Chavez, die voortdurend bezig is alles en nog wat op de rug te schuiven van zijn grote tegenstander de USA... Vergelijk maar met de taktiek die we ondermeer in Nazi Duitsland konden bewonderen, waar alle schuld op de Joden geschoven werd. Dat was geen nieuwe taktiek, maar een heel beproefde, want al eeuwen lang kenden we Jodenvervolgingen in heel Europa. Waren zij het niet die Kristus aan het kruis sloegen??? De stok was wel heel makkelijk gevonden om de hond te slaan!

Maar het was op meer dan één manier een godsdienstig georiënteerde kwestie, want oorspronkelijk mochten kristenen niet aan bankzaken doen, dat was in tegenstrijd met de leer...dus kregen de Joden die vuile taak toegeschoven, en toen ze er rijk en machtig door werden, waren ze duidelijk de zondaars en de woekeraars... Geschiedenis bewijst telkens en telkens weer dat het mensdom echt dom is... en zo te zien nog steeds is.

Het ergste is dat we het allemaal wel weten...

...maar iedere keer opnieuw laten we ons weer meeslepen, heulen we mee met de blinde massa. Je ziet momenteel zo dat momenteel de hond in het kegelspel de "vreemdelingen" zijn, en dan vooral de volkeren die zich als vreemd profileren. Daar horen nog steeds de Joden bij (die doen anders, kleden zich anders, eten anders...) maar ook en vooral de gekleurde medemensen (vooral de moslims, want die doen ook anders en eten ook anders)... Het zou maar heel weinig inspanning kosten om van die groep(en) weer het zwarte schaap te maken, en het ter slachtbank te voeren.

Dat komt, zoals al gesuggereerd, vooral door hun "anders gedragen". Een mens voelt zich bedreigd door dingen die afwijken van het gewone patroon. Niet alleen door mensen, maar ook door nieuwe dingen. De computer was voor ons een vreemd en gevaarlijk iets, terwijl de jongere collega's er hoog mee opliepen. We hebben het moeten leren, en nu is het een gewoon ding. De eerste treinen zouden zeker uitlopen op koeien die geen melk meer gaven, en bij de eerste auto's moest er iemand voorlopen om de mensheid te verwittigen van de komst van dit duivelsgedrocht... Ik heb de tijd meegemaakt dat een neger werkelijk een bezienswaardigheid was.

Dat laatste zinnetje wijst er hopelijk op, dat wij ook bezig zijn stilaan de gekleurde medemens te aanvaarden...nog niet helemaal, maar het komt.

Misschien, heel misschien, komt er een tijd dat wij ons als mensen werkelijk één voelen. Dat zou wellicht heel vlug gebeuren, mocht er plots een nieuw vreemd iets ons allemaal, blank en gekleurd doet opschrikken... een invasie van Marsmannetjes, of een plotse nieuwe mutatie in de mens???

Als het vreemd genoeg is, zullen de huidige verschillen plots allemaal in het niets verzinken.

We zijn zo, we willen het liefst alles houden zoals het altijd was, zonder veranderingen, zodat wij ons niet moeten aanpassen en kunnen voortdoen op de gekende en vertrouwde manier.

djudedju... Waar zijn de creatievelingen, de avantgardisten????

tot de volgende ????

Geen opmerkingen: