donderdag, augustus 27, 2009

In 't Parochieblad,

centreImage via Wikipedia

of liever in Kerk en Leven stond een artikel dat ik volledig heb gelezen. Dat valt zelden voor, de meeste van die dingen lees ik alleen "verticaal" zoals men pleegt te zeggen van dingen waarvan alleen de hoofding even gelezen wordt...
Maar het artikel ging over de pers en radio en tv, en vooral over de oppervlakkigheid en het scheeftrekken van het neiuws. Zo wordt er eventjes allusie gemaakt over de houding van de media in verband met het gevangeniswezen, en hoe zij het nodig vinden de "advocaten des duivels" uitgebreid aan het woord te laten en het gezonde verstand amper. Ze halen ondermeer aan hoezeer de verdedigers van de gestraften steen en been klagen over de onmenselijke manieren waarop zij hun straf moeten ondergaan...en de schrijvelaar van dienst wijst er op dat diezelfde media nooit zoveel woorden vuilmaakten aan de bijna exact gelijke omstandigheden waarin de kinderen van asielzoekers zitten in de roemruchte opvangcentra...en dat zijn dan kinderen...
Hij heeft gelijk, ik zou er nog een hele grote schep bovenop doen: Je moet tegenwoordig zoeken in je krant of in het nieuws op radio of tv, naar het serieuze nieuws. Ze geven heel wat meer aandacht aan de "nieuwe" borsten van Miss Pudding en aan het feit dat er een foto is opgedoken van een filmster met een dildo in zijn handen... Ook de handel en wandel van deze "sterren" zijn telkens weer hot news, en wij worden verondersteld wakker te liggen van het buiten de pot pissen van filmster x, of het feit dat prins Y weer eens de goegemeente voor de ballen stampte...

Ook de foto's, vooral op de voorpagina zijn echt van dat wereldschokkend belang... een of ander filmsterretje dat "per ongeluk expres " haar BH liet zakken zodat net de tepels zichtbaar worden, dat is pas een verkoopsargument voor de "gedegen" krant.

Geen wonder dat ik geen krant meer koop, er staat niets in, niets dan opgeblazen lucht.

Het enige wat nog telt is wat men nu noemt sensatie.
En dat is nu net wat ik, en wellicht velen met mij, helemaal niet sensationeel noemen! Ik ben veel meer geïnteresseerd in het werkelijke nieuws, in feiten die belang hebben, in nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap, zonder dat het daarom zware en moeilijke artikels moeten zijn, de echte kunst is het belang van die nieuwe uitvindingen te kunnen schetsen zodat ze én bevattelijk zijn voor iedereen, én aantonen hoe belangrijk het is voor de verdere ontwikkeling. Maar nee, als ze dan eens zoiets willen brengen, dan laten ze het artikel schrijven door de journalist die het meest gebruik maakt van onbegrijpelijke woorden. Dat geeft dan tenminste de indruk dat hij weet waarover hij of zij zit te broebelen. Terwijl geen mens weet wat er in het artikel werkelijk geschreven is, want ik ken geen enkele krantenlezer die met een verklarend woordenboek er bij de krant zit te lezen... (Gelukkig maar voor de schrijver, want je zou versteld staan hoeveel dergelijke woorden verkeerd gebruikt worden!!!!)

Nee, de media zijn weggezakt in een diep diep dal... Er is niets meer te lezen, te zien te horen in de media die nog echt de moeite van het kijken waard is.

Vroeger hadden wij nog "De Morgen" en "De Standaard", die poogden echt wat meer te brengen, maar onder druk van de verkoopcijfers of gewoon uit gemakzucht, hebben ook zij toegegeven aan de druk van de neerwaartse spiraal... Ze doen maar. Ik maak er me al lang niet meer druk om, ik heb mijn computer met internet, en ken enkele sites waar ik zowat alle kranten van heel de wereld bijeen kan inzien, en waar ik dan rustig de artikels kan uitpuren die wel nog interessant zijn.

Waar ik mij ook wat ongelukkig door voel, is dat nieuws nu veelal verworden is tot door de modder halen. Het mooiste voorbeeld vind je in de politiek! Er zijn legio artikelen en tijdschriften die leven bij genade van de schandaaltjessfeer in de Wetstraat en al die andere straten waar wij nog soorten van regeringen hebben zitten zetelen... Het wordt tegenwoordig heel moeilijk om nog eens een positief geluid te horen over wat die vroede heren en dames daar zitten te klunsen.

Je leest ook nooit ofte jamais hoe de politie goed werkt verricht, maar wel kun je lezen over de een of de ander die een misstap heeft begaan. Dat is veel smeuïger, dat zorgt veel beter voor de verkoop dan een serieus item.

En dan is men verwonderd dat de doorsnee mens van dit apenlandje geen zier eerbied meer heeft, laat staan vertrouwen, in de gezagdragers van dit land. Alles wat we lezen is hoe ministers en staatssecretarissen, rechters en politie voortdurend de wet overtreden of de wet aan hun laars lappen. Twee Oudenaardse schepenen die met een stuk in hun maatpakje een omheining omverrijden zijn plots "Nationaal" nieuws... Terwijl ik persoonlijk het muurtje dat door een zatte medemens zonder titel omvergereden werd, even erg vind. Heel erg ! Een auto wordt immers, op het moment dat het in handen is van een zatte mens, plots een moordwapen. Van mij mag men meteen die alcoholmeter in de wagens inbouwen, zodat je niet meer kunt vertrekken met een wagen als je gedronken hebt.

Als een paard op hol slaat, dan lees je dat in je gazet, maar een voertuig van 20 fiscale paarden wordt gemend door een op hol geslagen en dronken persoon... Toch eens iets om bij stil te staan hé?

Maar och, iedereen zondigt wel eens, dus is dat geen nieuws, tenzij er gewonden of doden bij vallen. Maar ook dan nog niet altijd, want als het een "hoge kop" is, dan heerst er plots een soort zwijgplicht... doden of niet.

Met andere woorden, de norm is er uit.
De enige norm is: Hoe veel meer kranten zullen we verkopen met deze foto op de voorpagina.

djudedju

voor mij geen kranten meer, ik heb nog wat normen over, en wens die te behouden. Dank u.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

toontje, en wat denk je van cortebeeck die ook eens als eerste in het nieuws wilde komen
en prompt alle aftrekken qua fiscaliteit wil afschaffen
hij krijgt nu ook veel mail...
over de fiscale fraude aanpakken of over een vermogensbelasting???
maar ik heb het artikel niet gelezen...
de pers vermeldde enkel de hotitem natuurlijk...
maar je hebt gelijk de vervlakking in pers is enorm
daarentegen, je leest soms meer sindicale klap in kerk en leven dan in visie...
so long.
tot binnenkort watn mijn verlof is uit en ik maak binnenkort weer de streek van oudenaarde onveilig...